Sunday, November 18, 2012

Kisah Anak-anak part 2 ( Happy Birthday Zaliqha ! )

Assalammualaikum...

Hari ini 18 November 2012 bersamaan 4 Muharram 1434H adalah hari ulangtahun kelahiran puteri kesayangan saya dan suami Mya Zaliqha Wafaa yang ke-2 tahun...

 Selamat Hari Jadi yang Ke - 2 Zaliqha !


Doa ibu semoga Zaliqha membesar menjadi anak yang solehah dan bijaksana...dan semoga puteri ibu ini sentiasa berada dalam lindungan Allah dan sentiasa dirahmati dan diredhai Allah...

Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana meminjamkan amanah-Mu ini selama 2 tahun ini..dan semoga Kau pinjamkan dia lebih lama lagi untuk keluarga kami...ameen~!

 Okla..actually entry ini adalah kesinambungan entry sebelum ini...

Kalau sebelum ini kisah tentang MZW sulung..kali ini kisah MZW bongsu pulak (bertepatan pulak dengan birthday dia..huhu..kebetulan~)

Jom mulakan...

Mya Zaliqha Wafaa


 Zaliqha setahun yang lalu.
 
 
 zaliqha setahun kemudian.
Muka tak banyak berubah, badan jek slim sikit..kahkahkah~


 Zaliqha ni flexible sikit...compared to zharif. ade mood dia makan baaannyaakk..ade time dia takmo makan langsung (>,<)! Sebab tu ada masa badan dia slim ade masa badan dia berisi sikit...

Haa..macam belon gitu...bila di pam2 makin besar..bila lama tak pam makin kecut la jadiknya...bhahaha~!

 posing maut !
pic blur sebab ibu lupa nak lap camera berwap (-..-)v

Berbeza dengan zharif yang camera friendly...zaliqha most of the time sangat2 tak camera friendly..susah benor nak suruh dia pandang camera dan smileee....

 asal orang nak snap jek dia lari..atau pun bergerak sana sini..haruslah gambo jadi gegar2.. 
  
 macam ni

ini...

dan ini (t__t)

Biasanya bila kita nak snap gambo dia dia akan pandang ke arah lain..kunun2 cam candid la..or sebab dia malu..or sebab dia malas nak layan ibu dia ni..entahla..kihkihkih...

Tapi...bila mood baik...suruh smile..dia akan letak jari kat pipi pastu sengetkan badan dan smileeee...
 (^,^)v

mood baik...

 
 ni konon2 cam model dalam kereta la...

Zaliqha digelar budak takde perasaan or budak muka selamba oleh kaum kerabat yg lain...huhu. Sebabnya, memang dia jenis buat dek je kalau orang cakap or marah dia. Lagi2 time dia malas nak layan..boleh tebal seinci muka kawan tahan malu dok try agah dia tapi tidak dilayan langsung (#__#)

Zaliqha gak suuukaaa wat memek muka bila bercakap..macam kartun pun ye gak..kadang2 siap besar2 kan mata or senget2kan mulut...kahkahkah...seriyes kelakar !

Dia kalau nak buat hal sendiri takde kisah orang punya..mudah bawa dia jalan ke mana2...tak mudah meragam.

Macam cuti deepavali dan awal muharram last week kami keluar beronggeng dari pagi sampai tengah malam baru balik..Alhamdulillah zaliqha okay..hepi jek dia..main sana sini..
 
 zharif dok main golek2 bola boling tu..zaliqha selamba buat tempat duduk dia

 see...suruh pandang camera..dia cakap takmo..sambil muka tetap pandang arah lain (n-n)

Dan...bab koyak mengoyak buku or kertas2 adalah kerjaan wajib budak kecik ni...suka menconteng ye jugak..abis cadar..bantal kami dicontengnya..bagi kertas dia pi koyakkan..pastu conteng atas tilam..sabo jelah.


 dalam kerta pun bolehhh...
(baju zaliqha terbalik..huhu...begitulah bila ayah yang siapkan anak..tq by (^,<)/ )

Zaliqha suka buku, kertas dan yang seangkatan dengannya lah...kalau kat rumah buku2 kanak2 tu dia suka belek2 tapi lepas tu dia akan koyakkan...grrr...nasib beli buku murah2 jek..hihihi..

dalam kereta pun sama...
 baca peta dengan bersungguh-sungguh

sesi mengoyak bermula...

Selain itu...berbanding abangnya, zaliqha kalau tidur malam...bukan separuh tapi tiga suku tilam tu dia punya sorang...lasak kemain dak kecik ni tidur..berpusing 360 darjah tu toksah cakap la.. berapa kali dah jatuh ke bawah. Sib baik tak pakai katil...dulu masa zharif kami tido atas katil..tapi dengan zaliqha no more katil..letak tilam atas lantai jek (-..-)v  so, rendah jela kalau dia jatuh pun..dan ade tilam lagi sebelah tilam besar tu..

 sepatutnya tempat zaliqha adalah di sebelah kanan sana..
kesian abg long zharif...

gaya anak dara tido

Ini budak tecit....banyaaaakkkk kepochi...kalau bercakap macam orang tua. Kalau kita berborak ngan dia..dan dia tak paham dia akan tanya " apa? " kalau masih tak faham "apa dia?" Lepas tu, yang menyerlahkan ke 'mak nenek' an dia ialah...kalau panggil orang jauh dari tempat dia berada.. " Uuuuiii...meh meh " bhahahaha....

Pastu, zaliqha ni pantang nampak baby...dia cukup suka dengan baby.. kalau kat shopping complex ade baby berhenti sebelah dia mesti dia akan cuit or pergi kat baby tu..siap panggil2 lagi baby tu "eby..eby..meh..meh"  dan kalau baby tengah tido boleh pulak dia pergi tanya kat baby tu "eby ido??" kahkahkah...lawak sungguh kalau tengok live di situ...

InsyaAllah..tunggu zaliqha besar sikit lagi baru kita pikir tambah ahli rombongan yer...huhu~!

 baby ibu dan ayah

Bila tanya zaliqha..."zaliqha anak saper?" dia jawab "anak nenek"   lohhhh???? 
Mungkin sebab ikut abang zharif kot..zharif bila ditanya "abg long anak siapa?" dia jawab " wafiq anak atok"
Itu pasal adeq pilih nenek pulak sebab abg pilih atok...bhabhahaha~!

Lately, zaliqha sudah pandai buat drama air mata...senang cakap drama queen la.. mungkin betul kot omputih duk sebut2 tuh 'terrible two' tu...

Asal tak kene sikit mesti amukan..paling jelas bila nak mandi. Orang duk suruh dia mandi, selamba badak dia jawab dengan muka takde perasaan " mandi dah " bila tanya balik " bila masa adeq mandi? " dia jawab selamba lagi " tadiii..." padahal baru bangun pagi bau busyuk masyam lagi...hahahha~!

Kadang bila kita nak cepat atau terkejar2 masa terpaksa juga la dukung dia masuk bilik air pastu mandikan..tu yang amukan di bilik mandi..siap nak berguling lagi..grrrr...

Tips mak dia senang ajer...abaikan saja amukan dia tu..buat tak tahulah senang cakap..oh! telinga kene tebal la..tahan suara dia dengan pitching paling tinggi tu..pas 10 minit or 15 minit camtu otomatik dia diam sendiri..eh? eh? baguskan....hehehe~!

Malam tadi amukan masa nak tido. Bila lampu padam jek dia duk sebok nak keluar bilik. takmo tido lagi..ibu ayah mata dah cam lampu suluh abis bateri. Bila permintaan nak keluar bilik tidak dilayan, menyanyi lagu jeritan batinku laaa dia dalam bilik tu sambil berjurai2 airmata..hahaha~! kalau hari2 begitu boleh kurang daya pendengaran kami (-..-) kami buat dekkk saje..konon2 macam tak dengar la dia menangis tu walaupun hakikatnyaaa....

Tup-tup pas seploh minit la lebih kurang tak set timer plak..wakakaka...dia senyap pastu cakap " nak susu " dushh baring atas tilam hisap susu terus tido...walahhh...begitu saja lakonan kamu yer???


 muka budak baik (^,")v

Walau apa pun setakat ini zaliqha sangat mudah dijaga...tak banyak songeh. Kalau kita sebut no..no..dia akan ikut balik dengan nada kartun dia tu "no no?" berbeza ngan zharif. selagi tak dapat apa dia nak selagi itulah dia melalak nak jugak..nak jugak... zaliqha cool jek.. kalau gi shopping complex dia nak menan pe2 pastu kami cakap no no..dia pun okay jek. Mungkin sebab dia masih belum paham sangat kot eh?? 

Kalau travel jauh2 pun zaliqha sama seperti abangnya takde masalah. berejam jam duk dalam kereta pun dia tak meragam. kalau ngantuk hisap susu tido. kalau lapar...makan, pastu main sorang2 or ngan abang dia. 

So far, anak2 saya jenis kuat berjalan kot..macam mak dia..kahkahkah..kalau travel ya ampunnn...senang dan aman jek donia..takde wat pe'el ke hape...kalau kat rumah, asik berebut mainan or gaduh je mereka ni.
Letih ibu dan ayah duk gilir pujuk. memula adeq nangis pas senyap dipujuk kang abang pulak nangis..alahaii...cabaran besarkan anak2 begitulah...huhu~! pengalaman tu....

Eh, lupa nak cerita yang zaliqha skang dah pandai kira 1,2,3 sampai 10..Alhamdulillah. Tapi masih kene guide juga..nama2 nabi baru ingat sampai nabi Salleh kalo tak silap ke nabi Hud je ek? sikit je la baru..
Huruf jawi pun baru hafal sampai jim jek..hahahaha..hafal je. masih tak kenal huruf pun...InsyaAllah..slow2 ajar dia. Kalau kami ngaji dia sebok la nak ngaji sama...baguslah kan? tapi masalahnya, dia pi ambik quran yang sedang saya baca tu pastu letak kat depan dia pastu selak ikut dan mukasurat mana dia nak pastu dia ngaji ikut bacaan dia...yang jelas hanya bismillahirrahmanirrahim..ayat lepas tu dia guna tajwid mana pun tatau (o,O)

Hmm....ape lagi ek??

Okla, itu saja yang ingat dalam memory space kepala saya setakat ini...banyak lagi tapi mana boleh ingat sekaligus kann...insyaAllah akan diupdate dari semasa ke semasa..cewaaaahhh~!




Sekian,
 Terima kasih sudi baca sampai habis...

Tata~


| nota : zaliqha bangun tido siap boleh menyanyi2 riang..pastu tegur orang kat depan dia macam bukan baru bangun tido..erkk...budak ni tak reti mamai ke eh?? |
 

3 nukilan anda:

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

Alhamdullillah, Zaliqha membesar dengan sihat dan cerdik..

Happy Belated Bday Zaliqha..moga menjadi anak yg solehah..amin.

wan nurul hezrina

selamat ari lahir zaliqha..semoga panjang umur murah rezeki..

Effy

nice
jom follow my blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...