Sunday, November 4, 2012

Aidiladha kami

Assalammualaikum...

 Sambutan Aidiladha kami tahun ni sederhana saja...tidaklah semeriah dan havoc macam Aidilfitri...

Mungkin sebab tahun ni tiada ahli keluarga terdekat yang buat korban kot...itu pasal feeling dia agak kureng sket tahun nih...hehe..memandai jek kan (>,<)

Tapi boleh tahan banyak jugak daging korban yang diterima dari jiran2 terdekat..

Alhamdulillah rezeki...

Puaslah kami2 menghadap daging sepanjang bulan nih gamoknyer...

Oklah...pagi raya tu bangun awal..solat subuh..pastu mandi siapkan diri sendiri dulu..

Then dalam kol 7 lebih camtu kejut anak2...minta tolong hubby mandikan diaorang..saya siapkan baju2 zaliqha dan zharif. Pas hubby mandikan anak2 saya pakaikan baju mereka..

Pastu dalam kol 8.30 bergerak ke surau berhampiran umah mentua.

Yaa...kami heret sekali anak2 untuk gi solat raya. Zharif dengan hubby..saya bawa zaliqha..begituuu~

Hari tu solat raya aildilfitri saya tak dapat gi...so, nekad kali ni nak gi gak..bawa anak2 sekali..pasti lagi best (waahhh...begitu sekali semangatnya puan farah yer...)

Alhamdulillah sepanjang dalam surau zaliqha sikit pun tak buat hal dengan saya..dia buat hal sendiri jekk...

Bagus anak ibu ! Muah..muah..syiom dia banyak2 lah...bhahahaha~!

 
 sebelum pergi kita snap2 dulu :p
bulatnyaaa adeq !






Sebelum solat bermula...
Zaliqha dari duduk saf belakang then beralih ke depan sikit
Menyusu jek...
Tudung dah terbangggg~!
(n-n)

Jemaah saf depan

budak mengada takmo bergambo

anak dara dan...mak dara??? erkk..


zharif tak reti dok diam..
datang jap kat bahagian muslimat cari ibu dan adeq...
pastu gi semula kat ayah..
 
balik dari solat raya...
adeq dengan mak lang

marah ooo ibu panggil dia..
huhu~!

Dah..jom2 balik makan..lapo ni..
Lupa pulak nk snap gambo makanan
Lapar sangat gamaknya...
sampai rumah amik pinggan isi nasi tuang air
makan laki bini sambil suap anak2
Burrpp!~ Alhamdulillah..dah sendawa baru teringat..
Eh, tak amik pic foods tadi yer..
Takpelah..next year pulak...
kihkihkih..

Oh..menu raya haji tahun ni :

Nasi minyak
Ayam goreng
Kuah kurma
Satay
Kuah kacang
Nasi impit
Tapai

Hmm...macam ade lagi menu...tapi dah lupa. Inilah akibat asik bertangguh nak update entry yer.

Lepas makan kami decide gi ziarah kubur arwah ayah dan mak mertua..
Lama tak ziarah..since raya puasa aritu la kot last orang gi ziarah..
Ni raya korban baru mari semula..


 Laki bini dan anak perempuan naik motor
Anak lelaki bersama sepupu-sepupu dia jalan kaki bersama tok umi dan mak lang mereka
hehehe...

baru sampai...
pinjam motor mak lang sat...hihihi~

kawasan kubur yang rumput2 dah meninggi tumbuh..

see...rumput dan lalang sebelah hubby..
kemain subur lagi tumbuh...

pusara arwah ayah dan mak mertua..
bersebelahan..
kami sempat bersihkan mana yang termampu saja..


Selepas menziarah dan bersihkan kubur sikit2...kami pun pulang ke rumah..menanti jiran tetangga datang bagi daging korban...ngehngehngeh~!

Itu saja laporan kejadian yang berlaku sepanjang hari raya Aidiladha kami..Oh..raya kedua dan ketiga adalah pesta makan dan masak daging...Hmm...kene gi check BP pasni..

Sekian, terima kasih...

Tata~


2 nukilan anda:

Puan Bardboo

sambuatan aidladha kami kat sini simple2 je..huhu..

wan nurul hezrina

sambutan aidiladha nurul di hospital sbb abah masuk icu dan adik num2 bersalin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...