Thursday, June 2, 2011

Milestone Zharif & Zaliqha

Salam all,

Rasanya lama juga tidak menghapdet blog..sbb nya..balik2 dari coti2 ke Awana Kijal aritu..gedebushh..setambun kerja duk menunggu utk di setelkan


makanya..haruslah saya menyiapkan dahulu kerja2 hakiki itu..barulah boleh berblog..huhu~!
Hmm...citer pasal Awana akan datang yer..insyaAllah (^^,)v
Kalini nk citer perkembangan terbaru putera puteri kesayangan kami..

muhammad ZHARIF wafiq

notty boy..but brilliant!!!

  • Sangat petah bila bercakap...macam org tua!!
  • Fav. cerita ialah movie yg ada scene fighting or org menari2..dia akan sebut "dia fight bu" or "dia dancing bu..mcm kt hello [hp] yaya kan?"
  • Aritu dia tgk citer antu kak limah tu..sampai 2 3 kali [ayah dia lah punya pasal ni]..smpai dah bleh hafal pe dialog2 dia..kalo dia takut sket je mesti akan sebut.."akut..akut..ade antu" ibu tanya "antu pe?" zharif "antu mak limah" (o,O)..part paling best ajuk dialog2 dlm citer tu. cth : cer citer [2x]..jet2 cemut, naik atas~..penawok2..chut..chut..chut..adehlaa...zharif!!!!
  • Dah pandai keras kepala skang..pantang org tolak kemahuan dia..mengamuk la dia..
  • Bijak. 
Ingat tak saya pernah janji nak cerita ttg rapatnya zharif dengan arwah akinya dulu [di sini]
dan kenapa saya kata zharif bijak?? [mestilah puji anak sendiri kan??ekeke~]
Ini semua berkat didikan arwah aki yang ajar zharif..sebelum habis hayatnya (T___T)
Arwah aki sempat ajar zharif nama2 nabi...
dan sekarang alhamdulillah zharif dah hafal 11 nama nabi. [hingga nabi yusuf]
Actually, beberapa minggu sebelum arwah aki masuk hospital..dia ade ajar zharif ttg nama2 malaikat pula
tapi zharif masih belum sempat hafal lagi...
 and now, bila tanya sapa ajar nama2 nabi? dia akan jawab "aki ajar"
skang nih turn ayah plak ajar zharif nama2 malaikat dan sambung nama2 nabi tu..
ibu ajar ape??
eeehhh...jgn ingat ibu x ajar anak ye!!! huhu~
  • Alhamdulillah zharif hafal doa makan..doa tido..surah al-fatihah..dan zikir2 pendek [tapi semuanya dia akan sebut hujungnya saja..ibu kene mulakan dulu then dia akan sambung..jgn harap kalo suruh dia baca dari mula..adoiyaii!!~ saya silap teknik mengajar ke?]
  • pandai pekena org tau!!!
  • no more suap2 time makan..nak mkn sendiri..biarlah nasi sebutir jek yg masuk pun..asalkan dia yg suap sendiri..lantai yg kenyang akhirnya ;p
  • pandai jaga adik.
kalo time tu ibu sedang ayun buai adiknya dan kebetulan dia nak sesuatu cthnya susu [zharif panggil milo]. pastu ibu buat2 jawab "ibu tengah ayun adik ni" then dia akan balas "wafiq ayun adik..ibu gi wat milo" terus dia tarik tangan saya dan dia pun ayun buai adiknya..siap beratib lagi 'la ilahaillaullah..' good boy!!
  • sedang belajar mengira..kalo naik tangga or main pe2 pun dia akan sebut "one two three..empat..tujuh..sembilan..bla..bla.." apa jugak nombor yg dia ingat dia akan sebut. 
  • fav color..is yellow tanyalah semua benda color ape..pasti dia akan sebut yellow..puas paksa sebut blue ke green ke..eeehhh!!! tetap yellow jugak!
  • suka makan cheese..keropok..air solivite paling suka! buah2 pun dia suka..kalo nasi..tengok lauk dulu. kalo sup2 semangkuk pun abis..kalo lauk2 bersantan sesudu dua jek..pastu "ambohhh"
 
 mya ZALIQHA wafaa

 
 sweetie pie...and cheeky~!

  • Alhamdulillah anak yg sgt mudah dijaga (^,^)/
  • Bila sakit pun cepat baik (setakat ni la..alhamdulillah)
  • sgt mudah senyum!
  • bijak!!
  • kurang meragam (aritukan kami ke Awana Kijal..lega hati ibu bila sepanjang 4 hari tu zaliqha x meragam langsung..stakat nangis2 nk susu n tido jek)
  • sila jgn lambat bagi susu..jeritan batinku sgtlah kuat yer..huhu!~
  • dah kenal org
  • golek2 mmg expert dah..ekekeke~
  • ngah praktis utk merangkak pula..tapi asik masuk gear reverse jela..smpai nk masuk bawah kerusi kdg2..adeh2!
  • pantang diagah..lebar senyuman dan mengekek sakan!
  • baju byk x muat dah...(nenek, atuk, angah..belikan baju baru ye. hehe~!)
  • mudah tido waktu malam..berjaga hanya utk susu..then akan tido smpai pagi!

|| nota: setakat itu jek yg dpt recall..kalo ade lagi saya akan update lagi ye ;) dan gambar2 masa di Awana akan saya publish ASAP..maklumlah org bz kunun..ekeke~! ||





    4 nukilan anda:

    EiJa ZaQuaN

    bijaknye zharif dan semangatnye zalikha.geram tgk..

    anak eija zaquan pun cukup suka tgk citer hantu kak limah..dialog paling dia igt 'pusing..pusing..pusing...'smbil pusing tgn dia mcm usop welchar...hehe..

    Ummi Salsabila

    terharunya bila baca part arwah aki sempat ajar nama2 nabi tu..
    sy pun xajar aufa lg.
    zaliqha sgt tembam lah! geram betul.comel2 lah anak farah.:)

    isabelle

    tembunnyer...geram tgk dia.
    aunty gigit skit, boleh?

    ibu MZW @ farah idayu

    to eija - hehe..same ekk..anak kita suka citer antu kak limah tu..haha!

    to US - tqvm..alhamdulillah..rezeki kurniaan ilahi. US byk ajar aufa juga. sy pun byk refer kat blog ummi ;)

    to isabelle - aunty, takleh gigit sbb sy garang..hoho!~

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...