Thursday, March 31, 2011

"2ND GIVEAWAY - BARNEY & WEIYDA FAMILY (MAC)"



ok, hari ni mcm gila kontes jap...dok godek2 blog org pastu jumpe byk contest yg simple dan mudah utk di join. So, apa lagi? join lah kan...ehehe~

 Contest ni saya join sebab utama...ialah kerana ANAKANDAKU 'kipas susah mati' (die hard fan) Barney! Makanya, haruslah ibunya ini try contest ni..kot2 ade rezeki kan..mana tau..atau pun kot2 penganjur baca entry nih pastu kesian kat saya ni sbb anak mmg hantu Barney..so, bg saya menang ke..eceh! pasan plak (>,<)v


nota: eehh...nama penganjur sama ngn baby saya wafaa. eja je lain2.. *mengampukah? ekeke =p


okeh, sape2 nak join leh klik di banner atas atau sidebar saya...sila2..saya takmau tag sape2. sape berminat jom join. Esok last day (1 April 2011)




"baby with uncle @ aunty giveaway"



 waahhh!! tatau sempat tak? harap2 masih qualify la yer..kalo tak pun takpelah. cuma teringin memeriahkan aje contest tu..hehehe.


Ok, seperti tajuknya gambar haruslah dgn makcik atau pakcik kan...so, gambar yg saya pertaruhkan :


zharif bersama Angah~ 

Nama anak : Muhammad Zharif Wafiq
Umur : 2 tahun 4 bulan



Selingan :

Gambar2 lain yg mungkin cik juri berkenan selain gambo di atas ialah :


Zharif wif all his makciks!

zharif wif a'ley~


Sekian, terima kasih. Sape2 yg nak join..arini last day uolss! Sila klik SINI


Sunday, March 20, 2011

Mendidik anak untuk solat

Allahu akbar...
Saya rasa perlu atau mungkin wajib untuk saya kongsikan cerita ini kepada kwn2 semua. Petikan ini diambil dari Wardina OfficialPage dia. Leh tgk sendri kalo x percaya. dan saudari Fiza pun ade share juga. Saya just memanjangkan ilmu ini untuk para2 ibu bapa yg lain. Semoga kita mampu bersama sama membangun ummah yg sejati dan taat pada perintah-Nya. Amin..

****************************************************
Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

*************************************************

||nota: mampukah saya untuk mendidik anak2 seperti itu? semoga Allah permudahkan urusanku. Amin||



Thursday, March 17, 2011

Bagaimana nak manage stress?

Ok, to start up..nk kabo dulu yang entry ini bukanlah bermaksud diriku sedang dilanda stress.
Akan tatapi suamiku yg terchenta itu lah..huhu~
Actually, mcm ni ceritanya. Lately my hubby agak stress or tension kata org jawa dengan workload dia. sian hubby. Dan kebetulan pula tadi masa kami  lunch date [eceh..date gitu =p ] dia bgtau kat isterinya ini. kira cam ngadu or luah prasaan la kot ehh.. officemate dia bgtau dia yg mereka perasan hubby saya ni mcm stress je. dan suamiku mengaku la..kann..kann..

Well, saya paham beginilah adat bekerja di sektor kerajaan yg sememangnya byk atau perlu berurusan dgn org ramai. [which is my hubby really dun like uols]. dia lebih suka keje ngn mesin katanya [well...kata engineer]. tapi nak wat cemano kan dah ini tanggungjawab yg diamanahkan. Saya masa sebelum keje di sektor kerajaan pun ingt cam senang je keje dia..tapi skang saya paham. workload dia mmg very high. boleh kata byk sgt keje yg pending bukan sbb tak sempat nak siapkan tapi sebab bersangkut paut ngn org lain. tu yg jadi leceh dan byk 'cekadak!~' [saya alami juga ye]. so, pending lah kau keje yg belambak tu kat tepi sbb org lain takmo bg kerjasama. sabo jela.. [eehh...sape yg tension ni sebenarnya?? ekeke]

ok, takmo tensi2 kan diri lagi saya just nk minta pandangan kot2 ade kwn2 yg tau " HOW TO MANAGE YOUR STRESS" atau dlm ayat lagi mudah "STRESS MANAGEMENT"


Kalo ikut cara saya, saya bgtau direct ke boss or org berkenaan yg saya TAK BOLEH siapkan tugasan tersebut pada waktu yg dia beri atas alasan waktu diberi sgt singkat. sometimes we have to be strict or tell the truth kan..kan..? wlpn pangkat dia lg beso! tapi saya paham dalam keadaan dia, berbeza situasinya. Boss dia dan geng2 seangkatan mmg byk 'cekadak'.  sgt protokol la kununnnn~ mencik!


Kerja org lain pun dia kene cover. sedangkan org sepatutnya relax jek. pe kess??? saya terpaksa mengaku yg suami saya mmg seorang yg workhaholic. smpai kdg2 kat umah pun dia duk pikir pasal keje. adoiyai... tak salahkan dia sbb dah mmg tu tanggungjawab dia untuk selesaikan tugas tu. dan saya juga penah offer diri utk tolong dia siapkan keje [baik kan saya..ekeke] tapi dia ckp 'tak yah la'. 


dan tadi...saya bgtau dia yg kalo org lain kat opis dia tu leh relax duk goyang kaki keje HARAM nak buat, so, u just do your VERY OWN work la kan..keje org yg mnta tolong..plzzz...say no once in a while tak bleh ke?? takut SKT efek kah? sedap lah keje sendiri main pakai sub-sub or minit ke org lain yg takde kaitan. teruk tau! 

by, kita sesama beringatlah ye. bak kata ayah " ikhlaskan hati utk bekerja". insyaAllah rezeki berkat.. alah,kita sendiri kan dah lihat Allah Maha Adil. Alhamdulillah rezeki kita murah. Kalo wat keje cam 'org2' tu..takut2 rezeki kita tak berkat..rezeki pun berat. ye tak by? 


takpe, weekend ni kita pi kemaman eh..mandi laut..yuhuuu~ release tension ye sayang

   

something to say yg harap2 leh happykan hubby :

  • nanti balik jb kita shopping sakan ye. beli baju keje by byk2..so, nmpk lagi encem n smart 
  • by, tengah tahun nanti kita plan holiday or plan wat umah ok?
  • hubby hensem..hubby baik..hubby pemurah..hubby rajin..hubby suka tolong org..hubby KAYA!
  • by, nak purse, handbag n gelang baru boleh? [happy ke kalo dia baca ni?]
  • by, wat deeekkk je ngn 'mereka' itu...kita layannnn jewkkk! huhu~ dah dasar pemalas wat keje or mls memikir. so, bagi free2 pahala ke by..tak gitu??
  • ade duit byk kita naik flight ehh? kekeke~
  • nak bg 'upah' ke?? tettttttt!~

ok, dah. takmo tension2 lagi eh. gi la karaoke ngn syed tu. by kan suka nyanyi..hahaha~ suara cam artis u!








Monday, March 14, 2011

Keguguran...

Hah? Keguguran? Biar betul...
Baru je pas bersalin takkan dah mengandung lagi..
hehehe~ 
Sila jangan  fikir yg bukan-bukan ye.

Sebenarnya...
Sekarang ni saya sedang mengalami sindrom keguguran RAMBUT yg agak 'annoying' gakla..
Yela, mana tak annoy nye..asal mandi syampu rambut je, rambut berlambak kat lantai bilik air tu. 
sampai leh tersumbat lubang air tu tau..
pas mandi plak masa nak keringkan rambut tu, walaupun dah di lap dengan lemah gemalainya [dengan harapan kuranglah gugur rambut] 
but still, banyak gak kat towel..waaa~ (>_<)/
kemudian, masa sikat rambut...jangan cakaplah sedara sedari sekalian.
kalau dikumpul2 boleh buat rambut palsu gamaknya kot..huhu~
Hubby pun dok tanya 'eh, apsal banyak nye rambut gugur ni'

kalau bangun tido kan..kat tilam and bantal sure ada punye kurang-kurang pun 5 urat la [mcm sikit sgt je tu]
pehtu kan..rasa mcm kulit kepala ni ada dandruff halus2 tu..pebenda tah nama dia. 
jgn kata saya tak jaga rambut ye..hari2 I duk basuh rambut. Syampu 2 hari sekali paling kurang. kalo rasa rambut cam berminyak sket or nmpak putih2 [ala2 dandruff eh] syampu lagi. tapi tak penah la sampai sehari 2-3 kali syampu. kadang tu setiap hari syampu pun penah jugekkk~

Adehla..letih tau duk kutip rambut I yg bersepah sepah tu. Kalo kat lantai tu sapu jela..
tapi kalo kat tilam..towel..tudung..wahh~ paham2 jela ye.

Puas dok godek2..google2 cari info..semua duk kata IT'S NORMAL IF YOU ARE LOSING YOUR HAIR FEW MONTHS AFTER GIVING BIRTH DUE TO IMBALANCED HORMONS IN YOUR BODY. watever la...
tapi still rase tak selesa tau!

Ok2, walaupun keguguran rambutku ini boleh dikategorikan sebagai normal la bagi org2 yg baru lepas melahirkan bb sebab masa mengandung dulu rambut agak tebal drpd biasa [sbb hormon mengandung kot, tu yg rambut lebat jek..huhu~ tu yg suka sgt tu!] so, kira mcm nk bagi balance balik ke ha..
sebab masa mengandung rambut makin lebat, bila dah bersalin buang balik lebihan rambut tu..camtu ke?
ntahla..bukan pakar or saintis nak kaji bidang rambut ni.

Haa...adakah juga kerana faktor kekurangan tido [yela..kata ade anak kecil kan. sure kerap bgn mlm nk nenen. tul x] atau mungkin juga faktor kurang rehat..kurang makan [yeke??huhu] kurang ape lagi?? takde dah.
Erm...rambut oh rambut..apasal lah byk sgt ko nak gugur kan?

Apakah petua2 or tips nak bagi kurangkan rambut gugur byk2? sikit2 cukuplah kan..
Selain dari guna syampu pantene tu..huhu~

Ok, tu je yg sempat ditaip. bye..bye~

** rambut saya tidaklah gugur sampai mcm nak botak. Tapi bg saya mmg x suka lah kan sbb byk daripada sebelum ni. Waaa...tulung! tulung!

** By, jom gi salon wat treatment lagi..eceh~ kata suka rambut isteri cun2 cam artis gitu..waaahhh! prasan!

|| nota : amoi kat salon 'panel' saya ckp " rambut u ade byk jatuh meh?" ||




Sunday, March 6, 2011

Tak suka laut tapi snorkeling gak~ pe kes??

ni kes terpaksa punya pasal la..huwaaa~
terus terang la kan...
saya tak suka laut.
nape?
sebab saya geli..huhu~ 
[boleh terima ke jawapan ni?]

Dah lama rasanya saya tak mandi laut.
last sekali yg saya ingat masa zaman budak2 dulu.
maknenye..lebey kurang dah berbelas tahun saya tak mandi laut.

dan baru2 ni,
tempat kerja saya wat Program Pembangunan Staf di Pulau Bidong.
Yes, pulau yg takde pe2 pun kat situ. 
nak mandi bilas badan pun pakai air bawah tanah tu. [busuk okeh]
Maaflah ye, saya ni type yg agak susah nak adapt ngan situasi yg memerlukan anda survive dlm keadaan serba kekurangan sumber keperluan wajib. 
 tapi, oleh sebab terpaksa kan...ku gagahi jua lah 
busuk pun busuk lah.. (>,<)m

aktiviti pertama ialah water confident.
masa ni instructor/fasilitator ajarlah cara2 berenang, snorkeling bla..bla..bla..
after about an hour gitu masa untuk snorkeling plak.
meaning, kami semua kene ke tengah laut sket utk tgk coral, ikan pelik2 dan segala khazanah laut la yg ada kat situ.
akan tetapi saya dan beberapa org lg masih lg belum confident utk berenang ke tengah tu
walaupun pakai life jaket
ntahla..bila kaki tak jejak tanah tu rasa cam tak selamat jek..huhu~

puas dah fasi pujuk bebaik ajak berenang sesama ketengah.
eeehhh...takmo gak. takut punye pasal.
last2..amek ko kena heret gak ke tengah skali 2 org. haha!
saya ditarik bersama sama Dr. Marina.
sampai je kt tengah2 laut tu saya terus snorkel [wat syarat la kan]
ada la dlm 2-3 minit jek tgh bwh tu.
pastu terus ckp kat Bob [staf juga] nak balik!
takut dan geli la bila tgk coral berbulu2..berbintik2..gerak2 kt bwh kaki. tajam plak tu.
pastu ikan pelik2 lalu lintas kt kaki. beso lagi!
lagi lah takut..

pulak tu kan...tak reti sgt guna alat snorkel tu~
ntah..rasa cam lemas jek bernafas guna alat tu.
pastu ada gak air masuk sket2 kat mata n mulut.

eeehhh..dahla takmo citer pjg2. jom lyn gambo.


barang2 yg diangkut ke pulau.


ni alamat penuh pulau tu

ni masa dlm bot.



 

 takyah carilah mana satu diriku..huhu~
huduh bila dah masuk air.



 pose! pose! pose!
biarpun masing2 dh mula rentung.
cuaca sgt terik ok~

ni hostel tempat mandi,tukar pakaian,solat.

 sebelum balik amik gambo sat ngn kak idah s/u big boss =p

tu dia...big boss!
relax je takyah pakai life jaket ye =p

the bot..speed boat ke?



tata~

||nota: smpai umah abis sakit2 satu badan lenguh2..adeii~ esoknya masuk opis, muka semua org sunburn














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...