Sunday, January 8, 2012

Zharif's 1st day !

Salam...

Huhu...orang lain dah lama update tentang anak2 1st day ke sekolah...
saya...hari ni baru berkesempatan...
Takpelah...biar lambat asal ada..keh keh..keh..
Oh ya, Zharif bukan ke sekolah tadika yer..kami just hantar dia ke taska saja..
Asalnya memang saya cadang nak hantar ke tadika terus..tapi disebabkan dah terlambat utk daftar makanya byk tempat dah penuh..
So, hantar ke taska je..di taska ni pun kami punya borang kene KIV dulu..dan kami org ke-11 KIV.
Alhamdulillah mungkin rezeki Zharif. Tengahari kami isi borang..petang tuh pihak taska call cakap Zharif diterima =)

Bila difikir balik lebih memudahkan juga bila hantar taska dekat dengan tempat kerja ni. Lagipun niat asal nak bagi Zharif belajar bergaul dengan kanak2 sebaya dia dulu..
Biasalah dibesarkan di rumah tanpa ada kanak2 lain..so, dia agak susah juga nak mingle dengan orang lain bila di luar.

Hari pertama 3 Januari 2012 :
 

 jam 7.20 pagi
On the way ke nursery
dengan gaya senyum senget dia..

Masa mula-mula sampai dia macam terkejut juga..tengok ramainya budak2..
Masuk dalam taska asik pegang jek tangan ibu..takmau lepas..
Bila teacher suh duduk pun nak duduk atas riba ibu..adehla..dia takut agaknya..
Teacher bagi mainan pun dia amik lepastu duduk atas ibu semula..
Ibu dan ayah spend 15 minit jek utk temankan dia..
Lepas tuh terus masuk kerja..
Mujur opis ibu ayah kat dalam kawasan tuh juga...
Masa ditinggalkan tuh menangis jugalah dia..sian pulak dengar dia menangis cakap " nak kat ibu...nak kat ibu" hehe..
Kene kentalkan jekla hati..

Tengahari lunch break gi jengah jap..
Masa tuh waktu tido...so, tak jumpalah Zharif. 
Just sempat tanya cikgu dia macamana lepas pagi tadi tinggalkan Zharif.
Cikgu dia cakap dia menangis sekejap jek..lepas kami tinggalkan beberapa minit pastu dia pun senyap..
Dan aktiviti cikgu ajar dia ikut..paling kelakar bila cikgu bagitau Zharif excited sgt bila cikgu ajar nyanyi lagu..dia memang suka nyanyi kalo kat rumah pun...

Sorry, takde snap2 gambo sebab keadaan tak mengizinkan...Zharif asek melekat jek..pastu budak2 kat taska yang menangis sana sini..maklumlah first week..

Petang tuh amik dia...dia nampak jek ibu terus lari tinggalkan beg dia..melompat atas ibu sambil nangis teresak-esak..sedih betul..
So, utk tenangkan dan happy kan dia..kami ke kedai gambar utk amik passport sized pic zharif nak bagi kat taska dia..
Ni lah hasilnya setelah puas ibu gelak terkekek kekek sambil photographer puas adjust berkali-kali kedudukan kepala dia yg suka sangat disenegt2kan..
Boleh ke bila photoG suh senyum...dia sengetkan kepala sambil senyum senget2 cam pic kat atas tuh..
kah kah kah... (^_____^)
Lastly, tak boleh suh dia senyum..terpaksa cakap "duk diam..diam..diam.."

siap pakai kot lagi tau...
muka ketat tahan senyum.....!
masa ni ibu dah tak pandang muka dia..takut tergelak lagi...
kang sampai ke malam tak sudah2..


Esoknya..hari kedua Zharif ke taska...
Pagi masa hantar nangis sikit2 saje..dan cikgu sambut kat muka pintu pun dia dengan rela hati sambut tangan cikgu..tak toleh belakang tengok ibu pergi pun (T______T)
petang masa amik tak nangis dah..good boy !

|| nota : InsyaAllah bila keadaan dah reda sikit...Zharif pun dah boleh adapt dengan nursery tuh...dan masa pergi dan pulang takde drama air mata lagi...saya cuba snap2 piccas di nursery tuh dan update ;) ||



8 nukilan anda:

kakyong

lelama sure okay tu.. pasti akan pandai belajar bergaul & seronk dpt kawan ramai..

Ummi Salsabila

Aloooo.cutenya berkot.selamat bersekolah zhariff.selamat belajar ye.kwn2 aufa semua dah sekolah.Aufa je belum..huhu

ibu MZW @ farah idayu

to kakyong - InsyaAllah..harap2 begitulah..kene tanya org berpengalaman cam kakyong ;)

to Ummi Salsabila - Ummi, zharif bukan ke sekolah..hanya kami hantar ke taska dulu..insyaAllah tahun depan baru ke tadika ;) eh, bukan Aufa ummi ade antar ke playschool juga kan?

Azi

budak2 better diajar dr awal berkwn, cam anak sy ni ntahla mcmana nk tinggal nnti...cuti lma sgt

CNN @ CheNamNam

ok jugak awak dah hupdate tuh..sayer nexwek baru nak hupdate first day punyer bulehh..kekehkehhh...org lain nek lrt sy nek KTM lambatla sikittt...kehkeh

ok tuhhh nanti mesti diyer dah seronok pegi taska bila dah ader kawan-kawan satu kaplaa...:P

hammoihh berkott lagik tomeii gituu...:P

Nia

cutenya pakai kot!! hehe
bestnya dia dah masuk sekolah. anak saya thn depan kot. mesti terasa anak kita ni cepat membesar kan, tau2 nk masuk sekolah dah..huhu..

MamaYatie

wah..dah gi skolah..
good boy..
jgn risau, selalunya dlm seminggu jer budak2 meragam sket..pas tu seronok la tur gi skolah..

~aSHa~

selamat belajar zharif..ehehe lama2 mesti suka gi school...


---------
berkenaan roti potong dgn pisau tu, nanti k.sha jawab bila ustaz tlg dapatkan maklumat kebenarannya...k.sha dgr2 jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...