Monday, January 31, 2011

Mengidam?? Teringin sangattt!!

Ya ampunnn!!
 kenapalah diriku ini ye???
Actually, hari ini mood untuk keje agak bekurangan ~ 
[come on farah...tak baik mcm ni tau!]
 Ini gara2 kebanyakan org sudah mula bercuti panjang sempena CNY
Bila tengok parking lot banyak yg kosong..pastu bilik org lain kebanyakan nya berkunci
 aihh...jelesi melanda pula..
[no..no..dun think dat way farah!]
akhirnya bilik ku hari ni di bingitkan dgn lagu owang putih yg rancak2 utk menaikkan mood [kunun]

plus, 
malam tadi saya telan pil selsema sebiji...sebiji je okay..
tapi kesannya masyaAllah...
sampai skang nih masih mamai2 jek..
petang semalam tekak dah rasa lain macam..perit2 gitu..
pas balik hospital melawat ayah mertua,
hidung terus berair je..
pas solat maghrib bertambah2 plak peritnya..
tubuh bertambah lemah..tapi bertahan jugalah..
malas nak mkn ubat kalo bleh sbb pikir masih nyusukan zaliqha kn..

Akhirnya....
setelah bertahan selama 4 jam
hubby kata..makan jela ubat..kang melarat lagi payah..
pas makan nasi relax2 jap..agak2 kol 11 cenggitula..time nak masuk tdo tu,
Ngaapp..glupp..glupp..
amik ko...sebiji pil selsema sebesar biji sawi or tahi hidung gitu ku telan..
tu pun puas dah dok selongkar bakul ubat dlm fridge tu pilih ubat mana nk mkn..huhu~
last2 pilih ubt flu tu je..sbb pikir ubt dia kecik je..panadol or ubt batuk xmo mkn.
[cakap jela penakut makan ubt..ubt flu kecik camtu pun segelas bsr air baru leh telan =p ]
eee...ubat sekecil kuman. tapi penangan perghh~ sabo jela
org penakut mkn obat cenggini la...

Saya mkn jugak obat tu sebab taknak melarat dan takut berjangkit ke zaliqha pula
sian dia..masih kecil..kalo sakit payah nak baik..sbb takleh mkn obat lagi.
so, lebih baik yg dh beso pjg ni mkn obat bila sakit drpd jangkit ke si tecik tu.

okla, dh penat menaip berjela2..
yg beno nye nak kabo 'se' je [bak kata org ganu]
saya teringin saaaaaannngattt nak makan satu benda ni..
[huh??mengidam?? lebey kurang la..huhu..tp bkn ngandung lagi yer..haip!!]
ikutkan tiap2 tahun mesti kene mkn bila time dia tiba..
tapi tahun ni...mcm x kesampaian je.. [sedihnya... (T_T)]
nak tau pe kebenda nya???

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

tu diaaaa....
ohhh!! en. hubby..jom kita!
plzz....plzz...
penuhilah permintaan isterimu yg tak brape sihat ni gara2 ngidam beger tu..
ahaks~

okeh, cukup.
sambung wat keje~




|| nota : yahoo!! family dari jb datang arini. moga mereka slamat smpai. ya Allah, lindungilah keluargaku sepnjg perjalanan mereka. amin. almaklumla musim ujan banjir ni. riso.. ||

p/s: kengkawan doakan ayah mertua saya cpt sembuh ye..masih di wad lagi kerana sakit jantung :(










Wednesday, January 19, 2011

Bz..sibuk..busy..sebok!





Hari ini..eh..sekarang ni..saya tiba2 jadi sangat sibuk~
 Nak tau kenapa?

Macam ni...mula-mula sampai opis pagi tadi masih boleh relax ag..
Seperti biasa, log-in masuk kerja..sediakan dokumen2 pe yg patut.
Check email...

Ada 5 email yg belum dibaca~
Satu persatu dibaca..
Lepas baca email,
Jumpa bos..

Bos ngah sibuk wat budget..
Dia suruh saya buat laporan jabatan..

Huh? Laporan Jabatan?
Due date dia plak 19/1/2011 @ 2.00pm

Hari ini ok..
OK
Now it's time to start doing it..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







 || nota : semalam zaliqha genap 2 bulan..hari ini dia kene cucuk utk 2 bulan punye tu. harap2 tak demam la ||

p/s : thanx hubby sebab amik cuti hari ini utk bawa zaliqha pergi cucuk. Sori coz ibu lom leh cuti ag..sob..sob :((





Monday, January 17, 2011

Pe nak jawab bila anak tanya macam ni???

Hmmm...rasanya lama sungguh dah saya tak update cerita or milestone abg long a.k.a putera sulung saya tu.
Sekarang ni banyak betul perkembangan dia sehinggakan saya sendiri tak tekejar untuk ingat kesemuanya sekali. Mulut dia jangan cakaplah..sungguh kepoh sekali. haha~ bila bercakap mengalahkan org tua (>,#)

Okla, di antara dialog/perbualan saya dengan zharif yang akhirnya akan membuatkan saya terdiam seketika untuk berfikir dahulu sebelum menjawab..dan kadang2 memang saya langsung takleh nak jawab. contohnya :

Situasi 1

Ayah Zharif sedang solat..kemudian zharif datang lalu berdiri di hadapan ayahnya (atas sejadah).

Ibu : Wafiq, jangan diri depan ayah..ayah ngah solat tu. tak baik.
Zharif : Apiq nak solat gak
Ibu : Wafiq solat kat sebelah ayah la..jangan kat depan.   [sambil bentangkan sejadah lain disebelah ayah]
Zharif : Amo (takmo). nak solat sini gak.
Ibu : Tak boleh. Tak baik. Nanti Allah marah. 
Zharif : Mana Allah??

-------> Selalu juga soalan yang sama dia tanya saya dalam dlm situasi yg lain pula. dan yg mampu saya jawab " Allah ada tapi kita tak nampak "

>> Masalahnya dia tetap akan tanya balik " Mana Allah?" sebab tak yakin atau takleh terima jawapan saya tu. Macam mana ye? Apa jawapan lain yg leh puaskan ati dia???

Situasi 2

Ibu ajar Zharif ABC menggunakan buku kecil dia. Sambil tunjuk kat setiap huruf2 tu, ibu sebut la skali gambar pe mewakili huruf tersebut. yang selalu jadi perdebatan antara kami bila :

Ibu : V, violin
Zharif : bukan..bukan..jita (gitar), bu.
Ibu : bukan..violin la sayang.
Zharif : jita...bu. Ibu, jita..kan?
Ibu : bukan..ni violin sebab ade stick dia ni [sambil tunjuk pada kayu penggesek violin tu]
Zharif : bukannn~ jita... [menjerit]

-------> Akhirnya saya terpaksa mengalah dengan menjawab " yela..yela gitar". Walaupun saya tahu tak patut jawab mcm tu seolah2 kita membenarkan apa yg salah pula kan (-.-).

>> tapi saya 'terpaksa' sebab kalau saya tetap berkeras dgn jawapan saya tu, dia pasti akan menangis sekuat2 nya pastu terus tutup buku dan takmo belajar lagi dah. Macam mana nak pujuk supaya dia leh terima yang jawapan dia salah dan jawapan saya yg betul???

Situasi 3

Ayah pujuk Zharif untuk mandi. Tapi dia taknak mandi lagi sebab tengah syok bermain. tapi hari dah lewat petang. So, terpaksa gak pujuk dia untuk mandi.

Ayah : Wafiq..jom mandi.
Zharif : Mandi dah.
Ayah : Bila wafiq mandi?
Zharif : Mandi ngan tok ummi.
Ayah : Takla..wafiq lom mandi lagi. Jom mandi ngan ayah. Kita brush teeth skali nak?
Zharif : Amo. Nak gi kat ayah teh  [maksudnya dia tanak mandi dan nak keluar pergi main ngan ayah teh dia]
Ayah : Mandi dulu. Pas mandi baru gi kat ayah teh.
Zharif : Aaaammoo..~ [nak nangis]
Ayah : Kalau wafiq mandi ESOK kita gi giant eh.
Zharif : oceh (ok). ya, ji giant ya [ayah, gi giant ayah]
Ayah : Esok k. Ni dah petang. Kita pergi esok pagi.
Zharif : Nak ji giant ya...nak ji giant~ yaya, nk ji giant! [sambil menangis2]

------> Zharif akan paksa supaya kehendaknya dituruti masa tu juga walhal kami dah sebut 'pergi esok'. tapi mungkin dia masih belum faham maksud esok tu kot atau saja buat2 tak paham. Kami terpaksa pujuk walau macam mana cara sekalipun untuk redakan dia. mujur dia mudah dipujuk [selepas nangis beriya la].

>>  Sebenarnya zharif tak boleh diberitahu awal2 tentang satu2 perkara tu. Kalo besok nak pergi kene bgtau dia esok juga. at least sejam dua sebelum pergi. Kalo tak sure dia paksa pegi time tu juga. So, mcam mana nak ajar dia :
1. cakap benar [rujuk dialog bila dia jawab " mandi dah" pdhal dia blom mandi]. Saya tak tuduh dia menipu. mungkin dia ingat mandi awal pagi [pagi2 mmg tok ummi yg mandikan] atau dia saja sebut "mandi dah" sebab biasa dengar ayat tu disebut oleh org lain.
2. tidak terlalu memaksa untuk penuhi hajat dia. Kalau benda remeh2 saya tak kisah. tapi cuba bayangkan kalo di rumah org, zharif akan ckp ulang2 " ayah, nak balik yah". dia akan paksa kita untuk balik sambil nangis2. adehla~


 sangat sayangkan adik dia...


|| nota : sangat excited melihat perkembangan anak2. Plan nak hantar zharif ke tadika supaya dia leh bergaul dan tak terlalu dependent pada kami. OK ke antar sekarang sbb dia baru 2 tahun 2 bulan? ||



Thursday, January 13, 2011

Insiden pagi ini..

0500hrs - uwekkk!! uwekk! zaliqha bangun nak nenen. sambil gosok2 mata bangun lalu bersandar kat dinding. Menyusu. Pas nyusu, letak zaliqha semula kat tilam. Uwekk! tu tandanya dia lom puas nyusu. kali ni tak larat dah nak duduk..so, nyusu sambil baring.

0530hrs - masih lagi menyusu sambil baring. tittt~...titt~..titt~..alarm berbunyi. dalam hati berkata "hmm..masih awal lagi. azan subuh pun lom lagik. pas nyusu ni baru bangun la.." KETIDURAN SEMULA!

0630hrs - "yang..bangun yang. dah kol 6 setgh. lewat dah ni." hubby kejut. masih dlm keadaan mamai2 lagi. "ye ke dah kol 6.30? by tipu la. td baru je pas nyusu wafaa kol 5.30am. jap je rase terlelap. mesti baru kol 6 kot" hatiku berkata kata sendirian. capai tuala terus ke bilik mandi. sempat jeling kat jam di dinding dapur 6.35 am ! MasyaAllah..memang dh lewat ni.

0645hrs - solat dulu. pastu kelam kabut bersiap. hari ini cuma sempat berbedak nipis je.

0700hrs - kruukk~ krukk~ krukk~ perut berbunyi sakan. adehh! tetiba memulas sikit. masih mampu ditahan. rElax dulu. kemas bilik & tempat tido. basuh segala bekas2 dan botol anak2 [walaupun mlm td dh dibasuh.saya mmg suka basuh byk kali..bazir air je kan..hehe] setelkan hal anak2 dulu.

0710hrs - tuangkan air milo utk hubby minum sebelum bertolak. gggrreekk~ krrukkk~ wahh..makin kencang pula perut ni. duduk jap kat meja mkn sambil menahan diri dari ter-----! muka sudah berkerut2. "sakit perut ke?" hubby tanya. "takpe, leh tahan lagi" jawab nak sedapkan ati dia. DAH LEWAT NI!




0720hrs - masuk kereta. dlm kereta "adehh..sakit tul perut ni. memulas2 rasa" saya cakap. "dah, kalo camtu gi la be--- dulu" hubby balas. "takpela, dah lewat ni" saya cakap balik. Bertolak.

0730hrs - "aduhh..orang dah lewat ni ade je kereta2 yg makan angin pagi2 ni" hubby. saya masih berdiam diri di sebelah dan masih menahan selagi terdaya (@_%). selang beberapa minit tu..perut sudah mulai reda. fuhh..lega. ok, skang baru start borak2 ngan hubby cam biasa dlm keta.

0750hrs - sampai di pintu masuk tempat kami bekerja. zzooomm...terus ke ofis saya dulu. hubby drop saya dulu kemudian baru ke ofis dia. "punch kan skali eh" ayat biasa tiap pagi sebelum saya keluar kereta. eh..lupa. Salam hubby. duusshh..pintu kereta ditutup. kecekk..kecekk..kecekk..jln cepat2 masuk dlm ofis. sib baik bilik saya dekat je ngan pintu masuk.

0751hrs - Dr. Amir menunggu di depan pintu bilik nya yg sememangnya berhadapan dgn bilik saya. " Farah, ada kunci bilik saya x? saya lupa letak mana kunci saya. mungkin tertinggal di rumah. malas nak balik amik" . " jap ek Dr. saya amik " sshhreekk..pintu bilik dibuka. cepat2 'on' kan pc. sambil tggu pc starting. amik kunci bilik dr. amir dulu. serahkan.

0753hrs - cepat2 klik mozilla firefox. masuk intranet. log-in. klik "log masuk kerja"..klik.. 'log masuk kerja anda 07:54:25 hrs telah berjaya direkod' [betul ke ayat ni..tak ingat dah pe dia tulis..lebih kurang la ayat dia cenggini =p] logout. log in hubby nye plak. klik...'log masuk kerja anda 07:55:45 hrs telah berjaya direkod'. Fuhh...sib baik tak merah. okla tu kan..ade lagi 5 minit sebelum jadi merah. huhu~

0805hrs - gi cek kat pigeon hole. masuk office am jap tgk kot2 ade document utk saya. Tiada. balik bilik semula.pasang lagu nasyid sat pepagi ni. tiba2..kreekk..krukk..oh no! dia dtg balik la..

0810hrs - capai kunci bilik dan sabun. buka pintu. opocot! [dlm hati] dr. amir tercegat dpn pintu bilik saya. "ha..farah, malam ni ada dinner kat BB seafood garden sempena kita menang pertandingan perniagaan malaysia dan bsn inter-varsity social venture challenge. so, minta tolong confirm balik ngan 2 orang ni. kalo 2 org ni takleh hadir. cari lagi 2 org " sambil serah kertas di tangan. " saya nak balik jap..sekejap je. umah saya blakang ni je" saya angguk. 'nak amik kunci bilik dia kot yg tertinggal tu' hati berkata2. terus tak jadi dah nak ke toilet tauu..sob..sob..

0830hrs - cik zuraidah masuk sambil bawa nota yg agak banyak. " farah, ni kunci dr. amir tertinggal di meja saya semalam " terkejut. "hmm..ok" amik kunci yg segumpal tu. letak depan pc.

1000hrs - sampai sudah..terus tak jadi nak 'melabur'. kesian perutku ini. banyak sungguh halangan. last2 wat air horlick secawan..makan ngan biskut jam. layan lagu saff-one. okeh..sambung wat keje. oohh..update sket blog ni..hehe *peace*




moral of the story : keluar awal ke tempat kerja walaupun macam susah je..huhu~ dan kepada dr. amir --> kunci anda ada pada saya~

|| nota : anak2 ibu dah bangun lom ye..dah mandi?? iskk..rindu sama kalian||


Monday, January 10, 2011

Khas Untukmu Zaliqha

Sedang khusuk wat keje..tiba2 rasa boring pula takde alunan muzik utk halwa telinga ni. 

search sana..search sini..
Jumpe juga akhirnya..
Masa dok pilih2 lagu untuk didengar (lagu nasyid semuanya (-,-)v
Terjumpa satu lagu dari kumpulan Hijjaz, tajuknya Puteriku Sayang  
Terus kepala otak ni teringatkan Puteriku Sayang yg sorang tu kat umah ---> Zaliqha

Lalu, ibu nak dedikasikan lagu tu khas utk anakku Mya Zaliqha Wafaa..
Harap2 bila dia besar nanti dan baca entry ni..akan paham segala nasihat dan harapan ibu untuk mu (^^) melalui lagu tu..

Pada yg sedang membaca entry ni pula jom sama2 nyanyi lagu ni..




Aduhai puteriku sayang
Aduhai puteriku sayang
Puteriku sayang
 
Lembutmu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembutmu kan hiasan
Bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati
Disebalik bersih wajahmu
Disebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

( ulang 1 )

Malumu mahkota yang tak perlukan singgahsana
Tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri
Kecergasanmu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang
Kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

Aduhai puteriku sayang
Kau bunga kebanggaan
Aduhai puteriku sayang
Kau bunga idaman

( ulang 1 )








|| nota : tak sabar tunggu Zaliqha besar...||





Sunday, January 9, 2011

Lagu Negaraku

pepagi hari ni saje nk update sket la kan...

bukan ade pe sgt pon..hehe~
 Actually, setelah sekian lama..(pas abis sekolah kalo tak silap..tak pun masa study dulu, tu pun masa minggu orientasi jela) kali terakhir saya menyanyikan lagu NEGARAKU!
Dan hari ni setelah beberapa tahun itu berlalu..saya nyanyi semula lagu Negaraku..bukan sebab suka2 ye (patriotik sungguh kalo saje2 je pun nyanyi lagu kebangsaan =p)  
tapi sebab hari ni ade assembly bulanan kat tempat saya bekerja ni. 
Dan saya pun berpeluang keluar ke hadapan dan naik pentas bersalaman ngan para pegawai utama masa sesi perkenalan utk para pegawai baru. I main redah je masa sesi salam menyalam tu..tak tengok muka sgt pun. pas abis terus turun bwh stage. tak kuasa nk stay lama2 atas stage tu tayang muka bagai (>,*)/

pas abis assembly terus pi sarap ngn hubby..pekena nasi goreng kari (pernah dgr dan rase tak?) 
saya pun ni 1st time makan nasi goreng perisa kari..huhu~ cam pelik je..
tapi boleh tahan jugalah rase nye..rasa kari.. (n_n)m
 masa nk bayar..boleh plak makcik tu taktau harga (hubby yg kata sbb dia yg bayar =p)
takpelah..halal jelah ye suamiku..walaupun tak logik harga yg dia letak tu.
isk..isk..
so, lunch nanti kedai mana pulak? kedai tadi lagi kah???

KERJA..KERJA ~!!


|| nota: zharif dan zaliqha kurang sihat la..sob..sob..rindu ibu kah sayang?? ||


Monday, January 3, 2011

Tahun Baru..Kerja Baru..

Selamat Tahun Baru 2011 !

Semoga tahun ini lebih maju dan berjaya..
Sedikit tentang perkembangan Zaliqha ; hari ini sudah 46 hari..Alhamdulillah. Sudah pandai tersenyum bila diagah. Pandai merajuk plak tu bila susu lambat diberi..isk..isk..abis satu rumah dgr jeritan batinnya itu..haha. Malam kadang2 berjaga juga. tetapi biasanya Zaliqha tido jek..just bangun utk nenen. Berat Zaliqha semasa 30hari 4.0kg.

Ok..now citer pasal ibu plak..
Hmm..hari ni pasti ramai ibu bapa yang amik cuti utk hantar anak2 mereka ke sekolah..almaklumla..hari pertama kan.
Dan bagi saya pula jangan terkejut kalo saya kata yg hari ini juga adalah hari pertama saya MULA BEKERJA. Yes..that's true..I'm working rite now! Entry ini juga ditulis dlm opis..huhu. Bukan taknak wat kerja tapi disebabkan harini ramai staf cuti plus my boss plak bz memanjang maybe banyak class kot dia arini..boss siap cakap takpe2 nanti I brief pasal kerja2 u petang..maybe after lunch..so, before lunch saya free la..hikhikhik~

Tadi masa mula2 masuk kat bangunan fakulti ni..fuhh..punya la ramai student kat lobby. rupanya baru nak amik result last sem. sabo jela..siap jerit2 bagai. Takkan tak cek online dulu kot..aiya~ ntahla budak2..zaman study ku sudah berlalu..huhu~

Hmm..rupa2 nya ada gak yg perasan saya masih lom sihat sepenuhnya. mungkin sebab gaya jalan saya yg agak perlahan kot..yela..manaleh kasar2 lagi..sebab baru 46hari..huhu. Securityguard kat pejabat pendaftar tadi tanya "adik tak sihat ke?" nak tergelak rasa..hehe~

Kenapa baru 46hari dah masuk kerja? Actually, lepas lahirkan Zaliqha (seminggu selepas) saya terima surat tawaran yg meminta saya untuk lapor diri pada 1 Disember 2010. Disebabkan baru je lepas melahirkan, saya minta tangguh sebulan sehingga awal Januari (tu dah kira maksimum la kan). So, nak tak nak saya lapor diri juga hari ini. Tawaran gaji ok (standard gaji kerajaan la..hehe) that's why tak terfikir utk tolak. Actually, lama dah saya mohon kerja ni (April 2009) tup2 baru sekarang dapat. Masa tu saja2 jek minta..sbb wife officemate suami saya bgtau kat tempat dia ada kekosongan and nak pakai org. Saya just hantar resume. Saja je nk try luck =p  tak terfikir plak nak kerja betul2..hehe. tapi alang2 dah dpt offer..saya terima jelah.

Okla, dh almost lunch hour. nak gi setelkan urusan pendaftaran dulu. Till next entry..tata~

|| nota : apa cerita la anak2 ibu Zharif dan Zaliqha ye?? ||




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...