Sunday, July 31, 2011

Excited nyerr...dan sedih juga~

Salam sweeties,

Lama tidak berhapdet..takde idea dan kemalasan barangkali ye (-.-')

Oh ya, esok umat Islam akan mula berpuasa...sangat excited nak sambut Ramadhan (^^,)

Semoga Ramadhan kali ni saya akan lebih menghayati dan lebih lagi amal ibadatnya..insyaAllah..

Ntah bagaimana agaknya nak sambut puasa dengan 2 org anak kecil..bangun sahur akan ada yg ter miss atau tidak ye tahun nih??hihi...harap2 Zaliqha tak meragam langsung sepanjang Ramadhan ni..bagi chance ibu dan ayah bersahur, berbuka dan bertarawih dengan aman (*__*)v

Part teruja kita letak tepi dulu..malam ni tak sabar nak start terawih wehh..ops! teruja lagi..huhu~ jangan lupa niat puasa malam ni yer (>,^)/

Part sedihnya itu ialah...hp saya kedua2 nya telah pun tamat riwayat hidupnya..wuwuwu~! (T___T) kenapa? tanyalah pada suami terchenta ku itu...waaa~! sedih...so, pagi2 nih ke opis tanpa hp. pas abis assembly bulanan terus berdesup ke kedai tepon..beli tepon hok muroh2 bebenor tu.. jadilah...daripada takde kan..pas bayo terus on kan tepon..cek2 ade 7 misscall! 2 mesej..hmmm...smpai opis terus on pc..nak start wat keje..sambil tunggu pc on..belek2 sat tepon tuh. tup2 masuk boss cakap sejibik cam hp dia..huhu *malu* siap tanya brape saya beli..pastu dia kata kat bandar harga murah lagi! *tensi di situ* takpelah..mungkin bukan rezeki saya nak dpt harga murah yg kalo dikira leh cover duit minyak keter pegi balik umah utk seminggu..eceh~! (ok..cukup..tak baik menyesal benda dh jadi) 

Other reason saya sedih ialah kerana...salesman kereta tuh tidak menepati janji langsung! bencilah dengan salesman yg pandai berjanji itu ini tapi haprak sungguh (no offense ye pd sesapa yg wat sales). Dia janji kereta leh dapat before puasa.."saya akan usahakan jugalah walau mcm mana pun..sebelum puasa mesti boleh dpt punya" ayat kemain lagi kan..tup2 sampai hari ni langsung senyap takde kabo berita. Agak2 kalo saya wat repot ke TTPM boleh tak? sapa penah buat? Hari2 saya dok call dia mcm org takde keje..tanya apa cerita..dia punya jawapan standard "saya masih tunggu dari hq kat kl..kereta tader stok lagi" penah last week saya hantar mesej "sila beritahu saya bila tarikh tepat boleh pergi ambil kereta, terima kasih" u know wat this S**PID salesman buat??? tak jawab langsung sms saya itu! tak menjaga customer langsung kan...susah2 cancel jek..abis citer! tapi sian kat ayah plak..beriya sungguh dah tu..ari2 dok call tanya..sampai kdg kita plak yg tension..adoiyai~ serius lah..darah terus menyirap bila pikir pasal perangai salesman yg sangat teruk ini. ayat kemain baikkk punya masa mula2..pastu hari ni pun langsung tader contact bgtau update..sabo jela. Saya bila dh tahap nak naik angin terpaksa suruh suami lah yg tolong call tanya..tapi kannnn...suami i ni jenis "takpelah..arini ni kita takyah call dulu..esok kita call eh" boleh??? hurmm...

ok..ok...malas nak panaskan lagi kepala otak ni..so, lastly.. am wishing u all

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Monday, July 18, 2011

Zaliqha turns 8-month-old today!

Alhamdulillah...syukur tak terhingga kepada Ilahi kerana masih memberi pinjam anak2 yang comel dan keletah kepada ku. Hmm..sedar tak sedar atau semamngnya ibu mereka ni tak sedar diri..uhuk2..hari ini anak dara saya tuh genap 8 bulan.

Lama rasanya tak update milestone Zaliqha. Almaklum ke-bz-an melanda ditambah lagi dengan ke-malas-an juga. Memang cukup rasa!

Ok, latest update on my lil' cheeky sweetie pie pwinses :

  • Merangkak sudah laju skang. Eh, Zaliqha cepat lagi merangkak dari abgnya. 7 bulan dia dah leh crawl..Zharif dulu 8 month plus baru leh crawl. (^__^)v
  • Makan macam org tua tader gigi. keh keh keh. series lawak bila tengok cara dia makan.
  • Makan bubur..tapi zaliqha nih ibu suap macam2 juga. huhu. Eh, nenek dia yg start dulu. pastu skang zaliqha sgt pantang tgk org mkn..nak ngecek jugak! Makan biskut cicah air sgtlah dia hantu. biasa2 sekeping abis..penah sekali mkn smpai 3 keping. dasat2! 
  • Hurmm..gigi bawah baru nak tumbuh..belum nmpak lagi tapi bila sentuh gusi bawah tu boleh rasa lah gigi macam nak tumbuh. 
  • Jeritan batinku sangatlah kuat wahai anak daraku!~ siap boleh lawan sape jerit paling kuat dengan abg dia. Sabar..sabar..
  • Penyenyum (betul ke ni) - suka senyum.
  • wehh...pandai memilih toys tau. yg tak best cam teether tak membina otak tu takmo nye dia main. Nak main wetwipes yg dia leh dia buka sendiri pastu gigit2..botol yu yi yg dia leh goncang2 pastu ade bunyi lalu digigit juga..ha..mainan abg nya lagi dia suka. bola, lori, helikopter, tractor dll.
  • Mudah bila dibawa jalan2 ke shopping mall comparing to her big bro dulu syusyah sket la..
  • tido malam kemain lasak lagik..kalo letak 2 beradik atas tilam Queen size tuh, abis ibu ayah takleh tido dah. pastu tengok gaya dua beradik tuh dah mcm org berkugfu pun ade..kah kah kah..
  • but past few days, zaliqha tido mlm agak terganggu sket..dunno why..tengah mlm mesti menangis mcm tak selesa gitu. bagi susu tapi sikit jek yg dia hisap..the rest is just the waterworks (T___T) and also the kinda whining sound..nak kata kembung..bukan..sebab lepas few minutes dia akan sleep soundly mcm biasa. why lah oh my dotter????
  • stranger anxiety juga.
 setakat ini itu saja yg ibu kesayangan zaliqha ingat. sebabnya ibu kesayangan zaliqha lately agak mudah lupa dek kerana terlalu byk benda yg perlu diingat dan difikirkan lalu menjadikan dirinya seperti CPU yang storage hanya sebesar saiz kacang tanah. faham? *kena cari jus minda la camni..nak boost up balik memory..huhu. main sudoku pun bagus utk minda juga ye*

kembali ke pangkal jalan tajuk cerita.

ini adalah gambar terbaru zaliqha. diambil pada tarikh 08/07/2011

mya zaliqha wafaa

smiley baby gurl!


 Yeay! Zaliqha is 8 month-old today!

 be a good girl ye sayang!

 

Thursday, July 7, 2011

Gaduh ngan Hubby dalam kereta

Assalammualaikum...
Selamat pagi yg dah tak berapa nak pagi dah pun skarang nih...

Nak cerita insiden waktu balik kerja ngan pergi kerja saya dan Hubby semalam..eh..ke kelmarin? eh..tak ingat pulak..ekeke~

kat traffic light...

saya : Ermm...sekarang nih ramai betul orang pakai keter color putih kan By. Especially keter-keter mewah.

Hubby : Yeeeee ker? (sila panjangkan sebutan 'ye' di situ).

saya : ye lah...tak caya cer tengok..cer tengok.

Hubby : mana? mana? cam banyak yg pakai kaler itam jek nampak..

saya : cer tengok bebetul...banyak kaler putih kotttt~ (panjangkan sebutan 'kot' itu)

Hubby : Mana ada...byk kaler itam lah..ha, keter ni kaler itam..itam..itam..haaa (sambil pointing kat kete2 yg kaler itam)

saya : Eh...takla. kaler putih lagi byk.. tu keter biasa2 jerr..ayg ckp keter mewah as if big cars u know??

Hubby : Mana...tgk? BMW ni kaler itam.. (masih takmo mengalah di situ ye)

saya : ha...alphard tu putih..toyota pe benda tah yg gedabak tu pun putih...vios tu putih.. (eh..eh..kebetulan plak masa tu byk kete mewah2 ni lalu sebelah..huhu)..myVi pun skang ramai yg amik kaler putih..viva pun sama..

Hubby : tak..tak..kaler itam lagi byk..

maka berlakulah aksi tunjuk2 kat keter yg kaler itam dan putih smpai nak dekat smpai umah..

pagi tadi plak...kat traffic light jugak..

saya : hmm...banyak jugak keter color putih skang kn..org dah mula suka pilih color itew ek?

Hubby : yelah...yelah... (dah malas nak bertekak lagi..huhu)

kesimpulannya, saya menang..yuhuuu!




|| nota : bila nak kasi angkat kereta baru en. Hubby?? woah@!||


 

Sunday, July 3, 2011

Cemana nak ilangkan gatal-gatal ni??

Assalammualaikum...

Short n quick update...
Semalam saya ke Pulau Bidong lagi. Sebabnya kene jaga bawa students from UNPAD, Indonesia pi melawat pulau cantik menarik tertarik bersih (kat laut je) atas tanah byk daun2 kering itu. huhu~

bawa diaorang untuk menikmati flora fauna yg ada kat dasar laut di pulau tu yg masih belum diteroka. eceh~ korang paham tak? maknanya...saya kene snorkeling lagi!!! dalam pada tak suka laut/snorkeling tu...masuk kali ni dah 3 kali saya ke pulau itu dan kene snorkeling skali. ada paham? isk..isk..isk..

Mujur student-student indonesia tu enjoy. Alhamdulillah..sbb nya ni last minute punya kerja. Oh, pair buddy saya utk aktiviti snokeling kali ni dan kali kedua aritu ialah Dr. Norizah..hehe! [sama-sama tak tahu berenang.sekian terima kasih]. bijak kan..cari buddy yg sama2 tak reti berenang..kalo ade kes kat tengah2 laut tuh..tak ke sesama karam di lautan? adess lah.. eh, eh..tak lemas la..kan pakai life jaket..huhu. *alasan*

Nasib malang menyebelahi kali ini. sebabnya..kali ke 3 pergi ni musim obor2 pulak dah...masa memula masuk air..tetiba rasa pedih2 kaki ni..eik, ingatkan terpijak coral tajam. pastu bila tengok orang lain pun macam kene cucuk2 dlm air lantas masing2 slow2 naik ke daratan semula..baru ku tahu rupanya serangan obor2 lutsinar (ala,dia tak nampak..tau2 duk nyucuk2 orang je kejenya). masa tu stay jap kat pantai. pas beberapa ketika..big boss Dr. Amir suh turun semula ke laut melalui jeti roboh itu. kali ni dah kurang sket serangan ubur2 transparent tuh. kalo tgk pakai gogel boleh nampak la..kecik jek..pastu mmg lutsinar pun(erk, cemana tuh..lutsinar tp leh nmpak pakai gogel?? paham2 sendiri udahler..x pandai nk explain pun ;p) 

  credits to google
oh! saya tolong gugel kan ye..
gini la ropanya binatang itu..tapi saiznya kecil sedikit dari yg ini.
see..lutsinar kan..tp still leh nmpak lagi (^^,)v


Pe kaitan ngan tajuk entry? ok, akibat dari serangan bertalu talu sang obor2..abis badan kaki merah2. pas setel bab snorkeling kami ke side satu lagi kat Pulau Bidong tu di mana pernah jadi penempatan sementara pelarian Vietnam satu masa dulu. Google sendiri untuk tau lebih pasal sejarah tu. makanya, kami ber jungle trekking pulak kat situ. naik sampai ke atas bukit sinun. akibatnya, abis kaki saya gatal2 dan merah2 sebab tak biasa masuk hutan dan kene gigit dek haiwan2 kecik lagi halusss tu. nyamuk..agas..dan segala jenis mereka la..adehla. Balik rumah puas dah tenyeh ngan minyak kapak..bam serai wangi tulah..mcm2 la. still same jek! Ada org kata kene gigit obor2 nak bagi ilang gatal2 tuh guna air kencing jek. tak tergamak kot nak wat camtu! ade gak yg kata sapu jek pasir pantai tu. Apsal ko tak bgtau masa kat pulau tu? ni dah balik opis baru kabo? takkan nak suh pegi sana balik kot?! *tensi melanda*

Oh...silalah bagi tips petua segala bagai untuk bantuan. Terima kasih tidak terhingga diucapkan *peace*

=> sambung wat keje sambil tergaru-garu. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...