Thursday, September 6, 2012

Malam raya...

Eeehh....raya dah nak habis...ambe baru sebok citer pasal malam raya..Malam raya okeh..belum masuk pun lagi part hari raya tu..takpe..takpe..slow2..kita update satu-satu..ekekke...

Ni pun sebagai kenangan akan datang...kot2 nanti dah tua nak kenang balik cemana zaman beraya muda2 dolu...eceh~! Ok,.kita sambung kisah di malam raya pulak.

Pas berbuka puasa...solat..dan cam kebiasaan setiap tahun. ibu dan adik2 sibuk isi lauk pauk juadah raya utk diberi kepada jiran tetangga. Yeap! tradisi family kami..masak lauk raya petang last day puasa. So, buka puasa hari terakhir puasa adalah lauk raya =D

sebab apa? sebab memudahkan dan menjimatkan..hihihi...malam tu leh wat aktiviti lain. takyah penat2 masak lagi utk esok. Sebab esok pagi pas semayang raya akan berdesup pulang ke Melaka pula...

Malas nak bebel panjang2 saya kasi up gambo ya...

*all pics courtesy of atuk MZW's ipad n galaxy tab*

maaf jika kualiti gambo kurang memuaskan...

kuih muih utk bagi pada jiran2...
ketupat dan lauk pauk lupa pulak nak snap =p
yang ni saya pun tatau sapa yg snap...macih la..

 aktiviti seterusnya...

 melayan anak2 main bunga api...



 sampai belengeng zharif...
 
 
 zaliqha dan yaya

setelah penat main....
inilah jadinya...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 

 adeq

 abam

  tido berjemaah


Lepas anak2 bangun kami ke rumah makcik menziarah nenek t____t
Alhamdulillah sempat jumpa nenek 2 kali sebelum dia meninggal...

Balik dari rumah makcik sudah agak lewat..
Around 10:30pm camtula...
Sampai rumah dah kol 11.
Tapi kami tidak terus tido...
Masih ade kerja belum selesai...
kol 11 malam baru nak start...

start ape???

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

bakar arang dulu...kasi bara dia cantikkk dulu...

 
tu diaaaa.... 
berkepul kepul asap masa tu...
terer la hubby bakar satay (>,<)v

 bini dia tolong teman jek..
tu pun kejap2 masuk balik umah..
tak tahan mak incik bau asap kepul2..
lemasss...
tapi suami asik panggil jek 
"meh la duk sini ngan abg..cerr rasa satay dah masak tu sedap x"
olololo...nak bini teman dia...
yela..temanla sampai abis bakar (-..-)'

 orang pro bakar satay...

 tu assistant kat belakang...
tukang rasa...
ntah berapa belas cucuk tataula si zharif bedal..
Siap tolong angkut bawa masuk rumah bagi atuk nenek dia makan..

Siap bakar satay kol 1 pagi (O.o)v  masa tu baru teringat tak iron baju lagi utk esok...
Bini sapa la ni...uhuhuhu...last2 adik bongsu ku jadi mangsa pas subuh tolong iron baju kami sekeluarga...yer..bukan baju kakak dia ni sorang je..tapi sekali ngan baju laki dan anak2 dia..wakakaka...jasamu kukenang la Lisa..cayang Lisa ketat2 (^^,)  Eh, pasal pe lisa kene iron baju kami? sebab kat umah tu guna steam iron..mak incik ni jakun mula2..tak pandai guna..almaklum biasa guna iron pakai iron board tu kan..puas si lisa tunjuk ajak sekali ngan demo cemana nak guna...last2 saya cakap tolong ironkan jela semua...wakakakaka...teruk punya kakak =p dia pun redho je...


Itu je cerita di malam raya...kita akan sambung kisah raya pertama pula selepas ini yer...


bersambung....


terima kasih sudi baca...tata~!





0 nukilan anda:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...