Thursday, July 22, 2010

HB rendah...tekanan darah rendah

Tetiba rasa ingin berkongsi pengalaman sepanjang mengandung kali ini. Oh ya, kandungan saya dah pun masuk ke trimester kedua..Alhamdulillah (^_^)/ 


Seperti mana semasa mengandungkan zharif dulu, masalah yg sama berulang kembali..tekanan darah dan tahap hemoglobin menurun. Setakat ni paras HB saya atas pagar je iaitu 11.0 :(( manakala tekanan darah 90/70 [average la..kadang2 rendah lg dari ni] paling tinggi tekanan darah saya ialah 100/70. tu pun sekali je..huhu.
Mungkin masalah saya tidaklah teruk sangat..tapi tetap risau jugalah kan. Ada nasihat or pendapat mcm mana nak naikkan paras HB dan tekanan darah ke tahap normal? 

Ada teman2 yg mensyorkan makan obimin lah, kerang, buah jambu batu, sup tulang, bayam...macam macam lagilah..sampai saya sendiri lupa senarainya. hehe. Misi di klinik kesihatan pulak suruh makan pil tambah darah yg color coklat tu 2 biji sehari. 

So, para2 ibu..macam mana? Sila bantu saya *wink2*

p/s : apsal sekarang punya polisi wanita yg mengandung umur 26thn dan ke atas wajib minum air gula padahal tak penah ade sejarah or penyakit diabetes?? aduss..leceh la pulak..huhu~


|| nota: saya takde penyakit talasemia ye...cuma masa mengandung ni selera mkn berkurangan ||



Wednesday, July 21, 2010

Kenangan Itu..

Sebenarnya, entry kali ini ditujukan khas wat family ku yang berada di JB nun.. Saje nak bagi derang tgk gambo2 yg sempat diambil sebelum kepulangan kami ke Terengganu aritu..hehe~


 Ayah dan anak di tepi kolam ikan


candid!!

 gambo pasangan romantis..
ecehh!!~~
pinjam handbag angah yg beso tu kunun nk cover peyut
ekeke~

 sila perhatikan gambar ini 
dan kemudian gambar di bawah nya...


 dah macam video clip pulak kan!!


 abang yg tggi mcm galah ni..kawan a'ley zharif

 alahai..cinonit je dia bila amik gmbr dari jauh..uhuk2!


 gambar close up
excited tul dia!

Kami bertiga (^^,)v


zharif paling suka bila yaya angkat dia tinggi2 camtu =p


elehh..usu control cun la tu~


di perkarangan masjid kotaraya sesudah solat magrib
sementara tggu ayah zharif,
aksi happy angah, zharif dan usu


kelam kabut dia lari bila angah kejar


a'ley dan ibu

nenek tolong pakaikan sandal zharif
angah tak abis2 nyibuk

gambar candid zharif

pas solat sementara tunggu nak gi amik atuk zharif
singgah foodcourt sat..alas peyut yg lapar ;)

kami bertiga share secawan ABC

last2 jd hak milik kekal zharif =p

a'ley dan nenek sapa lg cun?



|| nota: sorila sebab gambar2 di atas tak sempat di edit terlebih dahulu..direct upload from hp =D ||

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...