Sunday, July 3, 2011

Cemana nak ilangkan gatal-gatal ni??

Assalammualaikum...

Short n quick update...
Semalam saya ke Pulau Bidong lagi. Sebabnya kene jaga bawa students from UNPAD, Indonesia pi melawat pulau cantik menarik tertarik bersih (kat laut je) atas tanah byk daun2 kering itu. huhu~

bawa diaorang untuk menikmati flora fauna yg ada kat dasar laut di pulau tu yg masih belum diteroka. eceh~ korang paham tak? maknanya...saya kene snorkeling lagi!!! dalam pada tak suka laut/snorkeling tu...masuk kali ni dah 3 kali saya ke pulau itu dan kene snorkeling skali. ada paham? isk..isk..isk..

Mujur student-student indonesia tu enjoy. Alhamdulillah..sbb nya ni last minute punya kerja. Oh, pair buddy saya utk aktiviti snokeling kali ni dan kali kedua aritu ialah Dr. Norizah..hehe! [sama-sama tak tahu berenang.sekian terima kasih]. bijak kan..cari buddy yg sama2 tak reti berenang..kalo ade kes kat tengah2 laut tuh..tak ke sesama karam di lautan? adess lah.. eh, eh..tak lemas la..kan pakai life jaket..huhu. *alasan*

Nasib malang menyebelahi kali ini. sebabnya..kali ke 3 pergi ni musim obor2 pulak dah...masa memula masuk air..tetiba rasa pedih2 kaki ni..eik, ingatkan terpijak coral tajam. pastu bila tengok orang lain pun macam kene cucuk2 dlm air lantas masing2 slow2 naik ke daratan semula..baru ku tahu rupanya serangan obor2 lutsinar (ala,dia tak nampak..tau2 duk nyucuk2 orang je kejenya). masa tu stay jap kat pantai. pas beberapa ketika..big boss Dr. Amir suh turun semula ke laut melalui jeti roboh itu. kali ni dah kurang sket serangan ubur2 transparent tuh. kalo tgk pakai gogel boleh nampak la..kecik jek..pastu mmg lutsinar pun(erk, cemana tuh..lutsinar tp leh nmpak pakai gogel?? paham2 sendiri udahler..x pandai nk explain pun ;p) 

  credits to google
oh! saya tolong gugel kan ye..
gini la ropanya binatang itu..tapi saiznya kecil sedikit dari yg ini.
see..lutsinar kan..tp still leh nmpak lagi (^^,)v


Pe kaitan ngan tajuk entry? ok, akibat dari serangan bertalu talu sang obor2..abis badan kaki merah2. pas setel bab snorkeling kami ke side satu lagi kat Pulau Bidong tu di mana pernah jadi penempatan sementara pelarian Vietnam satu masa dulu. Google sendiri untuk tau lebih pasal sejarah tu. makanya, kami ber jungle trekking pulak kat situ. naik sampai ke atas bukit sinun. akibatnya, abis kaki saya gatal2 dan merah2 sebab tak biasa masuk hutan dan kene gigit dek haiwan2 kecik lagi halusss tu. nyamuk..agas..dan segala jenis mereka la..adehla. Balik rumah puas dah tenyeh ngan minyak kapak..bam serai wangi tulah..mcm2 la. still same jek! Ada org kata kene gigit obor2 nak bagi ilang gatal2 tuh guna air kencing jek. tak tergamak kot nak wat camtu! ade gak yg kata sapu jek pasir pantai tu. Apsal ko tak bgtau masa kat pulau tu? ni dah balik opis baru kabo? takkan nak suh pegi sana balik kot?! *tensi melanda*

Oh...silalah bagi tips petua segala bagai untuk bantuan. Terima kasih tidak terhingga diucapkan *peace*

=> sambung wat keje sambil tergaru-garu. 




4 nukilan anda:

e.l.i.z.@

hihihi ciannya dia..obor² tu kita dpt rasa ke bila dia tersentuh kulit kita?

kakyong

ade yg kata cuci dgn air coke @ apa2 air bergas.. cer try..

Ummi Salsabila

Siannya Awk.kite pun tatau camne Nak tolong.kalo tak ilang gatal gk jumpa doc ok :)

ibu MZW @ farah idayu

to e.l.i.z.@ - k.eli, kita rasa lepas dia menyengat jek..masa sentuh tuh tak rasa lagi. pas dia gigit itu baru rasakan penangan nya..huhu.

to kakyong - erkk...tak leh try la kakyong sbb saya x minum air bergas so, tarak stok..huhu. neway, thnx 4 d tips ;)

to Ummi Salsabila - Alhamdulillah...hampir sembuh. dah jumpa doc pun ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...