Thursday, June 28, 2012

JPO dan Ayer Hitam

Assalammualaikum w.b.t

Lama tidak bersiaran..hari ni nak bersiar jugak..huhu!

Tak ada idea nak berceloteh banyak kali ni sebab memory space dalam kepala sedang penuh dengan data2 kerja..wakakaka~! *bajet bagus la tuh*

Okla...cuma nak share sekaligus mengapdet aktiviti yang kami anak beranak lakukan sepanjang pulang ke kampung halaman beberapa bulan yg lalu...ya..beberapa bulan lalu..*tutup telinga*

Mula2...kami pergi ke JPO

Dan gambar2 nya adalah :


 dalam kereta...
perjalanan menuju ke JPO
bagusnya anak2 membaca dlm kereta ya...

 sekejapan jek pun...
lepastu main ipad..
hmmm....

 ok...dah sampai di JPO
zharif posing dulu...
adeq dia takmo begambo laaa... T____T

-sepanjang di JPO-
olololo...adeq manje nyeee ngan a'ley dia..
zharif majuk kene marah sebab dia manjang minta semua benda yg dia nampak kat setiap store yg kami lalu tu
*bankrap yaya kamu nak*
ibu tak bankrap sbb ibu tak kuar duit seposen..kah kah kah!

 turun dari tgkat atas pula..
zharif kepenatan berlari ke sana sini..
last2 tido..smpai lenguh cam nak patah tangan yaya dia dukung dia..
atuk rilek jek sangkut beg plastik tu kat bahu..
*patut minta tolong atuk dukung cucu tido yg sejibik muka dia tu*
hahaha...
eh...tak baik...kang atuk x bawak gi jenjalan lagi kang (>;<)v

ok...setelah 4 jam lebih tawaf JPO secara tak langsung mengeringkan poket laki sendiri
(barang anak ngan hubby je byk..)
jomlah kita pulang...
Eh..sebelum pulang haruslah begambo wajib kat port peberet org ramai yg dtg sini..ekekeke~!

aisehh...pokok tu spoil la...
zharif masih tido...punya lama yaya dukung dia..
patutla skang tangan hubby sebelah ade muscle..sebelah je..hahaha~!
zaliqha, org duk sebok posing nk bergambo dia pulak sebok nak masukkan duit dalam poket baju..grrrr~

Mekasihlah adik2 yg sudi tolong jaga anak2 sepanjang ibu ayah bz soping..
tu yg tak byk gambo tu...
Oh..angah MZW banyak snap2..nanti nk mnta pic dari dia la..
Dia kan guna dslr gitu...
ai guna camera henpon cap sardin jek..huhu!


dalam kereta...
gaya zaliqha main ipad...
punyalah beriya dia tekan screen tu guna 2 jari nak angkat toys tu letak kat rak dia (T____T)
sabo jela...

selepas ke JPO tidaklah terus pulang ke rumah.
singgah makan dulu isi perut yg krok krek...
takde gambar. 

Esoknya....

Meronggeng lagi..kali ni ke ayer itam pula..Tujuan utama nak beli kerepek mepek sebagai bekalan pulang ke teganu. Asalnya hubby nak beli di larkin saja sebab malas nak gi jauh2...

Sekali...masa lalu kat highway pasir gudang tu..tup2 atuk MZW masuk highway PLUS. Eh??? nak gi mana? Ayer itam la..kata nak beli kepek..haha~! x pasal2 gi jauh2 semata mata nak beli kerepek je pun. Takpelah..kami ikut saja sebab atuk yg bawa kereta..dan bayar tol...bhahaha~! *gelak jahat*

Semasa di Ayer itam...


2 beradik

Zharif..
dapat kerepek percuma sepeket kecil.
ma acih makcik

adeq, minum berdiri yer?! Haipp!!

Atuk dan cucu fomfuan

yaya meng'pow' anak teruna

alololo...tomey2 zharif 
*senyum terpaksa*

banker-banker kami..bhahaha~! *gelak jahat*
eh...yg baju putih tu mmg real banker 
(-..-)'

dalam kereta nak balik.
kasih seorang abang..menyuap adiknya
\(^,^)/

sebelum pulang singgah makan di kedai murtabak.
sangat tebal la plak murtabak dia..
jenuh nak perabih..
order 2 set jek.
total sekali ngan air kami RM40 (-_-)'

ni murtabaknya..suku telah diambil zharif n zaliqha



Sekian, terima kasih sudi baca sampai abis =)

|| nota : itu saja dulu untuk kali ini...will update more ASAP..(kunun)..hehe~!||





Tuesday, June 5, 2012

Makanan Anak-anak Semasa Travel

Wahh...tajuk begitu skema ! Macam nak buat karangan sekolah jek..kah kah kah !

Ok..fine ! Berbalik kepada niat asal menulis blog (phewitt..!!) Yang sebenarnya nak update pasal kami pulang ke JB last month..yess..last month...early last month to be exact..huhu!

Disebabkan tuan tanah kedaung pemalas nauzubillah nak edit gambo banyak..so, dia cari alternatif untuk buat part by part proses kepulangan  ke kampung halaman itu mengikut suka hati dia..hahaha~! So, nampakla kunun2 cam tak banyak sgt gambo nak di 'watermark' kan kan? 

Suka hati kamu la nak buat apa pun..ada aku kesah?? bhahaha... Eh, apa melalut nih? Ok2, ni nak tepek gambo2 makanan2 bekalan dalam kenderaan buat anak2 kesayangan yg ibu belikan takut nanti mereka kebuluran pula sepanjang perjalanan..hehe! Yer...ibu beli saja sebab ibu malas nak masak sebab ibu tau kamu2 takkan makan punya..membazir saja tahuuuu...Apa yang ibu beli tuh yer? Oh..makanan berkhasiat youuu...





 ini namanya buah Lai kuning...
sedap juicy lagi..banyak air..
zharif suka..
zaliqha kureng sket..dia prefer epal lagi dari yg ni.

 kismis
-tak makan pun-
 
 anggur.
yang ni dua2 berebut..
anggur ni gemuk lagi juicy..
haruslah licin dikerjakan mereka..
 
pisang.
dua beradik tuh memang suka pisang.
pisang manis jela..yang kelat2 takmo punya. 


Eh..apasal semua buah jek? dah jadi anti-carbo ke apa bebudak ni? hahaha...takdelah..

Ada lagi sepaket biskut tiger susu..dan makanan lainnya (ayah dan ibu punya). Tapi emmang sepanjang perjalanan dari Terengganu ke JB, budak2 tuh duk bantai makan buah jek..oh..lupa ngan beskut tiger gak..

Yang lain2 diaorang kureng sket..dulu pernah la gak bawa bekal nasi siap sup ayam lagi buh dalam termos sup tu..last2 buang saja je..tak makan. So, bila pikir2 balik baik bawa makanan yang memang mereka makan dan kenyang. Kalau mereka request nak nasi..benti saja kedai tepi jalan makan kedai. Senang! Kereta pun KURANG kotor..hahaha~!

 " Bu, nak nana.. (banana) "
perasan tak kat tangan kiri dia ada dah, tapi nak lagi gak..

 nyum..nyum..nyum..
*gambar gegar sebab bumpy car ;p *
 
 dah kenyang makan buah, minum air masak

 sampai terpejam mata zharif menikmati pisang..kah kah kah !

ok..ni baru macho sket..

dan bila masing-masing dah kekenyangan...
apa mereka buat???

v
v
v
v
v
v
v
v
v

Tido lah...

 adeq lena betul..lama dia tido..
Erm..bantal busuk tu memang takleh tinggal..

gaya zharif tido...
since dia kecik lagi memang port dia tido adalah di bahu ayah..
takmo tido kat kerusi..

Ok..itu saja untuk kali ini...

bersambung....


|| nota : sedang gigih untuk update story pasal balik Jb ni secepat mungkin..chaiyok!! ||




Monday, June 4, 2012

Hari Guru di taska Zharif

Assalammualaikum...

Yesss....Hari Guru lamaaaa dah kan...ibu zharif baru tehegeh hegeh nk update ! huhu...

Mood malas menjengah..malas nk edit gambo...malas nk taip lagi...memang dasar pemalas betul la skang ! haha ~!

Actually bukan nak cerita pasal sambutan hari guru kat taska zharif tuh...tapi nak tayang share pasal hadiah yang zharif bagi kat cikgu2 di taska dia...

Eh...sebelum tu, beberapa hari sebelum hari guru lagi...bila petang amik zharif dari taska je dia mesti akan berbunyi " Bu, cikgu suruh bawa kuih ngan adiah khamis ni " Wah...cikgu siap pesan ke budak2 suruh ckp kat parents memasing tiap2 hari yer...

Sambutan kat taska tu dibuat pada hari khamis..sebab khamis budak2 pakai seragam. Dan since Isnin lagi cikgu dia ada pesan kat parents tentang Hari Guru tuh..dan minta parents bawakan sedikit kuih untuk jamuan Hari Guru. Tapi takde pulak cikgu2 dia cakap suh bawakan hadiah...malu kot nak minta. Tu yg pesan kat budak2 suh bgtau kat parents memasing. Bijakkk...cikgu !

So, kuih ape yg ibu zharif nak buat untuk Hari Guru taska dia ekk?





 Puas pikir dan bincang ngan hubby...last2 decide wat puding jela..senang ! sebab nak kene wat pas balik kerja...malas nak buat yang leceh2.

Ni pun still kene minta bantuan tok umi dia gak..sebab si kecik tuh duk ngacau jek...

 tadaaa...
ngah sejukkan dulu sebelum masuk peti sejuk.
Masa ni dah kol 10 lebih..
yang bekas kecik tu lebihan..heh!
Ibu malas decorate cantik2..main taram saje...tuh yg macam cakar ayam..kahkahkah~!
 
 hadiah zharif utk cikgu2 dia...
beli masa balik kerja sehari sebelum. 
taktau nk bagi hadiah apa..kita beli kek saja sudahhh...
 pagi khamis..
budak excited nak pi skool...
siap nak pakai spek lagi tau...
haih...la anak !
 cara zharif betulkan spek dia..
huhu ~!

 lupa pulak...
ni hasil lepas dah dipotong kecil2...
Yup ! Ibu potong kecil2 pastu buh dalam tupperware..senang !

 Dah sampai taska...
Yaya hantar zharif..

 Ok, tu je...
macam mana sambutan kat taska tu..tidakla kami ketahui..
sebab pas hantar zharif terus masuk kerja..
cuma petang tuh bila tanya zharif dia kata nyanyi2 jek..pastu makan2..
Ohh..begitu...

Okla...thanx 4 reading..



|| nota : baguskan sambutan hari guru yaya siap beli kek utk cikgu2. Hari ibu? Takde ! Sabo jela..hurmmm. ||


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...