Monday, March 14, 2011

Keguguran...

Hah? Keguguran? Biar betul...
Baru je pas bersalin takkan dah mengandung lagi..
hehehe~ 
Sila jangan  fikir yg bukan-bukan ye.

Sebenarnya...
Sekarang ni saya sedang mengalami sindrom keguguran RAMBUT yg agak 'annoying' gakla..
Yela, mana tak annoy nye..asal mandi syampu rambut je, rambut berlambak kat lantai bilik air tu. 
sampai leh tersumbat lubang air tu tau..
pas mandi plak masa nak keringkan rambut tu, walaupun dah di lap dengan lemah gemalainya [dengan harapan kuranglah gugur rambut] 
but still, banyak gak kat towel..waaa~ (>_<)/
kemudian, masa sikat rambut...jangan cakaplah sedara sedari sekalian.
kalau dikumpul2 boleh buat rambut palsu gamaknya kot..huhu~
Hubby pun dok tanya 'eh, apsal banyak nye rambut gugur ni'

kalau bangun tido kan..kat tilam and bantal sure ada punye kurang-kurang pun 5 urat la [mcm sikit sgt je tu]
pehtu kan..rasa mcm kulit kepala ni ada dandruff halus2 tu..pebenda tah nama dia. 
jgn kata saya tak jaga rambut ye..hari2 I duk basuh rambut. Syampu 2 hari sekali paling kurang. kalo rasa rambut cam berminyak sket or nmpak putih2 [ala2 dandruff eh] syampu lagi. tapi tak penah la sampai sehari 2-3 kali syampu. kadang tu setiap hari syampu pun penah jugekkk~

Adehla..letih tau duk kutip rambut I yg bersepah sepah tu. Kalo kat lantai tu sapu jela..
tapi kalo kat tilam..towel..tudung..wahh~ paham2 jela ye.

Puas dok godek2..google2 cari info..semua duk kata IT'S NORMAL IF YOU ARE LOSING YOUR HAIR FEW MONTHS AFTER GIVING BIRTH DUE TO IMBALANCED HORMONS IN YOUR BODY. watever la...
tapi still rase tak selesa tau!

Ok2, walaupun keguguran rambutku ini boleh dikategorikan sebagai normal la bagi org2 yg baru lepas melahirkan bb sebab masa mengandung dulu rambut agak tebal drpd biasa [sbb hormon mengandung kot, tu yg rambut lebat jek..huhu~ tu yg suka sgt tu!] so, kira mcm nk bagi balance balik ke ha..
sebab masa mengandung rambut makin lebat, bila dah bersalin buang balik lebihan rambut tu..camtu ke?
ntahla..bukan pakar or saintis nak kaji bidang rambut ni.

Haa...adakah juga kerana faktor kekurangan tido [yela..kata ade anak kecil kan. sure kerap bgn mlm nk nenen. tul x] atau mungkin juga faktor kurang rehat..kurang makan [yeke??huhu] kurang ape lagi?? takde dah.
Erm...rambut oh rambut..apasal lah byk sgt ko nak gugur kan?

Apakah petua2 or tips nak bagi kurangkan rambut gugur byk2? sikit2 cukuplah kan..
Selain dari guna syampu pantene tu..huhu~

Ok, tu je yg sempat ditaip. bye..bye~

** rambut saya tidaklah gugur sampai mcm nak botak. Tapi bg saya mmg x suka lah kan sbb byk daripada sebelum ni. Waaa...tulung! tulung!

** By, jom gi salon wat treatment lagi..eceh~ kata suka rambut isteri cun2 cam artis gitu..waaahhh! prasan!

|| nota : amoi kat salon 'panel' saya ckp " rambut u ade byk jatuh meh?" ||




4 nukilan anda:

mummiey

Farah,
Kesian plk Mami dgr keluhan awk ni..Mami pun pernah alami mslh yg sm ms lps bersalin tp xde plk guna pape petua sbb xde la teruk sgt. Cuma syampu je la..
*hehehe..bagus idea farah,ajak je hubby g salon wat treatment..

AshAnas

huhu, sgt tak suka kan bila rambut byk gugur ni... awl2 preggy dulu sy ade masalah yg same gak... tp ujung2 ni dah takde... tatau la lps bersalin nnti mcm mana...

farah
sy beli training pants tu online. hm, nnti sy bg link...
anas pun pandai memilih ape yg dia nak pakai, tanak pakai. sy selalu gunakan gambar2 kt seluar or baju dia utk pujuk dia pakai. tu yg beli ada katun giraffe tu sbb dia suka

fiza

Salam ziarah,

Sama ngan saya, sejak anak 2 nih makin menjadi² gugurnya, dah tak larat nak kutip rambut sendiri kat lantai ^_^. Memang bley buat rambut palsu kalau di kumpul. Skang masih mnecari syampoo yg sesuai utk rambut gugur.

Ummi Salsabila

saya pun rambut sellalu gugur..nipis dah rmbut ni.kalo pi salon pun kena leter camtu.kn bubuh vitamin byk2 kot kt rambut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...