Thursday, March 17, 2011

Bagaimana nak manage stress?

Ok, to start up..nk kabo dulu yang entry ini bukanlah bermaksud diriku sedang dilanda stress.
Akan tatapi suamiku yg terchenta itu lah..huhu~
Actually, mcm ni ceritanya. Lately my hubby agak stress or tension kata org jawa dengan workload dia. sian hubby. Dan kebetulan pula tadi masa kami  lunch date [eceh..date gitu =p ] dia bgtau kat isterinya ini. kira cam ngadu or luah prasaan la kot ehh.. officemate dia bgtau dia yg mereka perasan hubby saya ni mcm stress je. dan suamiku mengaku la..kann..kann..

Well, saya paham beginilah adat bekerja di sektor kerajaan yg sememangnya byk atau perlu berurusan dgn org ramai. [which is my hubby really dun like uols]. dia lebih suka keje ngn mesin katanya [well...kata engineer]. tapi nak wat cemano kan dah ini tanggungjawab yg diamanahkan. Saya masa sebelum keje di sektor kerajaan pun ingt cam senang je keje dia..tapi skang saya paham. workload dia mmg very high. boleh kata byk sgt keje yg pending bukan sbb tak sempat nak siapkan tapi sebab bersangkut paut ngn org lain. tu yg jadi leceh dan byk 'cekadak!~' [saya alami juga ye]. so, pending lah kau keje yg belambak tu kat tepi sbb org lain takmo bg kerjasama. sabo jela.. [eehh...sape yg tension ni sebenarnya?? ekeke]

ok, takmo tensi2 kan diri lagi saya just nk minta pandangan kot2 ade kwn2 yg tau " HOW TO MANAGE YOUR STRESS" atau dlm ayat lagi mudah "STRESS MANAGEMENT"


Kalo ikut cara saya, saya bgtau direct ke boss or org berkenaan yg saya TAK BOLEH siapkan tugasan tersebut pada waktu yg dia beri atas alasan waktu diberi sgt singkat. sometimes we have to be strict or tell the truth kan..kan..? wlpn pangkat dia lg beso! tapi saya paham dalam keadaan dia, berbeza situasinya. Boss dia dan geng2 seangkatan mmg byk 'cekadak'.  sgt protokol la kununnnn~ mencik!


Kerja org lain pun dia kene cover. sedangkan org sepatutnya relax jek. pe kess??? saya terpaksa mengaku yg suami saya mmg seorang yg workhaholic. smpai kdg2 kat umah pun dia duk pikir pasal keje. adoiyai... tak salahkan dia sbb dah mmg tu tanggungjawab dia untuk selesaikan tugas tu. dan saya juga penah offer diri utk tolong dia siapkan keje [baik kan saya..ekeke] tapi dia ckp 'tak yah la'. 


dan tadi...saya bgtau dia yg kalo org lain kat opis dia tu leh relax duk goyang kaki keje HARAM nak buat, so, u just do your VERY OWN work la kan..keje org yg mnta tolong..plzzz...say no once in a while tak bleh ke?? takut SKT efek kah? sedap lah keje sendiri main pakai sub-sub or minit ke org lain yg takde kaitan. teruk tau! 

by, kita sesama beringatlah ye. bak kata ayah " ikhlaskan hati utk bekerja". insyaAllah rezeki berkat.. alah,kita sendiri kan dah lihat Allah Maha Adil. Alhamdulillah rezeki kita murah. Kalo wat keje cam 'org2' tu..takut2 rezeki kita tak berkat..rezeki pun berat. ye tak by? 


takpe, weekend ni kita pi kemaman eh..mandi laut..yuhuuu~ release tension ye sayang

   

something to say yg harap2 leh happykan hubby :

  • nanti balik jb kita shopping sakan ye. beli baju keje by byk2..so, nmpk lagi encem n smart 
  • by, tengah tahun nanti kita plan holiday or plan wat umah ok?
  • hubby hensem..hubby baik..hubby pemurah..hubby rajin..hubby suka tolong org..hubby KAYA!
  • by, nak purse, handbag n gelang baru boleh? [happy ke kalo dia baca ni?]
  • by, wat deeekkk je ngn 'mereka' itu...kita layannnn jewkkk! huhu~ dah dasar pemalas wat keje or mls memikir. so, bagi free2 pahala ke by..tak gitu??
  • ade duit byk kita naik flight ehh? kekeke~
  • nak bg 'upah' ke?? tettttttt!~

ok, dah. takmo tension2 lagi eh. gi la karaoke ngn syed tu. by kan suka nyanyi..hahaha~ suara cam artis u!








1 nukilan anda:

tims

bg saya bidang keje apa pun ada stress nya sendiri,mcm sya n husband cara kami nak menangani stess,kami suka pegi pantai dan suka karok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...