Thursday, April 21, 2011

Zaliqha sakit...

Bismillahirahmanirrahim...
Lama tul saya tak update blog..last sebelum saya ke Team building last week kan? Nak tau pe citer terbaru?
Ermm...balik je dari program tu ari sabtu..zaliqha cirit
hubby bagitau actually zaliqha start cirit ari jumaat malam..lepas maghrib. tapi hubby tak bgtau saya pun..sebab katenya tak pasti betul ke cirit plus takmo saya riso terlebih..esoknya saya balik baru dia bgtau..

Eh, lupa..hari khamis (hari saya pergi) zharif demam..jumaat pun masih demam. Alhamdulillah sabtu dah baik. yang lebih teruk lagi...hari sabtu..lepas saya sampai rumah,siap mandi segala..saya pun peganglah zaliqha. saya tengok kenapa mata sebelah dia berair je. pastu ade tahi mata. saya tanya hubby..dia kata dia pun baru perasan. hati saya tak sedap..so, ajak suami ke klinik. dia kata cer tggu esok dulu tengok..kot2 berkurang.
Malam tuh memang saya tak lena tidolah sebab zaliqha asyik merengek jek..saya pun just tido2 ayam je. Rupa-rupanya zaliqha demam pulak..adehla~ bila dah demam siap berpakej lagi dengan selsema dan batuk.. sabo jela...memang betul2 memerlukan kesabaran dan kekuatan yg tggi lah..bertimpa2 sakitnya datang. Bayangkan baby sekecil zaliqha (5 bulan) sakit mata, cirit, demam, batuk, selsema...


saya redha..tapi kadang2 memang mencabar tahap kesabaran saya..itu takleh saya nafikan.. saya hanya manusia biasa..tak punya kekuatan luar biasa..bila keadaan tertekan begini (anak2 sakit + saya amat keletihan) kadang saya hilang semangat..mujur hubby ringan tulang membantu. Pernah juga beberapa hari lepas saya tidak tido sepanjang malam sbb zaliqha asyik merengek waktu malam dan keesokan paginya saya terus ke tempat kerja seperti biasa. 

bila ke klinik..doktor hanya bagi ubat seperti biasa..dan tak mungkin zaliqha mampu sembuh sepantas kilat sebab dia hanya makan ubat pada sebelah malamnya saja (waktu saya ada). sebelah siang..mak mertua saya tak berani katanya nak bagi ubat sbb takut tersalah. saya paham..tapi takpelah..saya pun taknak anak saya asik bergantung pada ubat saje. hopefully sistem imun dia kuat dan mampu melawan penyakit2 tu semua..biarlah lambat sedikit pun sembuhnya.  *ayat penyedap hati sendiri*

hari ni pulak turn hubby ke program team building..kalo last week dia ade pesan kpd saya beserta lagu..huhu. kali ni turn dia saya cuma sempat pesan "take care". mungkin kerana masih bengong2 kepala ni akibat kekurangan oxygen..dek kerana tak cukup tido (2jam je setiap mlm uols!)

harap-harapnya nanti bila hubby pulang sabtu ni..takdelah org yg sakit lagi..huhu~ kalo saya pulak yg demam mcmana ye? ni tekak dh rase lain mcm jek..mcm nk batuk gitu..uhuk-uhuk~ but dun wori..saya cuba jaga anak2 sebaik mungkin..

p/s: doakan zaliqha sembuh ye...dan saya leh tido lena kembali seperti biasa..(at least 4-5jam ok dah)


|| nota : petang nih saya drive sendiri balik rumah..lama tak pegang stereng sebab biasa balik dgn hubby jek..harap saya leh fokus..sebab minda masih seakan separuh sedar lagi..kuikuikui~ ||


** henpon masih rosak..sabo jela**


Thursday, April 14, 2011

Pesanan Hubby untukku (^,^)/

Salam..just a very quick update for today.
 Actually, hari ni saya akan ke program Team Building for 3 days.
after lunchbreak akan bertolak pergi..
dengan bas *sigh*

Semalam on d way balik dari keje,
dalam kereta la kan...
hubby sempat pesan kepada saya sempena saya nak ke program tula kan..
 "baik-baik ye yang" 

 masa tu radio ngah on air lagu ni..







|| nota: kene tinggal anak2 for 3 days 2 nites..haihh~ lemah je rase =( ||

to hubby: please jaga anak2 dengan baik..malam2 tu jgn tido mati ye..sian zaliqha kang (>,<)








Wednesday, April 13, 2011

Rutin harian saya + Saya rindu

Assalamualaikum..hari ni kasi update sket blog orait~ okeh...

Kalo sebelum ini saya pernah cerita rutin waktu pagi saya [bukanlah rutin mana tp selalunya begitulah], kalini meh saya cerita pasal rutin selepas balik kerja. Ni kisah semalam ye.

Sampai umah lebih kurang jam 6 macam tulah. Mandi dulu. Pas mandi baru tgk anak2. Yela, biar bagi badan bersih segar baru leh pegang anak. ye dak? pas tgk anak2 jap..hubby bawa anak2 ke laman rumah. zharif main pe tah..hubby dukung zaliqha. saya ke dapur. tekan mesin basuh..penuhkan air dulu. masuk bilik, punggah bakul laundry. tet..tet..mesin bunyi tanda air dh penuh. isi sabun 2 cups. masukkan semua baju2 kotor yg sebakul tuh dlm mesin. tutup. fuh~! sib baik mesin auto..kalo x bengkok juga tulang..huhu~

hubby masuk semula rumah sambil dukung zaliqha. "yang, wat air panas se". bancuhkan air panas segelas utk hubby. pastu bagi zaliqha susu pula. naik atas rumah semula, bawa turun bakul kain yg dah siap basuh cuma belum berlipat jek. lipat kain jap. halfway jek..bangun semula kutip kain2 yg dah kering di ampaian belakang.

Azan maghrib berkumandang. Sambil lipat kain sebakul..sambil layan zharif dan zaliqha. hubby gi solat dulu. Skang payah dah nk solat jemaah (-_-) kene bergilir jaga anak. pas hubby solat, saya pula. hubby tolong jaga anak2 TANPA tolong lipat kain *sentap* pas solat. ingatkan boleh sambung melipat..eehh..melencung wat keje lain plak. kemas barang2 dlm bilik yg disepahkan oleh zharif [deodarant,perfume,sikat dll] abis bersepah atas tilam..grrrrr!!

Ke dapur semula...hubby cakap nak mkn nasi. bancuh nescafe secawan [tetiba skang hubby jd hantu nescafe padahal sblm ni dia x penah minum sebab katanya saya wat nescafe sedap..wahh! bangga i tau.ekeke~] pastu siapkan makan malam utk hubby. bubuh nasi dlm pinggan kat hubby..zharif plak dpt ayam goreng seketul terus xnk nasi. geram. telur ayam kampung direbus sebiji khas utk dia. sabo jela. mkn nasi ngn hubby. zharif layan lappy sambil duk kongkang ayam goreng. zaliqha dlm buai..tido! bagus. pas mkn basuh pinggan cawan segala bagai. kemas meja mkn sket2. tutup ngan tudung saji. tet...tet...mesin basuh bunyi tanda baju dah siap dibasuh. zharif mkn telur rebus gaul ngn kicap plak. disuap ok..kalo mkn sendiri rasanya lantai yg mkn.

 pas setel bab dinner. sidai baju yg dibasuh td. kat belakang umah. mujur berbumbung..kalo tak, kene embun mlm saya..ecehh~ lepas setengah jam ke 45 minit camtula..setel sidai baju kami. tekan semula button di washing machine. penuhkan air. kalini basuh baju wafaa plak. yela..baju dia maneleh campur ngn baju kami kan (>,<) sementara tggu air penuh. masuk washroom amik wuduk. solat isyak dulu. eehh...sebelum tu, nak suh hubby pegang anak jap sbb zaliqha dh bgn (now dia tdo sekejap2 sgtla..tak dan wat keje byk). hubby bleh plak kata "jap2 eh yang..nak setelkan hal duit arwah ayah ni dulu" sentap gila wooo time nih..mcm lah benda tu takleh wat time lain. kalo nak segerakan pun urusan arwah tu..pilih la time kan? ni tak, kita dahla byk kerja nak wat..nak jaga anak lagi..dia plak duk BZ LA KUNUN ngan benda tu! "nak bincang ngn tini ngn angah jap" lagi lah aku sentap berdouble2! (sangat marah saya time nih) tak pasal2 zharif jadi mangsa..hanya sebab dia halang saya dari turun tangga ke dapur, saya tolak kepala dia. sorry sayang!


ok..habis part luahan emosi =p *by, sori ye I memang marah semalam..huhu~ cuma tak pandai nak meng express je..abis2 pun wat muka cebik pastu simpan dlm ati..waa!! *


sambung balik..sebab ape saya marah? sebab saya belum solat,pastu nak basuh baju zaliqha lepas tu nak sidai pula, nak iron seluar kerja dia, siapkan barang2 anak utk esok, wat susu anak, susun baju yg dah dilipat menimbun tu dlm rak baju, kemas tempat tido, salin diaper dan baju zaliqha sebelum tdo...perlu lagi ke list dia? adehla~ walhal time tu dah hampir pukul 10. sah2 semalam saya melepas tgk rancangan Halaqah (T__T) sedih..sebab duk sibuk menyiapkan segala macam kerja tu sampai lupa nk tgk Halaqah (ala,kalo buka tv pun kompem x sempat tgk punye!) pas solat tu..boleh pulak hubby tanya "yang, nak tido kol bape?" saya byk lagi kerja tak setel lagi la cik abg oiii~ so, saya mnta tlg dia siapkan zharif dulu. hubby bawa zharif masuk toilet, cuci kencing dia, brush teeth pastu pakaikan baju tdo zharif..pastu watkan susu utk zharif sblm dia tdo. setel bab zharif. tq hubby! sementara saya duk bersilat di atas tilam tukarkan diaper dan baju zaliqha. adil kan? ekeke~


seterusnya misi saya iron seluar keje hubby 2 helai. jap je tu. pastu sambung sidai baju zaliqha plak. pastu siapkan keperluan utk anak2 esok hari. bubuh siap2 dlm bakul mereka. susun baju dlm almari. then, bawa naik air panas dan keperluan susu anak. turun ke dapur semula double check pe yg tggl. oh no! baju tadi x abis lipat lagi!!! sambung lipat dan hanger baju..masukkan dlm almari baju. gi dapur semula masuk toilet gosok gigi cuci muka. FINALLY!! EVERYTHING SETTLED!!! Yeeehaaa~ Alhamdulillah. Tengok hubby dan anak2 kat depan bilik. Semua dah tido~ hubby tetido sambil ayun zaliqha dlm buai. zharif tdo sebelah ayahnya. saya angkat zaliqha slowly bawa masuk bilik. letak je atas tilam terus susukan. dia sambung tdo semula. Tengok jam..almost 12am..baru dapat landing atas tilam dan bantal. Syorgaaanyaaa! tengahmalam sure kene bgn gak utk susukan zaliqha..takpelah itulah pengorbanan ibu utk anak2 ;) *ayat sedapkan ati*



Begitulah rutin harian saya selepas pulang dari keje. Kadang2 tak sempat pun nak tgk berita. pung pang..dung dang..kat dapur dan bilik utk siapkan segala keperluan keluarga. Alhamdulillah saya bersyukur kerana diberi kesibukan. kenapa? sbb tu tandanya saya masih kuat dan sihat utk bekerja dan menguruskan keluarga. kalo saya tak mampu wat semua tu bermakna saya tak sihat/kuat. tul x? wlpn kdg2 rasa letih sgt2..kalo dpt lelap 10 minit pun jadilah (tapi takleh lelap gak). ni nk bgtau,kdg2 sbb bdn terlalu letih, otak pun tak boleh berfikir waras. tu yg kdg2 saya naik angin juga dgn karenah zharif yg semakin notty~


Habis part rutin harian saya. Skang ni saya nk kasi tau yg saya sgt2 teringin utk pergi bercoti merehatkan tubuh dan minda..boleh? last couple weeks pejabat ade wat trip ke Langkawi dan Penang. saya takleh join sbb masa tu arwah ayah sdg sakit. hope pasni ade ag trip derang akn wat. ok, sebenar benarnya...saya nak sgt pulang ke JB (t__t) rindu sgt kat kg halaman saya tu. last saya balik JB, raya last year. lame gila tak balik wohh~ gila rindu sama mereka. saya rindu ibu dan ayah saya..adik2 saya.saya rindu ngan rumah tempat saya membesar itu. rindu nak sopink2 di JB. bila lah boleh balik sana...haih~ *ibu,ayah,adik2..really miss u guys! sorry lama x call. hp rosak* tak same kan kalo ckp di tepon (3G) dgn jumpe live!

wajah2 kesayangan hamba :



 ibu dan ayah
ica, fifi, lisa
ops! my beloved hubby of coz..ekeke~


 p/s: semua tu pic lama. saya lom kawen ag masa tu..ekeke~

 || nota: nanti saya apdet cita pasal zharif ngn arwah akinya ye sbb hp rosak so, takleh transfer gambo. maaf ||



 

Thursday, April 7, 2011

Kembali ke rahmatullah

Assalamualaikum...

hmm...rasanya sudah lama juga saya tak update blog kan? yg sempat saya buat entry hanyalah entry cepat dan mudah (join contest). Sungguh saya tiada masa nak menaip apalagi memikir pe nak ditulis dlm entry tu. Actually, ade juga saya taip untuk entry baru..tapi separuh jln jek..lepas tu simpan kepam jd draft berminggu2..adehla~

Kenapa saya tiada masa lately? nak kata sibuk dgn kerja? iye juga..tapi kdg2 tu ade jugak curi2 masa update entry terbaru kan...tapi for the past few weeks saya x sempat nak update sebab byk sangat perkara yg berlaku dlm diari kehidupan "Our Happy Family"

Ayah mertua a.k.a Aki MZW meninggal dunia. 

Tanggal 4/4/2011 tepat jam 1.40am..ayah mertua saya [saya panggil ayah] menghembuskan nafas terakhirnya di wad ICU HSNZ disaksikan ibu mertua dan adik2 ipar. Actually saya ade tulis entry yg di kepam [draft] tentang ayah masuk wad. tapi as i mentioned earlier..tak sempat nak taip habis dan publish..sila lihat pic bawah..malas nak taip balik pe yg saya tulis masa tu..[takut sedeh pun ye juga (t__t) ] *double klik utk baca*

atau...adakah mungkin juga petanda yg Allah nak bagi pada saya..sebab yelah, everytime nak update blog cerita pasal ayah, mesti rasa cam malas jek..macam takpelah..nanti2 la..tunggu ayah sihat dululah..ntahla~ kebetulan belaka!

Ayah pergi dengan tenang..hampir 2 minggu dia kat hospital (CCU & ICU). Penuh badan dan muka dengan wayar dan tiub segala bagai..seksa je bila tgk dia mcm tu. SEDIH! Sepanjang 2 minggu tu juga la dia x mampu bercakap dah sebab mulut dah dimasukkan tiub untuk bantuan pernafasan dan kemudian di ICU pakai mask oxygen tu. 2  minggu jugalah hospital dah jadi rumah kedua kami. petang balik kerja mesti singgah hospital dulu lawat ayah..kemudian malam hubby akan pergi semula hospital utk lawat dan baca yasin ke ayah. biarlah kami penat sket asalkan ayah ok dan semakin baik [masa tu].

Selepas hampir 2 minggu (12 hari) kami jalani rutin yg sama..pada hari ahad tu bila hubby call adik ipar yg setia menanti ayah di hospital sepanjang ayah berada di sana...dia bgtau keadaan ayah mcm tak berapa ok pagi tu. degup jantungnya tinggi. pernafasan pun laju. Semalam (Sabtu) hubby ada bgtau ayah mcm dah ok sket..dia buka mata dan nampak siapa yg dtg lawat dia walaupun tak boleh bercakap. Mungkin betul kata org tua2..biasanya org yg nk pergi tinggalkan kita Allah akan bagi dia sihat semula sekejap mungkin utk bg peluang terakhir jumpa org2 yg disayangi sebelum pergi selamanya. Sabtu dia ok..ahad tu terus keadaan ayah kritikal..petng tu masa kami dtg melawat doc bgtau hubby keadaan ayah dah tenat. (T___T)

lepas isyak terus hubby bawa adik2 dan mak mertua ke hospital tgk ayah. berkampunglah mereka di sana mlm tuh. Around kol 12 camtu hubby balik umah semula. Dalam kol 1.30am muzaffar [adik hubby] call bgtau kedaan ayah makin teruk. Hubby cepat2 bangun bersiap nak ke hospital...then kol 1.45am tini [adik hubby] call pulak "abang, ayah dah takde" . ok, saya tersentap! jam 3.45am jenazah ayah sampai umah. suasana sedih menyelubungi seisi rumah..sedih..sangat sedih~

Arwah ayah selamat dikebumikan pagi isnin around kol 10 am camtu. terima kasih kepada yg sudi hadir menziarah. okla, takmo biar airmata ni jatuh...saya minta diri dulu. Wassalam~

Allahyarham Md. Ghani @ Abdul Rahman bin Aminah
d.o.b: 29/3/1949
d.o.d: 4/4/2011 @ 62 year-old
[kebetulan pula hari lahir arwah yg ke 62, arwah berada di hospital dan pergi beberapa hari slps itu]

AL-FATIHAH


|| nota : saya akan update cerita betapa rapatnya zharif dengan Aki dia ni selepas ini ||




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...