Wednesday, November 7, 2012

Kisah Anak-anak part 1 (MZW sulung)

Assalammualaikum...

Hmmm....lama rasanya kan saya tak bercerita tentang anak-anak...sian kat mereka. Walhal tujuan utama buat blog adalah untuk abadikan kisah2 mereka...sob..sob..*lap air mata*

 Lately, banyak kisah tentang family saja...takde kisah spesifik mengenai MZW..

Okayla...nak tebus rasa bersalah..so, kali ni saya nak bercerita tentang anak-anak pula ye. Boleh kan?? *tak perlu tanya pun takpe kottt *

Kita mulakan dengan anak sulung dulu...

Muhammad Zharif Wafiq




20 November 2012 ni akan genaplah 4 tahun usia si bujang saya ni...hehe~! Sekejap jek rasa dia membesar.. Sekarang ni abg long zharif pandai bergaya bila nak ambil gambar...

Tengok la tu bila ibu nak snap je...sentiasa ready dengan senyum macho dia tu..huhu~!

Oh ! Zharif saya rasa menurun sifat arwah tok ki dia (ayah hubby)...suka bergaya kemas dan nampak cantik sentiasa. Paham x? x paham??? Meh nak explain..

 Zharif jenis yang tak kira di mana atau bila masa pun mesti nak pakai baju comel2 saja. baju buruk2 or baju lama2 jangan harap dia nak pakai. Kat rumah pun 24 jam nak pakai seluar jeans ! Adoiyaii...

Balik sekolah lepas mandi, biasanya saya akan siapkan baju tido. Tapi sekarang tidak lagi...dia sendiri yang akan pilih baju mana dia nak pakai..dan...balik balik seluar jeans dan t-shirt berkolar juga dia akan ambil pakai (#-#)

Dannn..kalau ada baju baru beli..dia akan nak pakai baju itu sajeeee...sampai lah dia boring

Contohnya, masa kami baru beli baju swimming dia laaaamaaa dulu lah...tak ingat bila..huhu =p

Asal kering je baju tu dia pakai..pas basuh jemur kering...ehhh...pakai semula..sampaikan siap bawa tido malam..

petang selepas mandi


 malam..tido (-..-)'
*gambar di ambil waktu subuh*

Rasanya next entry nak wat la special entry tentang satu habit dia yang memang tak hilang...huhu~! InsyaAllah jika diizinkan saya akan story lebih tentang habit unik si Zharif ni..

Dannn...zharif kan tahun nih kami dah start hantar dia ke taska. Alhamdulillah banyak perkembangan positif dapat dilihat pada zharif skang. 

Setakat ini, rasanya semua aktiviti taska pasti zharif akan terpilih..Alhamdulillah..cikgu2 pun beritahu zharif mudah dijaga..

 pertandingan mewarna..




feberet warna zharif ialah KUNING (^,<)v

Kemudian, terpilih masuk pertandingan 'Story Telling'


 Masa nih dah  lepas story telling...taska dia kene wat persembahan aerobik pulak..
Mari tengok gaya zharif ber aerobik..kahkahkah~!






Gambar dia pakai costume kucing takde pulak dalam simpanan saya...dalam hp hubby rasenye..huhu~!

Terbaru, last week 3/11/2012 dia juga terpilih untuk program hafaz muqaddam peringkat negeri terengganu 

Alhamdulillah sekarang zharif mampu hafaz 23 surah lazim dalam muqaddam..


 apasal bergambo ngan ibu muka masam camtu?? grrr~~!
Oh...dia kata muka serius macam tu (n-n)

samping dah rope skirt dah...kembang semangkuk..bhahaha~!

Ok..tu zharif di sekolah. Di rumah pula..dia amaaaattt sayang dengan adik nya...dengan cara dia la..
Tiap-tiap hari mesti 'paksa' adik dia main dengan dia..kahkahkah...
Kalau adik takmo...dia paksa jugak sampai adik mau...boleh camtu???
Sebab itulah tiap2 hari akan ade je salah seorang yang akan menangis bila time main sama2...
Salah sorang memang takmo ngalah..biasalah kan budak2..dia tau nak menang jekk...bila kalah mulalah buat drama airmata di situ (t____t)

 suka pic ini... (^^,)




 rampasan ipad dari adeq (-..-)!


Zharif ni satu pe'el dia..mudah menangis kalau tak dapat ape yang dia mahu..kekadang tak kene sikit je pun menangis mengada2 gitu...
Kalau dengan ayah nya..ikut mood..kadang dilayankan saja..kadang di marahkan saja..begituu...bhahaha~!
Kalau dengan ibu...sorry nak...menangis meratapilah dikau di situ...saya biarkan saja dia menangis. tapi paling2 lama pun saya biarkan dalam 10 minit cenggitu la..kalo tak senyap jugak, terpaksalah pujuk (t-t)

Skang zharif sudah semakin bijak..dia tau kalau dia menangis macam orang kene bantai dengan batang penyapu tu for sure ibu ayah akan ikut kehendak dia...makanya..kami skang guna psikologi..pujuk baik2..sebelum dia buat perangai kita pesan byk2 kali..tapi kekadang tu tidak berjaya kawaaannn..adehh! dia menangis juga..especially kat shopping complex bila dia minta toys kami tak belikan..sepanjang masa tu lah dia duk berzikir kat telinga ni...nak beli otomen..nak beli otomen (>,<)!

Takpe..anggap positif, dia memang firm..kalau dia nak..makanya dia nak jugak sampai dapat...no excuses. Tapi sayangnya ibu zharif booo layan saja permintaan tidak berfaedah mu nak...kahkahkah! Sorry..ai pun firm juge *kenyit mata*

 menangis akibat permintaan tidak dipenuhi
ada ke patut nak jugak belon kat kaunter hotel yang untuk hiasan tu..grrr~!

Walau apa pun dan bagaimana sekali pun Zharif...dialah putera sulung saya dan suami..
Bukankah pepatah ada menyebut "anak cerminan ibu bapa"
Alhamdulillah zharif bukan jenis yang tantrum..cuma suka menangis mengada2 jekk..
mulut petah dan becok macam orang dewasa..
kadang2 geli hati dengar dia cerita style mcm orang tua =))

Oh 1 more thing...
Zharif bijak alih bahasa sendiri..kami tak ajar pun..

contoh :

Ayah : Wafiq gi lah main ngan anis sana..toksah kacau yaya nak parut nyiur ni..
Zharif : nak main apa ngan anis yaya?
Ayah : wafiq nak main apa?
Zharif : main fight boleh ya?
Ayah : boleh..tapi jangan kuat2 sangat eh..
Zharif : okehh...

Zharif : Anis !! Jom kita main gocoh nak?

Contoh 2 :

Ayah : Wafiq, kabo ke tok umi yaya nak pinjam fan boleh ?
Zharif : Yaya nak pinjam fan tok umi?
Ayah : ha ah..
Zharif : Tok Umi...yaya nak pinjam kipas jap boleh? 

Banyak lagi...tapi tak ingat dah...huhu~!

Sekian, kisah zharif terkini...
Akan bersambung...

Tata!




3 nukilan anda:

wan nurul hezrina

waaa mcm mana awak latih dia ngaji?nnt kongsi tips ek..nurul belum nampak bakat lagi si merah2..hikhik doa makan tahulah..huhu

salam kenal n follow kat sini

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥

ensem abg zhariff...
semoga membesar jadi anak yg berguna yer.. =)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

Alhamdullillah..
bagusnya Zharif umur 4 thn dah hafal 23 suruh lazim.., anak eija thn depan baru masuk taska..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...