Monday, October 10, 2011

Tidak Sihat + Anak Lelah~

Assalammualaikum...

Hari ini mood sangat2 down...

Bukan sebab sedih or marah...tapi sebab tidak sihat..
Semalam terpaksa EL (emergency leave) sebab hubby call jam 9.30am bgtau mak mertua call dia. Zaliqha asik menangis jek =((
waktu tu saya sedang berada di luar opis..breakfast..mood makan terus terbantut. Sib baik makanan dah abis ditelan masuk dlm perut..cuma tinggal air horlick tu je lom sempat abis diteguk. Tapi, dek kerana menerima panggilan hangit dari hubby tentang keadaan anak..terus tak lalu dah minum air horlick yg mmg peberet saya tu =p
Dalam hati duk kata...cepatlah kawan2 ni abis makan..nak balik umah ni..
Pas abis sarapan..balik semula ke pejabat. sempat setelkan beberapa kerja dulu sebelum balik. Eh~ orang nak EL ni..ade lagi yg duk sempat mencelah nak tumpang stay dlm bilik jap *panggg..* sebab kat luar panas terik katanya *sekali lagi panggg...* so, buat2 kemas beg, kunci di tangan dari tadi saya kelentang kelentungkan tanda memang dah nk balik sungguh ni...orang nak kunci bilik ni lah uiii... pastu boleh pulak tanya "nak balik dah ke?" fine! Setel bab tu...terus jumpa bos bgtau nak EL semalam. Bos kata kalo keluar sekejap jek taper..masuk balik petang nih. Tengok jam kol 10am. Memang tak la kan nak masuk opis semula..mood kerja dah tader. Duk mikir anak jek...lagipun malas plak nk isi form semula mohon keluar pejabat je..sebab dah isi form cuti kecemasan kan..ngeh..ngeh..ngeh~

Ok, balik rumah tengok2 zaliqha dalam buai. mak mertua kata..dia baru jek tido..penat sangatlah tu sebab menangis jek. Malam sebelum tu saya dan hubby memang takleh tido lena..zaliqha asik meragam jek..sekejap2 batuk pastu menangis. memang dia tak selesa.. Keesokkan paginya saya bagi ubat batuk..tapi tak reda juga rupanya.

Balik je dari ofis tunggu sampai zaliqha bangun dari tido..terus bawa dia ke klinik panel. doc suh nebulizer sebab zaliqha bernafas ade bunyi wheezing..dan perut dia pun berombak2 bila bernafas..poor little girl =(

pic : google image

Masa neb tu of coz la zaliqha takkan duduk diam sambil hidu gas ubat tu...dia bantai meraung menggelepar..adehla..letih ibu duk peluk pegang tangan nak bagi dia hidu betul2 neb tuh. Alhamdulillah selepas 2 kali kene neb...malam tadi zaliqha tido lena.. ibu dia jek yg ngada2 kunun takleh tido..sebab risau kot2 dia meragam lagi. last2 sampai ke subuh masih tido2 ayam. Dan kesan daripada 2 sleepless nite = selsema + sakit tekak = nak demam~ *wuwuwuwu* 

Mungkinkah juga sebab masa zaliqha tak sihat tuh...dalam pada duk doa2 moga Allah cepat sembuhkan anak saya ada gak terdetik kalau pindahkan sakit tu kat saya pun takpe..saya terima (n-n)v asalkan zaliqha sihat.. *fikiran mula mengarut dah ni...*

Cuma saya nak minta tolong kot2 ada sape2 yg ada pengalaman or petua nak share cemana nak handle anak yg lelah/kahak banyak ni eh? Nurse yg dtg umah cek baby masa dlm pantang aritu ada bgtau sekarang memang dah tader korek2 tekak anak keluarkan cecair tuh pas bersalin..nape eh? sian pulak bila tengok zaliqha asik kene neb T___T tips doktor kata takleh kene kipas/aircond..habuk2..

Orang tua-tua pulak kata organ dalaman dia tak kuat..WHATTT??? *gelak guling-guling...* sabo jela!

Harap ada yang sudi membantu...terima kasih banyak-banyak..

ikhlas dari zaliqha (ibu tolong taipkan)


|| nota : hubby dah transfer pics dr hp dia..thanx dear..tapi mood nk update dah ke laut plak..later2 kita update ye ||

3 nukilan anda:

mummiey

Sian nye zaliqha...

semoga cepat sembuh ye, anak...

* ada keturunan yg lelah ke?

Aina

Pengalaman akak dengan anak yg sulung dan 2nd selalu neb ms kecik esp yg sulung selalu berulang ke klinik dan pernah masuk wad sbb jangkitan kat paru2.tp bila makin membesar Alhamdulillah semakin ok.

x surelah sebab utama (tp bukan sbb keturunan).since dlm pantang yg sulung tu mmg selalu batuk teruk.then bila tinggal di nursery, dia kerap selsema dan batuk(berjangkit).

akak x amalkan petua apa2 pun just ikut nasihat doktor dan make sure masa dia dah start mkn tu sampai 3thn x ajar mkn makanan ringan(eg.nugget,jajan) dan minum air botol(coloured).doktor pakar mmg advise sgt jgn bg anak semua tu.

hopefully zaliqha akan cepat sembuh...pasal orang tua ckp dalaman dia tak kuat tu kan mungkin tak kena mengena.tp 1 perkara yg buat akk teringat ms mengandungkan anak2(4 org dah) akk rasa ms sulung tu banyak makan kat kedai dan mkn yg mungkin kurang khasiat/elok tuk ibu mengandung kot.mungkin sbb tu lahir je anak selalu batuk dan dpt kuning yg lama berbanding adik2nya...sbb ms anak 3&4 akak dah jd hswife:)..just wondering..

e.l.i.z.@

cian zhaliqa......keli xde petua psl anak lelah ni..keli doakan zaliqha cepat baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...