Sunday, November 18, 2012

Kisah Anak-anak part 2 ( Happy Birthday Zaliqha ! )

Assalammualaikum...

Hari ini 18 November 2012 bersamaan 4 Muharram 1434H adalah hari ulangtahun kelahiran puteri kesayangan saya dan suami Mya Zaliqha Wafaa yang ke-2 tahun...

 Selamat Hari Jadi yang Ke - 2 Zaliqha !


Doa ibu semoga Zaliqha membesar menjadi anak yang solehah dan bijaksana...dan semoga puteri ibu ini sentiasa berada dalam lindungan Allah dan sentiasa dirahmati dan diredhai Allah...

Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana meminjamkan amanah-Mu ini selama 2 tahun ini..dan semoga Kau pinjamkan dia lebih lama lagi untuk keluarga kami...ameen~!

 Okla..actually entry ini adalah kesinambungan entry sebelum ini...

Kalau sebelum ini kisah tentang MZW sulung..kali ini kisah MZW bongsu pulak (bertepatan pulak dengan birthday dia..huhu..kebetulan~)

Jom mulakan...

Mya Zaliqha Wafaa


 Zaliqha setahun yang lalu.
 
 
 zaliqha setahun kemudian.
Muka tak banyak berubah, badan jek slim sikit..kahkahkah~


 Zaliqha ni flexible sikit...compared to zharif. ade mood dia makan baaannyaakk..ade time dia takmo makan langsung (>,<)! Sebab tu ada masa badan dia slim ade masa badan dia berisi sikit...

Haa..macam belon gitu...bila di pam2 makin besar..bila lama tak pam makin kecut la jadiknya...bhahaha~!

 posing maut !
pic blur sebab ibu lupa nak lap camera berwap (-..-)v

Berbeza dengan zharif yang camera friendly...zaliqha most of the time sangat2 tak camera friendly..susah benor nak suruh dia pandang camera dan smileee....

 asal orang nak snap jek dia lari..atau pun bergerak sana sini..haruslah gambo jadi gegar2.. 
  
 macam ni

ini...

dan ini (t__t)

Biasanya bila kita nak snap gambo dia dia akan pandang ke arah lain..kunun2 cam candid la..or sebab dia malu..or sebab dia malas nak layan ibu dia ni..entahla..kihkihkih...

Tapi...bila mood baik...suruh smile..dia akan letak jari kat pipi pastu sengetkan badan dan smileeee...
 (^,^)v

mood baik...

 
 ni konon2 cam model dalam kereta la...

Zaliqha digelar budak takde perasaan or budak muka selamba oleh kaum kerabat yg lain...huhu. Sebabnya, memang dia jenis buat dek je kalau orang cakap or marah dia. Lagi2 time dia malas nak layan..boleh tebal seinci muka kawan tahan malu dok try agah dia tapi tidak dilayan langsung (#__#)

Zaliqha gak suuukaaa wat memek muka bila bercakap..macam kartun pun ye gak..kadang2 siap besar2 kan mata or senget2kan mulut...kahkahkah...seriyes kelakar !

Dia kalau nak buat hal sendiri takde kisah orang punya..mudah bawa dia jalan ke mana2...tak mudah meragam.

Macam cuti deepavali dan awal muharram last week kami keluar beronggeng dari pagi sampai tengah malam baru balik..Alhamdulillah zaliqha okay..hepi jek dia..main sana sini..
 
 zharif dok main golek2 bola boling tu..zaliqha selamba buat tempat duduk dia

 see...suruh pandang camera..dia cakap takmo..sambil muka tetap pandang arah lain (n-n)

Dan...bab koyak mengoyak buku or kertas2 adalah kerjaan wajib budak kecik ni...suka menconteng ye jugak..abis cadar..bantal kami dicontengnya..bagi kertas dia pi koyakkan..pastu conteng atas tilam..sabo jelah.


 dalam kerta pun bolehhh...
(baju zaliqha terbalik..huhu...begitulah bila ayah yang siapkan anak..tq by (^,<)/ )

Zaliqha suka buku, kertas dan yang seangkatan dengannya lah...kalau kat rumah buku2 kanak2 tu dia suka belek2 tapi lepas tu dia akan koyakkan...grrr...nasib beli buku murah2 jek..hihihi..

dalam kereta pun sama...
 baca peta dengan bersungguh-sungguh

sesi mengoyak bermula...

Selain itu...berbanding abangnya, zaliqha kalau tidur malam...bukan separuh tapi tiga suku tilam tu dia punya sorang...lasak kemain dak kecik ni tidur..berpusing 360 darjah tu toksah cakap la.. berapa kali dah jatuh ke bawah. Sib baik tak pakai katil...dulu masa zharif kami tido atas katil..tapi dengan zaliqha no more katil..letak tilam atas lantai jek (-..-)v  so, rendah jela kalau dia jatuh pun..dan ade tilam lagi sebelah tilam besar tu..

 sepatutnya tempat zaliqha adalah di sebelah kanan sana..
kesian abg long zharif...

gaya anak dara tido

Ini budak tecit....banyaaaakkkk kepochi...kalau bercakap macam orang tua. Kalau kita berborak ngan dia..dan dia tak paham dia akan tanya " apa? " kalau masih tak faham "apa dia?" Lepas tu, yang menyerlahkan ke 'mak nenek' an dia ialah...kalau panggil orang jauh dari tempat dia berada.. " Uuuuiii...meh meh " bhahahaha....

Pastu, zaliqha ni pantang nampak baby...dia cukup suka dengan baby.. kalau kat shopping complex ade baby berhenti sebelah dia mesti dia akan cuit or pergi kat baby tu..siap panggil2 lagi baby tu "eby..eby..meh..meh"  dan kalau baby tengah tido boleh pulak dia pergi tanya kat baby tu "eby ido??" kahkahkah...lawak sungguh kalau tengok live di situ...

InsyaAllah..tunggu zaliqha besar sikit lagi baru kita pikir tambah ahli rombongan yer...huhu~!

 baby ibu dan ayah

Bila tanya zaliqha..."zaliqha anak saper?" dia jawab "anak nenek"   lohhhh???? 
Mungkin sebab ikut abang zharif kot..zharif bila ditanya "abg long anak siapa?" dia jawab " wafiq anak atok"
Itu pasal adeq pilih nenek pulak sebab abg pilih atok...bhabhahaha~!

Lately, zaliqha sudah pandai buat drama air mata...senang cakap drama queen la.. mungkin betul kot omputih duk sebut2 tuh 'terrible two' tu...

Asal tak kene sikit mesti amukan..paling jelas bila nak mandi. Orang duk suruh dia mandi, selamba badak dia jawab dengan muka takde perasaan " mandi dah " bila tanya balik " bila masa adeq mandi? " dia jawab selamba lagi " tadiii..." padahal baru bangun pagi bau busyuk masyam lagi...hahahha~!

Kadang bila kita nak cepat atau terkejar2 masa terpaksa juga la dukung dia masuk bilik air pastu mandikan..tu yang amukan di bilik mandi..siap nak berguling lagi..grrrr...

Tips mak dia senang ajer...abaikan saja amukan dia tu..buat tak tahulah senang cakap..oh! telinga kene tebal la..tahan suara dia dengan pitching paling tinggi tu..pas 10 minit or 15 minit camtu otomatik dia diam sendiri..eh? eh? baguskan....hehehe~!

Malam tadi amukan masa nak tido. Bila lampu padam jek dia duk sebok nak keluar bilik. takmo tido lagi..ibu ayah mata dah cam lampu suluh abis bateri. Bila permintaan nak keluar bilik tidak dilayan, menyanyi lagu jeritan batinku laaa dia dalam bilik tu sambil berjurai2 airmata..hahaha~! kalau hari2 begitu boleh kurang daya pendengaran kami (-..-) kami buat dekkk saje..konon2 macam tak dengar la dia menangis tu walaupun hakikatnyaaa....

Tup-tup pas seploh minit la lebih kurang tak set timer plak..wakakaka...dia senyap pastu cakap " nak susu " dushh baring atas tilam hisap susu terus tido...walahhh...begitu saja lakonan kamu yer???


 muka budak baik (^,")v

Walau apa pun setakat ini zaliqha sangat mudah dijaga...tak banyak songeh. Kalau kita sebut no..no..dia akan ikut balik dengan nada kartun dia tu "no no?" berbeza ngan zharif. selagi tak dapat apa dia nak selagi itulah dia melalak nak jugak..nak jugak... zaliqha cool jek.. kalau gi shopping complex dia nak menan pe2 pastu kami cakap no no..dia pun okay jek. Mungkin sebab dia masih belum paham sangat kot eh?? 

Kalau travel jauh2 pun zaliqha sama seperti abangnya takde masalah. berejam jam duk dalam kereta pun dia tak meragam. kalau ngantuk hisap susu tido. kalau lapar...makan, pastu main sorang2 or ngan abang dia. 

So far, anak2 saya jenis kuat berjalan kot..macam mak dia..kahkahkah..kalau travel ya ampunnn...senang dan aman jek donia..takde wat pe'el ke hape...kalau kat rumah, asik berebut mainan or gaduh je mereka ni.
Letih ibu dan ayah duk gilir pujuk. memula adeq nangis pas senyap dipujuk kang abang pulak nangis..alahaii...cabaran besarkan anak2 begitulah...huhu~! pengalaman tu....

Eh, lupa nak cerita yang zaliqha skang dah pandai kira 1,2,3 sampai 10..Alhamdulillah. Tapi masih kene guide juga..nama2 nabi baru ingat sampai nabi Salleh kalo tak silap ke nabi Hud je ek? sikit je la baru..
Huruf jawi pun baru hafal sampai jim jek..hahahaha..hafal je. masih tak kenal huruf pun...InsyaAllah..slow2 ajar dia. Kalau kami ngaji dia sebok la nak ngaji sama...baguslah kan? tapi masalahnya, dia pi ambik quran yang sedang saya baca tu pastu letak kat depan dia pastu selak ikut dan mukasurat mana dia nak pastu dia ngaji ikut bacaan dia...yang jelas hanya bismillahirrahmanirrahim..ayat lepas tu dia guna tajwid mana pun tatau (o,O)

Hmm....ape lagi ek??

Okla, itu saja yang ingat dalam memory space kepala saya setakat ini...banyak lagi tapi mana boleh ingat sekaligus kann...insyaAllah akan diupdate dari semasa ke semasa..cewaaaahhh~!




Sekian,
 Terima kasih sudi baca sampai habis...

Tata~


| nota : zaliqha bangun tido siap boleh menyanyi2 riang..pastu tegur orang kat depan dia macam bukan baru bangun tido..erkk...budak ni tak reti mamai ke eh?? |
 

Wednesday, November 7, 2012

Kisah Anak-anak part 1 (MZW sulung)

Assalammualaikum...

Hmmm....lama rasanya kan saya tak bercerita tentang anak-anak...sian kat mereka. Walhal tujuan utama buat blog adalah untuk abadikan kisah2 mereka...sob..sob..*lap air mata*

 Lately, banyak kisah tentang family saja...takde kisah spesifik mengenai MZW..

Okayla...nak tebus rasa bersalah..so, kali ni saya nak bercerita tentang anak-anak pula ye. Boleh kan?? *tak perlu tanya pun takpe kottt *

Kita mulakan dengan anak sulung dulu...

Muhammad Zharif Wafiq




20 November 2012 ni akan genaplah 4 tahun usia si bujang saya ni...hehe~! Sekejap jek rasa dia membesar.. Sekarang ni abg long zharif pandai bergaya bila nak ambil gambar...

Tengok la tu bila ibu nak snap je...sentiasa ready dengan senyum macho dia tu..huhu~!

Oh ! Zharif saya rasa menurun sifat arwah tok ki dia (ayah hubby)...suka bergaya kemas dan nampak cantik sentiasa. Paham x? x paham??? Meh nak explain..

 Zharif jenis yang tak kira di mana atau bila masa pun mesti nak pakai baju comel2 saja. baju buruk2 or baju lama2 jangan harap dia nak pakai. Kat rumah pun 24 jam nak pakai seluar jeans ! Adoiyaii...

Balik sekolah lepas mandi, biasanya saya akan siapkan baju tido. Tapi sekarang tidak lagi...dia sendiri yang akan pilih baju mana dia nak pakai..dan...balik balik seluar jeans dan t-shirt berkolar juga dia akan ambil pakai (#-#)

Dannn..kalau ada baju baru beli..dia akan nak pakai baju itu sajeeee...sampai lah dia boring

Contohnya, masa kami baru beli baju swimming dia laaaamaaa dulu lah...tak ingat bila..huhu =p

Asal kering je baju tu dia pakai..pas basuh jemur kering...ehhh...pakai semula..sampaikan siap bawa tido malam..

petang selepas mandi


 malam..tido (-..-)'
*gambar di ambil waktu subuh*

Rasanya next entry nak wat la special entry tentang satu habit dia yang memang tak hilang...huhu~! InsyaAllah jika diizinkan saya akan story lebih tentang habit unik si Zharif ni..

Dannn...zharif kan tahun nih kami dah start hantar dia ke taska. Alhamdulillah banyak perkembangan positif dapat dilihat pada zharif skang. 

Setakat ini, rasanya semua aktiviti taska pasti zharif akan terpilih..Alhamdulillah..cikgu2 pun beritahu zharif mudah dijaga..

 pertandingan mewarna..




feberet warna zharif ialah KUNING (^,<)v

Kemudian, terpilih masuk pertandingan 'Story Telling'


 Masa nih dah  lepas story telling...taska dia kene wat persembahan aerobik pulak..
Mari tengok gaya zharif ber aerobik..kahkahkah~!






Gambar dia pakai costume kucing takde pulak dalam simpanan saya...dalam hp hubby rasenye..huhu~!

Terbaru, last week 3/11/2012 dia juga terpilih untuk program hafaz muqaddam peringkat negeri terengganu 

Alhamdulillah sekarang zharif mampu hafaz 23 surah lazim dalam muqaddam..


 apasal bergambo ngan ibu muka masam camtu?? grrr~~!
Oh...dia kata muka serius macam tu (n-n)

samping dah rope skirt dah...kembang semangkuk..bhahaha~!

Ok..tu zharif di sekolah. Di rumah pula..dia amaaaattt sayang dengan adik nya...dengan cara dia la..
Tiap-tiap hari mesti 'paksa' adik dia main dengan dia..kahkahkah...
Kalau adik takmo...dia paksa jugak sampai adik mau...boleh camtu???
Sebab itulah tiap2 hari akan ade je salah seorang yang akan menangis bila time main sama2...
Salah sorang memang takmo ngalah..biasalah kan budak2..dia tau nak menang jekk...bila kalah mulalah buat drama airmata di situ (t____t)

 suka pic ini... (^^,)




 rampasan ipad dari adeq (-..-)!


Zharif ni satu pe'el dia..mudah menangis kalau tak dapat ape yang dia mahu..kekadang tak kene sikit je pun menangis mengada2 gitu...
Kalau dengan ayah nya..ikut mood..kadang dilayankan saja..kadang di marahkan saja..begituu...bhahaha~!
Kalau dengan ibu...sorry nak...menangis meratapilah dikau di situ...saya biarkan saja dia menangis. tapi paling2 lama pun saya biarkan dalam 10 minit cenggitu la..kalo tak senyap jugak, terpaksalah pujuk (t-t)

Skang zharif sudah semakin bijak..dia tau kalau dia menangis macam orang kene bantai dengan batang penyapu tu for sure ibu ayah akan ikut kehendak dia...makanya..kami skang guna psikologi..pujuk baik2..sebelum dia buat perangai kita pesan byk2 kali..tapi kekadang tu tidak berjaya kawaaannn..adehh! dia menangis juga..especially kat shopping complex bila dia minta toys kami tak belikan..sepanjang masa tu lah dia duk berzikir kat telinga ni...nak beli otomen..nak beli otomen (>,<)!

Takpe..anggap positif, dia memang firm..kalau dia nak..makanya dia nak jugak sampai dapat...no excuses. Tapi sayangnya ibu zharif booo layan saja permintaan tidak berfaedah mu nak...kahkahkah! Sorry..ai pun firm juge *kenyit mata*

 menangis akibat permintaan tidak dipenuhi
ada ke patut nak jugak belon kat kaunter hotel yang untuk hiasan tu..grrr~!

Walau apa pun dan bagaimana sekali pun Zharif...dialah putera sulung saya dan suami..
Bukankah pepatah ada menyebut "anak cerminan ibu bapa"
Alhamdulillah zharif bukan jenis yang tantrum..cuma suka menangis mengada2 jekk..
mulut petah dan becok macam orang dewasa..
kadang2 geli hati dengar dia cerita style mcm orang tua =))

Oh 1 more thing...
Zharif bijak alih bahasa sendiri..kami tak ajar pun..

contoh :

Ayah : Wafiq gi lah main ngan anis sana..toksah kacau yaya nak parut nyiur ni..
Zharif : nak main apa ngan anis yaya?
Ayah : wafiq nak main apa?
Zharif : main fight boleh ya?
Ayah : boleh..tapi jangan kuat2 sangat eh..
Zharif : okehh...

Zharif : Anis !! Jom kita main gocoh nak?

Contoh 2 :

Ayah : Wafiq, kabo ke tok umi yaya nak pinjam fan boleh ?
Zharif : Yaya nak pinjam fan tok umi?
Ayah : ha ah..
Zharif : Tok Umi...yaya nak pinjam kipas jap boleh? 

Banyak lagi...tapi tak ingat dah...huhu~!

Sekian, kisah zharif terkini...
Akan bersambung...

Tata!




Sunday, November 4, 2012

Aidiladha kami

Assalammualaikum...

 Sambutan Aidiladha kami tahun ni sederhana saja...tidaklah semeriah dan havoc macam Aidilfitri...

Mungkin sebab tahun ni tiada ahli keluarga terdekat yang buat korban kot...itu pasal feeling dia agak kureng sket tahun nih...hehe..memandai jek kan (>,<)

Tapi boleh tahan banyak jugak daging korban yang diterima dari jiran2 terdekat..

Alhamdulillah rezeki...

Puaslah kami2 menghadap daging sepanjang bulan nih gamoknyer...

Oklah...pagi raya tu bangun awal..solat subuh..pastu mandi siapkan diri sendiri dulu..

Then dalam kol 7 lebih camtu kejut anak2...minta tolong hubby mandikan diaorang..saya siapkan baju2 zaliqha dan zharif. Pas hubby mandikan anak2 saya pakaikan baju mereka..

Pastu dalam kol 8.30 bergerak ke surau berhampiran umah mentua.

Yaa...kami heret sekali anak2 untuk gi solat raya. Zharif dengan hubby..saya bawa zaliqha..begituuu~

Hari tu solat raya aildilfitri saya tak dapat gi...so, nekad kali ni nak gi gak..bawa anak2 sekali..pasti lagi best (waahhh...begitu sekali semangatnya puan farah yer...)

Alhamdulillah sepanjang dalam surau zaliqha sikit pun tak buat hal dengan saya..dia buat hal sendiri jekk...

Bagus anak ibu ! Muah..muah..syiom dia banyak2 lah...bhahahaha~!

 
 sebelum pergi kita snap2 dulu :p
bulatnyaaa adeq !






Sebelum solat bermula...
Zaliqha dari duduk saf belakang then beralih ke depan sikit
Menyusu jek...
Tudung dah terbangggg~!
(n-n)

Jemaah saf depan

budak mengada takmo bergambo

anak dara dan...mak dara??? erkk..


zharif tak reti dok diam..
datang jap kat bahagian muslimat cari ibu dan adeq...
pastu gi semula kat ayah..
 
balik dari solat raya...
adeq dengan mak lang

marah ooo ibu panggil dia..
huhu~!

Dah..jom2 balik makan..lapo ni..
Lupa pulak nk snap gambo makanan
Lapar sangat gamaknya...
sampai rumah amik pinggan isi nasi tuang air
makan laki bini sambil suap anak2
Burrpp!~ Alhamdulillah..dah sendawa baru teringat..
Eh, tak amik pic foods tadi yer..
Takpelah..next year pulak...
kihkihkih..

Oh..menu raya haji tahun ni :

Nasi minyak
Ayam goreng
Kuah kurma
Satay
Kuah kacang
Nasi impit
Tapai

Hmm...macam ade lagi menu...tapi dah lupa. Inilah akibat asik bertangguh nak update entry yer.

Lepas makan kami decide gi ziarah kubur arwah ayah dan mak mertua..
Lama tak ziarah..since raya puasa aritu la kot last orang gi ziarah..
Ni raya korban baru mari semula..


 Laki bini dan anak perempuan naik motor
Anak lelaki bersama sepupu-sepupu dia jalan kaki bersama tok umi dan mak lang mereka
hehehe...

baru sampai...
pinjam motor mak lang sat...hihihi~

kawasan kubur yang rumput2 dah meninggi tumbuh..

see...rumput dan lalang sebelah hubby..
kemain subur lagi tumbuh...

pusara arwah ayah dan mak mertua..
bersebelahan..
kami sempat bersihkan mana yang termampu saja..


Selepas menziarah dan bersihkan kubur sikit2...kami pun pulang ke rumah..menanti jiran tetangga datang bagi daging korban...ngehngehngeh~!

Itu saja laporan kejadian yang berlaku sepanjang hari raya Aidiladha kami..Oh..raya kedua dan ketiga adalah pesta makan dan masak daging...Hmm...kene gi check BP pasni..

Sekian, terima kasih...

Tata~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...