Sunday, March 6, 2011

Tak suka laut tapi snorkeling gak~ pe kes??

ni kes terpaksa punya pasal la..huwaaa~
terus terang la kan...
saya tak suka laut.
nape?
sebab saya geli..huhu~ 
[boleh terima ke jawapan ni?]

Dah lama rasanya saya tak mandi laut.
last sekali yg saya ingat masa zaman budak2 dulu.
maknenye..lebey kurang dah berbelas tahun saya tak mandi laut.

dan baru2 ni,
tempat kerja saya wat Program Pembangunan Staf di Pulau Bidong.
Yes, pulau yg takde pe2 pun kat situ. 
nak mandi bilas badan pun pakai air bawah tanah tu. [busuk okeh]
Maaflah ye, saya ni type yg agak susah nak adapt ngan situasi yg memerlukan anda survive dlm keadaan serba kekurangan sumber keperluan wajib. 
 tapi, oleh sebab terpaksa kan...ku gagahi jua lah 
busuk pun busuk lah.. (>,<)m

aktiviti pertama ialah water confident.
masa ni instructor/fasilitator ajarlah cara2 berenang, snorkeling bla..bla..bla..
after about an hour gitu masa untuk snorkeling plak.
meaning, kami semua kene ke tengah laut sket utk tgk coral, ikan pelik2 dan segala khazanah laut la yg ada kat situ.
akan tetapi saya dan beberapa org lg masih lg belum confident utk berenang ke tengah tu
walaupun pakai life jaket
ntahla..bila kaki tak jejak tanah tu rasa cam tak selamat jek..huhu~

puas dah fasi pujuk bebaik ajak berenang sesama ketengah.
eeehhh...takmo gak. takut punye pasal.
last2..amek ko kena heret gak ke tengah skali 2 org. haha!
saya ditarik bersama sama Dr. Marina.
sampai je kt tengah2 laut tu saya terus snorkel [wat syarat la kan]
ada la dlm 2-3 minit jek tgh bwh tu.
pastu terus ckp kat Bob [staf juga] nak balik!
takut dan geli la bila tgk coral berbulu2..berbintik2..gerak2 kt bwh kaki. tajam plak tu.
pastu ikan pelik2 lalu lintas kt kaki. beso lagi!
lagi lah takut..

pulak tu kan...tak reti sgt guna alat snorkel tu~
ntah..rasa cam lemas jek bernafas guna alat tu.
pastu ada gak air masuk sket2 kat mata n mulut.

eeehhh..dahla takmo citer pjg2. jom lyn gambo.


barang2 yg diangkut ke pulau.


ni alamat penuh pulau tu

ni masa dlm bot.



 

 takyah carilah mana satu diriku..huhu~
huduh bila dah masuk air.



 pose! pose! pose!
biarpun masing2 dh mula rentung.
cuaca sgt terik ok~

ni hostel tempat mandi,tukar pakaian,solat.

 sebelum balik amik gambo sat ngn kak idah s/u big boss =p

tu dia...big boss!
relax je takyah pakai life jaket ye =p

the bot..speed boat ke?



tata~

||nota: smpai umah abis sakit2 satu badan lenguh2..adeii~ esoknya masuk opis, muka semua org sunburn














7 nukilan anda:

NurulHayatiNordin

Farah~ rupanya kita ada persamaan la.. tak suka laut. apatah lagik dok berenang2 n snorkeling tu. haha. tapi mmg best menda tu sume. cuma xda condifent je nak buat. haha. first time kite berenang n snorkeling dengan sedikit keberanian masa kat sabah hari tu. tu pon kena paksa gak. haha~ now nak try lagik kena pk 10x kali kot. haha!

ibu MZW @ farah idayu

yat - betul..betul..betul..setuju bangat!

MuMMy CHoMell

Salam perkenalan farah...
saya plak suke sgt laut.. teringin nk buat snorkelling tuh.. mahal x? sonoknye law ofis ade buat xtiviti camtuh..huhuhu

Farra Dhelina

air laut ni melekit2..pas tu senang sgt kulit terbakar..

e.l.i.z.@

hahahah geli ek..ms keli kecik2 dulu geli gak.especially air terjun.bukan apa takut kt bawah air tu ada kaca ke apa ke kan..time mandi, kompom pakai selipar :P

kena p pantai pulau br konfiden lebih.pasir putih bersih ;-)

chugie

Bestnye,, mandi laut!

Aina

bestnya jalan-jalan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...