Monday, March 12, 2012

Zharif...selepas ber futsal !

Assalammualaikum w.b.t...

 Masih ingat aksi zharif bermain futsal ? Di sini 

Kali ni nak share gambo-gambo aksi encik zharif kita selepas penat menendang bola ke sana ke mari..

 Apa yang zharif buat pas penat berpeluh-peluh main futsal???





v
v
v

 

 tu dia....
dengan berpeluh basah lencun baju 
" kita minum susu dulu..." zharif

 minum...sedut...minum..susu

 gambarajah dekat muka orang penat tendang bola.
rambut basah.kening berkerut.sedut air tak-habis-habis-lagi.

ok..bila air kotak susu dah habis..buat apa pulak?





 makan roti la ibu....

 "emm..sedapnya roti ni..." zharif
penuh perasaan makan roti je pun...


ok..ni bideo zharif main futsal ngan ayah dia..
Oh..ni hari lain yer..bukan kejadian hari sama..huhu.



Itu saja update utk hari ini...

Sekian, terima kasih...

tata ~





|| nota : masih belum pergi lagi kelas aerobik tu (t___t) chaiyok ! chaiyok ! ||



Wednesday, March 7, 2012

Resepi : Bergedil ala Nugget

Assalammualaikum...
 
Sekarang nih kan..actually, start minggu ni...zaliqha agak kurang selera makan...

Kebiasaannya dia seorang yang pemakan..suka menjamah apa juga jenis makanan.

Tapi entah kenapa beberapa hari lalu..dia berubah terus..tak nak makan sangat..jamah makanan semulut 2 jek. Selebihnya dia akan luah balik..

Dan semestinya saya sebagai ibu..akan worry sick..ok. Yes, again..worry sick..

Hubby pula..selamba jek. Dia cakap takpe..asalkan dia jamah semulut dua jadilah..daripada tak makan langsung..kan dia banyak minum susu.

Yer..memang sejak zaliqha kurang selera makan nih dia sangat2 selera minum susu AJE. But for me, no...she still needs those extra nutrients from solid foods ! kan? kan? kan?

Teething ker? i dun think so..sebab sebelum sebelum ni..kalau dia nak tumbuh gigi..selera masih membuak buak..skang dah ada 6 batang gigi. 4 atas 2 bawah. Tak nampak lagi tanda2 akan tumbuh lagi.

So, jalan penyelesaian nya...saya ambil inisiatif cuba buat something new..kot kot la dia suka kan..

Saya buat bergedil yang ala ala nugget..

Resepi ni sebagai rujukan saya sendiri akan datang..kot kot nak buat lagi.

Teman-teman yang baca boleh juga cuba dan pelbagaikan ikut citarasa tekak masing-masing yer..


 
bahan-bahan :
daging ayam - cincang
bawang besar- cincang
daun sup
telur
tepung gandum
breadcrumbs
keju (optional)

 of course kene ada kentang la kan...
saya guna dalam 6 biji camtu (saiz sederhana)
rebus sampai lembut.

 lenyek kentang camni sampai lumat betul.
ketepikan.
kemudian tumis bawang sampai naik bau then masukkan pula ayam cincang.
masukkan sedikit saja air (nak bagi ayam masak)
ayam dah masak masukkan pula daun sup.
tutup api. angkat dan tuang dalam kentang lenyek tadi.
dalam keadaan masih panas2 tu juga.
gaul rata. masukkan keju utuk rasa lebih sedap lemak berkrim disukai ibu..eh..anak.
kepal2 bentukkan sesuka hati.

Last sekali, lumurkan dengan tepung gandum pastu celup dalam telur pastu baru bredcrumbs.

See..my assistant khusyuk membantu


 bila ibu panggil dia tekujat camni..
hehe...

dah siap proses di atas..kita susun cantik2 atas dulang untuk digoreng.


 hasilnya :

 eh...apsal henpon wat hal bila nak snap gambo produk dah siap ni?
(-,-)"


assistant tadi makan beriya...
"emm..sedap bu nugget wafiq wat"
fine..dia buat sorang je (t_t)y



Zaliqha? dia makan berapa ketul? 2 ketul saja...yer...rupa-rupanya dia tak berapa suka lah plak (T___T) sib baik zharif pandai amik hati ibu..ngeh ngeh ngeh...

Takpe-takpe...that was my first try. Oh..semalam ibu masak makaroni goreng berkeju..tak sangka pulak zaliqha sukaaaa...weeee...hepi sungguh..semangkuk habis zaliqha makan semalam. Too bad ibu tak snap sebab ingatkan dia tak suka..masak pun sebab nak try2 je..kot kot zaliqha makan sesudu dua jadilah..Zharif pun suka. Alhamdulillah..tak sia sia bersilat kat dapur malam2 (yela siang kerja..malam baru masak).


To nenek di JB boleh cuba buat yang ni pulak ekk?? hehehe...


tata ~



|| nota : hmm...malam ni nak masak apa pulak ye utk anak-anak? ||




Thursday, March 1, 2012

Ada bulan di waktu pagi ???


Assalammualaikum...

Ya....kalau anda baca tajuk tuh cam pelik je...

Sebenarnya tak pelik pun...

Salah satu tanda kebesaran Allah...

Bukti-buktinya :

 dirakam jam 7.30 pagi
waktu tempatan..kah kah kah =p

 hari sudah terang 
tapi bulan tu masih belum mahu 'pulang'

 gambo dekat
baru pandai zoom..huhu...
tadi lupa..
*tingkap tuh tinted that's y a bit gelap*


di akhiri dengan gambo budak nak gi skool ni :

 kol 7.40 pagi
muka hepi pagi2 nak gi skooool...
hehehe...

ok, tata~



|| nota : maaf gambo blur sebab snap pakai hp cap ayam jekk..huhu ||


Bertapa dalam bilik hotel...pt. 2 [video]

Assalammualaikum...

Ok, sambungan entry part 1 yg lalu...

Tengahari tuh lepas lunch and bawa kids ke Billion sekejap sebab boring lepak dlm bilik jek...

Ke mana kami???

Jeng jeng jeng...



 bukan playground ye...
cuma singgah sekejap jek ke kids play room ni..

 hamboiii....zaliqha...kamu gegirl ye...
ngalahkan abg dia je manjat2 gini..

 abg dan adeq main bersama 
hati ibu pun gumbira...
 alololo...bagusnya adeq duk kat meja study tu...
tapi...sekejap jek..tak sampai 5 minit pun =p


Kami lepak2 main2 kat play room tu pun tak lama..sebab anak2 mula cranky. lapar dan nak tido kot...
So, lepas dah puas main..saya pun bawalah mereka naik ke bilik semula..
Abg long memula takmo naik lagi..tak puas main katanya..saya terpaksa pujuk sebab adeq dah meragam.
Pujuk punya pujuk..akhirnya dia tewas dengan pujukan ibunya...hehe~!
Nak tau cemana berjaya pujuk dia? Saya janji kata petang nih kita pergi tempat lagi besttttt! 
Kat mana tuh???

Sini ha...

 yaaa....tempat paling best buat anak2..
Ayah, kebetulan ade break 2 jam petang tuh..
So, ayah join dan tolong handle anak2 dalam pool

baru nak warm-up

 anak-anak dan yaya mereka
 
 Zharif terjun dalam kolam..yaya sambut
bawah : aksi renang berirama zaliqha 



here's a video :


video


Ok...lepas masing2 puas mandi manda...
Sambil ibu hanya menonton dari tepi kolam..
(hubby tak aci..siap sempat bersauna bagai)
naik semula ke bilik..bilas2 badan dan tukar baju tido.
Ayah pas maghrib terus sambung kerja..
Ibu kembali bertapa dalam bilik ngan anak2...

 adeq...main remote tv

Oh...lupa, ada lagi satu video ibu sempat amik malam pertama kami sampai tu..
waktu tuh ngah tunggu ayah abis kursus around kol 10 malam camtu la..
*abaikan suara ibu mzw yg hover itu yer...*

 
 
Anak2 tido awal malam tu..kepenatan barangkali..
main2 n swimming siang tadi..
Around kol 10 camtu masing2 dah lena..
Ibu pulak letih nunggu ayah..sampai terlena sebelah zaliqha..
Sedar2 ayah masuk bilik dah kol 11 lebih almost kol 12. 
Lewat betul kursus dia habis that nite.


Keesokkan pagi :

 Zharif dengan posing maut nya..
haha..

 Zaliqha..
takde perasaan bila ibu suruh 'smile' 

 Akibat frust minta adeq posing utk ibu snap pics tidak dilayan
ibu snap piccas abg long jela..
see...sgt bekerjasama kan..
huhu
*macam model kanak2 x? kah kah kah*

kami lepak bilik sampai tengahari..
Ayah abis kursus around 2 pm..
kol 11 camtu adeq cranky nak tido..so, ibu tidokan adeq..
then, masa adeq tido..ibu sambung jd photographer..
abg long jd model..
it's just to kill the time actually (alasan) =p

 Zharif tengok view bandar kota bharu..
posing ngan lampu pulakk...

 my boy 

pas puas snap2 ngan zharif..
ibu tidokan zharif pula..

Bila dua-dua anak tido..
ibu snap bilik air pulak
 


okla...janji ade bathtub utk zharif swimming
huhu ~!

yang ni pulak memang jadi mainan zharif dan zaliqha sungguh
duk asik tekan jek segala benda kat situ...
*perasan tak aircond saya off? huhu..memula just pasang low je..tapi aircond dia memang sejuk sgt2 la..gigil2 mlm tido..sian kat anak2 jek..tu yg off jela..
but seriously, sampai subuh masih terasa sejuknya...


dan bila kanak-kanak riang sudah bangun...
apa kami buat??



 hehehe...
syomelll...
 abg long dan adeq

 budak aktif

 ni masa ibu ngah makan lepas suap mereka..
abg long sedang membuli adeq nya..
" wafiq cut hair wafaa eh..duk diam.nak cut hair ni" zharif said

Ngam ngam ibu abis makan..
ayah pun masuk..
kami berkemas-kemas untuk pulang..
Tamatlah kisah pertapaan kami..
huhu...

Saya akhiri dengan gambo anak dara kami :

tata~!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...