Wednesday, August 29, 2012

Kisah Duka di Aidilfitri 1433H

Assalamualaikum w.b.t

Sementara kita masih di bulan Syawal nan mulia ni...sempat lagi lah nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin kepada semua yang membaca coretan ini...terima kasih sebab sudi luangkan masa membaca entry2 di blog biasa-biasa-saje saya ni..

Sebelum saya kongsikan kisah suka ria kami sekeluarga berhari raya minggu lalu...saya nak kongsikan dulu kisah duka yang keluarga kami alami sewaktu Syawal baru diraikan beberapa hari...

Nenda tercinta pergi menghadap Ilahi (T__________T)

Tepat jam 6.40 petang 4 Syawal 1433H...nenek menghembuskan nafasnya yang terakhir di rumah makcik saya. Allah Maha Adil...perancangan Allah sesungguhnya perancangan terbaik buat hambanya..
Actually, pada minggu-minggu terakhir puasa, famili di Johor kerap sms dan telefon bagitau keadaan nenek sudah agak tenat. Waktu tu saya tak henti-henti berdoa semoga saya sempat berjumpa dengan nenek hari raya nanti.

Alhamdulillah..saya sempat berjumpa nenek pada hari terakhir berpuasa. Allah Maha Mendengar..doa saya dimakbulkan..dan mungkin juga waktu itu belum sampai ajal nenek untuk pergi meninggalkan kami. Sepanjang perjalanan pulang dari Terengganu ke Johor saya asik pikirkan nenek. Rasa lega sangat dapat jumpa nenek sehari sebelum raya tu..

Pada hari raya pertama dan kedua tak dapat jumpa nenek sebab kami pulang beraya di Melaka (nenek sebelah ayah pula). Setelah pulang dari Melaka...barulah kami melawat nenek pada raya keempat. Kami ke rumah makcik selepas zohor. Dan selepas Asar baru bertolak pulang untuk beraya di rumah saudara mara yang lain. Masa tu..kami taktau yang nenek akan pergi selamanya beberapa jam kemudian..yang kami perasan nenek tido je...sesekali menggerak gerakkan tangan tanda tak selesa. Kami hanya mampu urut2 kan saja. Selesai je hubby bacakan yassin dan kami perhati nenek dah tak gerak2 kan tangan tapi tido nyenyak je.. (dan masih bernafas). Kami tinggalkan nenek. Saya sempat cium dia untuk kali terakhir sewaktu hayatnya masih ada..

Maghrib tu ibu dapat panggilan bagitau nenek dah takde.. Sedih! Sedih ya amat ! Namun tetap redha. Nenek pergi dengan tenang...lama dah nenek sakit. Nenek pun dah berumur...89 tahun. Allah sayangkan nenek. Kami pergi menziarah selepas solat isyak.

Keesokkan pagi jam 10.00 selepas dimandi dan di solatkan nenek selamat bersemadi bersebelahan dengan kubur arwah suaminya (atok). Semoga nenek tenang di alam sana.. Ya Allah luaskan kubur nenek ! Ringankan azab kuburnya...

Sewaktu saya dan adik2 kecil nenek yang jaga kami sehinggalah saya sekolah menengah. Kemudian barulah nenek tinggal dengan makcik2 yang lain. Waktu tu ibu kami bekerja...so, nenek yang jaga. Besar jasa nenek pada kami. Tak pernah sekali saya lupakan...


 kenangan bersama arwah nenek sewaktu majlis perkahwinan saya
19/8/2007

saya rindu nenek... T____________T


Ya Allah kau ampunilah dosa-dosa nenek...
Lapangkan kuburnya..
Ringankan azab kuburnya...
Bahagiakan dia di alam sana...

Ameen..

* hari ni genap seminggu nenek pergi tinggalkan dunia...*



|| nota : Semoga kesihatan ibu saya juga baik. Harap2 nya tiada apa-apa lah... ||



Thursday, August 16, 2012

Buka puasa kami...

Assalamualaikum...

Before that...no ! no ! bukan nak cerita pasal juadah buka puasa kami..huhu (>,#)v

Awal-awal nak kabo dulu..takde pic foods yer...al maklumla menghormati bulan Ramadhan dan juga takmo bagi org yg nengok telan air liur berulang kali.. (bajet sedap sgt la tu)

Actually, nak cerita ceriti je pasal kami sekeluarga gi buka puasa kat luar aritu... bukan bayar sendiri tapi di sponsor oleh kampeni...hikhikhik...

Moh layan jela gambo..

31/7/2012
Hotel Grand Continental

Masa ni ibu ngan zharif jek gi...ayah dan zaliqha buka di rumah saje..opis ibu yang buat. Ibu ajak dah ayah..tapi dia kata segan. "takpelah..ibu je la gi..seganlah" takmo gi sudahh...ai pegi ngan abg long yer..huhu.

 banyak jugak zharif makan.. cuma nasi jek dia tak pandang..
satay, murtabak, pizza, ayam 2 ketul, air 3 gelas, abc lagi.. puding..
eh?? anak saper ni? 

 *apsal gambo jadi mcm ni saya pun taktau..*
zharif sendiri request nak pakai baju melayu dan songkok..
dah mcm nak beraya pulak..
ibu sediakan baju t-shirt ngan suar jeans.
nangis2 takmo pakai. nak baju melayu gak..
siap cakap "wafiq nak gi buka puasa kan.."
fine anakku~

On the way balik singgah kat pasar payang tu..beli durian bawa balik umah..hehe.
Sampai2 umah hubby ngah solat isya'. Zaliqha terbongkang depan tv..tido..


8/8/2012
Ri-Yaz Heritage

Yang ni opis hubby plak buat.. tapi kali ni tidaklah dia balas dendam tinggalkan isteri dan abg long pulak..dan dia pergi ngan zaliqha jek..haha.. takde maknenye hubby nak gi buka puasa bawa anak tanpa bawa maknye =p 
Rela dia pergi sorang dan tinggalkan anak2 kat ibu nya sebab dia kata susah nak makan..boleh? 
Kali ni kami pergi sekeluarga.
Dan masa buka puasa tu..dia la sibuk suap zharif makan..
Zharif kan kuat makan..banyak pulak tu kalo kene lauk sedap.
Sekali sepinggan nasi hubby tu zharif makan separuh..hubby makan separuh jek.
kahkahkah.. kesian...
org suruh gi tambah nasi takmo..konon kata kenyang dah..padahal malu..eleh, macam ai tatau..
huhu~
Air pulak mcm biasa..zharif mana cukup segelas.
dia saja 3 gelas setengah..
berapa kali ntah ibu kene ulang alik amik air.
Last2 amik 3 gelas terus.

Oh..hari kami buka puasa kat ri-yaz ni ade kumpulan Rabbani jadi artis jemputan. 

zaliqha..
masa ni ngah tunggu hubby ngan zharif gi solat..
so, ibu melayan si tecik ni la..

ade saje benda yg dia nak buat..

Sementara tunggu yaya dan abg long tu...sempat jugak la ibu amik video si tecik ni...
klakar pun ade la anak dara sorang ni (>,^)v
tengoklah..




ampun maap sebab asal video adalah senget so, ai rotate..tu yg jd separuh frame jek..
gasaklah..asalkan tak kene telengkan kepala nk tengok..huhu~!

eh..kenapa si zaliqha joget macam tu? ntahla..syok betul dia layan lagu rabbani nyanyi tu..
sebelum tu rabbani nyanyi lagu intifada'...uikss...lagi rancak uols dia joget..
yela lagu tu kan rancak..
ngekek2 mak dia ni gelak.. pastu baru teringat nk amik video dia. tup2 dah tukar lagu lain plak..
pas dah puas joget tu..dia main bayang2 dia plak..adehla adeq ! 
kahkahakahkah...
*ok..x klakar pada korang pada ai kelakar =p *


okla..itu saja update dalam bulan puasa ni..
hari ni last keje..
pastu seminggu coti raya...yahooo !!!
best boleh balik kampung...x sabar!

tata~!

p/s: Sabtu 18/8/2012 anniversary kami..hope adela surprise dari hubby (ekceli hint hubby sbnrnya ni..huhu)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
MOHON MAAF ZAHIR BATIN


|| nota : Sedih rasa Ramadhan dah nak habis =(( banyak lagi amalan x sempat dibuat..huwaaa ~! ||
|| nota lagi : malam ni nak balik kampung...satu hape x kemas lagi...harap2 takde la benda yg tetinggal kang ||



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...