Sunday, March 20, 2011

Mendidik anak untuk solat

Allahu akbar...
Saya rasa perlu atau mungkin wajib untuk saya kongsikan cerita ini kepada kwn2 semua. Petikan ini diambil dari Wardina OfficialPage dia. Leh tgk sendri kalo x percaya. dan saudari Fiza pun ade share juga. Saya just memanjangkan ilmu ini untuk para2 ibu bapa yg lain. Semoga kita mampu bersama sama membangun ummah yg sejati dan taat pada perintah-Nya. Amin..

****************************************************
Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

*************************************************

||nota: mampukah saya untuk mendidik anak2 seperti itu? semoga Allah permudahkan urusanku. Amin||



6 nukilan anda:

kakyong

ramai nampaknya yg copypaste n3 wardina di FB.. ;)

Insya Allah boleh.. pendedahan dari awal pasati boleh...

farah,
kakyong tak nampak link blog kakyong dibloglist u.. huhuu
jika u BW dari bloglist.. baru lah akan capture as one of referral.. kakyong guna google analytic untuk buat semua tracking referral ni..


jemput singgah ke kakyong.com


n3 terkini kakyong.com

Pengantin serba-biru
Contest aksi si cilik berbasikal : Tambahan syarat + sedikit kelonggaran

Surie

Bagus nya Kak Wardina ni didik anak..
InsyaAllah akn diikuti bila dah ada anak nti..

To kak Farah, thanks for sharing!

si dara

smga anak2 kita menjadi anak yg soleh

bardboo

hai.. xsangka plak sy ada silent reader..thx ye sudi singgah kat blog sy tu.. =)

ok sy akan masukkan link awak dlm blog br tu..tp blog tu x siap lagi..bila dh siap nnt sy bgtau yer.. =)

-berkenaan entri: sy sgt suka bc cara wardina didik anak dia nie..harapnya dpt diamalkan kat anak sendiri nnt-

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

bardboo

sy ada buat entry khas untk awak ye..ini dia..
=)

http://www.bardboo.com/2011/03/oh-ada-silent-reader-rupanya.html

isabelle

hrp2 senang nak didik anak2 kita solat nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...