Thursday, December 9, 2010

Latest on baby Zaliqha

 Hari ini umur Zaliqha sudah 22 hari. Saja nak meng update blog. Since lama sungguh tak update masa mengandung dulu. Hari ni nak update sket gambar2 Zaliqha.

Zaliqha ni anak yg baik...
Mudah nak jaga dia.
Hanya nangis bila lapar nak nenen (>_^)
Or bila dia rasa tak selesa
Malam pun ibu bangun utk menyusu je
Kadang2 ibu menyusu sambil tido..erkkk (*,*)v
Zaliqha sangat suka mandi
Zaliqha akan senyap je sambil mata luas terbuka pandang sini sana masa dimandikan.
Pas mandi ibu akan susukan Zaliqha
Lepas tu Zaliqha pun...zzzzzzz...hehe~



Zaliqha anak ibu sayang,
Jadi anak yg solehah ye...
Ibu doakan moga Zaliqha membesar dgn sihat dan berjaya
Ibu, ayah dan abg sayang sgt kat Zaliqha (^_^)



 

Wednesday, December 8, 2010

Alhamdulillah..dah selamat bersalin =)

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah..syukur yang tidak terhingga dipanjatkan pada Ilahi. Saya telah selamat melahirkan anak kedua kami pada 18 NOVEMBER 2010 jam 1:44 am. Kira baby Aidiladha la ni..hehe. Baby kedua kami ni comel lote jek sebab berat dia cuma 2.53kg sahaja masa dilahirkan ;)

Agak2 baby boy ke baby girl ye? huhu...




**

**

**

**

**

**

GIRL

Nama Baby :

MYA ZALIQHA WAFAA BINTI AHMAD SHARUNIZAN


Maksud nama baby;  Mya - minda;milikku   Zaliqha - yg mendahului; yg kuat/pintar,  Wafaa - setia


|| nota : Jutaan macih n penghargaan yg tidak terhingga diucapkan khas utk suami tercinta sbb sepanjang tempoh berpantang (hingga harini; 20 hari) dialah yg jaga kami anak beranak & wat segala kerja rumah. Weekend plak sama2 mandi baby.huhu. Utk makngah juga sbb tlg masak dan jaga baby =) ||


** Buat putera kesayangan ibu ; Abg Long MZW : Sorry yer sbb since ibu bersalin adik Zaliqha ni, ibu kurang layan Zharif. Kadang2 ibu marah Zharif sbb kaco adik Zaliqha (siap nak gigit lagi sbb geram). Zharif selalu minta ibu dukung..tapi ibu masih lom sihat sepenuhnya la sayang...nanti ibu dah sihat, ibu dukung Abg Long ye ;) Be a goodboy and a good brother okay (>_^)/




Saturday, October 9, 2010

Pregnancy - 3rd Trimester

Erm...pejam celik pejam celik Syawal sudah pun meninggalkan kita. Dan tanpa saya sedari rupa rupanya sekarang kandungan saya sudah pun memasuki trimester terakhir (memasuki 8 bulan). Hanya tinggal hampir 2 bulan lebih kurang masa untuk saya bersiap sedia sebelum melahirkan anak kedua ini. Semoga segalanya berjalan lancar. Terus terang saya  masih belum menyiapkan apa2 persiapan pun untuk kelahiran kali ini..hehe~
Beg untuk dibawa ke hospital serta segala kelengkapan masih dlm plastik kat tempat simpanan barang..adehh~ teruk betul kan? Macam tak kisah je nak beranak..huhu! Mungkin org lain bila masuk je 7 bulan dah siap segala kelengkapan..tapi saya? Malas la plakkkk... sibuk beraya sakan + tolong wat collection untuk anak..haha!

Sepanjang kehamilan kali ini berat badan saya tak naik byk..masa mula2 booking dulu berat saya hanya 43kg dan sekarang sudah 31weeks baru je 51kg (ringan sgt kan?) nak kata tak makan...makan juga...tapi sikit2 je..kira cam sekadar alas perut je..sebab kurang selera mkn + cepat kenyang. Mujur setiap kali wat check up saiz janin membesar seperti yg sepatutnya..Alhamdulillah~

Oh ya, sebelum terlupa..seperti kita sedia maklum adat atau mungkin kebiasaan bagi org melayu bila kandungan dah masuk 7bulan mula lah para2 ibu sibuk mencari minyak selusuh, melenggang perut la atau segala macam benda yg kununnya bagi memudahkan proses bersalin. Secara jujur, saya sebenarnya kurang percaya (-,-). Pengalaman lalu masa nak bersalinkan Zharif saya tak pakai or minum pun minyak selusuh. Alhamdulillah Zharif mudah dilahirkan dan tak mengambil masa yg lama pun. Suami saya cuma buatkan air mineral yg dibacakan ayat quran (saya lupa surah pe..nanti saya cari semula) untuk dibawa masuk dlm labour room. Tapi tu pun saya tak sempat minum (t_t) sebab nurse tak bagi! Mereka kata once dah masuk labour room takleh mkn or minum lagi! Sabo jelah...

Hmmm...mungkin masing2 ada cara tersendiri. Cara saya....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
- TIADA KOT -

Hanya banyak2 berdoa pada Allah dan mentally ready kot...cewahh~ ntahla..yg pasti sekarang ni saya belum ready pe2 pun lagi..nanti bila saya dah siap sedia segala2nya insyaAllah saya akan kongsikan lagi ;)

to all the readers...doakan semoga segalanya berjalan lancar and selamat ye =) tq in advance~


|| nota : anak lelaki ke perempuan ye? huhu...teka..teka..teka.. ||


Friday, September 17, 2010

Sambutan Aidilfitri Kami Sekeluarga

Wah..sedar tak sedar dah lebih seminggu rupanya kita menyambut hari lebaran. Rasanya masih sempat saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AILDILFITRI buat semua sahabat handai dan pembaca blog Our Happy Family ni =)  Mohon MAAF ZAHIR BATIN ye.

Tahun ni giliran saya sekeluarga berhari raya di kampung halaman ayah Zharif, Terengganu. Kebetulan pula tahun ni hari raya pertama jatuh pada hari jadi Ayah Zharif (10 September). Oleh itu, ibu dan Zharif nak ucapkan HAPPY BIRTHDAY TO AYAH ZHARIF. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu..dan diberikan kesihatan yang baik sepanjang hayat.

Jom tengok gambar2 kami pada hari raya pertama yg lalu : 


"OUR HAPPY FAMILY"
di pagi 1 Syawal


Ibu dan Ayah


Ayah with Zharif / Ibu with Zharif


Keluarga besar sebelah Ayah Zharif
Sayangnya gambar Aki Zharif takde :(
Sebabnya Aki awal2 lagi pas solat Aidilfitri dah gi beraya tgk moyang Zharif.



Gambar ni blur sbb gelap..snap pun guna hp jek (>,^)


 Zharif bersama sepupu2 dia di pagi raya


 
 Family Angah

 
Family Kak
Sayangnya suami kak takde sbb kene kerja pada raya pertama


Pada raya ketiga, kami sekeluarga bertolak pulang ke Johor bahru pula untuk beberapa hari. Ni sedikit gambar yg sempat di ambil sebelum kami pulang semula ke Terengganu.


Aksi2 Zharif ketika beraya di rumah Tok Amid
Habis 3 biji bahulu dia mkn
Sib baik dia x suka minum air gas tu..siap ckp "acam..acam" smbil kenyit2 mata
so, Zharif minum air suam je (^_^)/


ibu, a'ley dan usu
curi2 snap gambo jap


giliran ibu dan ayah plak bergambo


posing2~


atuk dan ayah khusyuk berborak


Aiseh...kami bertiga lagi
gambo nenek xpat snap sbb nenek duk sakan borak2 ngan Tok Imah
Angah plak bz layan Zharif





Tuesday, August 17, 2010

HAPPY 3rd ANNIVERSARY TO US!

SALAM RAMADAN AL-MUBARAK

Alhamdulillah...syukur yg tak terhingga saya panjatkan pada Ilahi kerana sedar tak sedar tepat tanggal 18 Ogos 2010, maka genaplah usia perkahwinan saya dan suami 3 tahun.

Sepanjang 3 tahun hidup bersama, pelbagai pahit manis kami lalui bersama. Alhamdulillah, walau ada serba sedikit cabarannya, kami masih mampu hadapinya bersama. Semoga kami akan sentiasa tabah dan kuat hadapi cabaran bersama sebagai suami isteri dan juga ayah ibu kepada anak2 ;)

Kepada suamiku,

Happy Anniversary to us! I love u so much and will always love u till d end of my life (cewahh~ jiwang sket).
Terima kasih kerana menjadi suami terbaik buat diri ini. Sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit..
Paling tak leh dilupakan masa ayg sakit...by sentiasa setia di sisi and jaga ayg dgn penuh sabar n kasih syg smpai ayg sembuh. tq dear! siap masak lagi pas balik keje, pastu siapkan air mandi ayg masa dlm pantang...ishh..sgt2 terharu tau! Really appreciate it hubby dear ;)

Dan sekarang, sangat ringan tulang membantu isterimu ini membuat kerja2 umah + jaga anak..
By seorang suami yang penyayang, bertanggungjawab, caring dan sgt concern pd family nye.

A very sincere wish for u hubby " THANK YOU FOR EVERYTHING, I LOVE U VERY MUCH AND HOPEFULLY WE'LL ALWAYS BE HAPPY TOGETHER FOREVER"

hmm...tetiba teringat plak saat2 manis masa kami mula2 sah bergelar suami isteri pada 18/08/2007 :


 the moment...
saat ijab & qabul dilafazkan
dup..dap..dup..dap dada hubby masa tu..haha (^,~)/
Alhamdulillah..hanya dgn sekali lafaz je (^_^)v


 di perkarangan masjid pas selesai akad nikah
sah dah bergelar suami isteri
bersedia menggalas tanggungjawab baru \(-.-)/


pas pulang dar masjid
posing2 sat atas pelamin (^,~)







tukar baju plak...
begambo ngan family sebelah saya (^,^)



ni plak family sebelah hubby
adik beradiknya saja...
ibu bapa mertuaku dah amik gambo dulu..huhu!
almaklumla adik beradik dia ramai x muat pelamin tu kalo nk masuk sekali mak ayah ;p



senyuman bahagia kami di hari persandingan


|| nota: Doakan kami kekal bahagia selamanya..amin! ||

p/s: hubby, dun forget pas buka pose kita celebrate ye ;) pastu isya' & tarawih sama2 cam besa..





Thursday, July 22, 2010

HB rendah...tekanan darah rendah

Tetiba rasa ingin berkongsi pengalaman sepanjang mengandung kali ini. Oh ya, kandungan saya dah pun masuk ke trimester kedua..Alhamdulillah (^_^)/ 


Seperti mana semasa mengandungkan zharif dulu, masalah yg sama berulang kembali..tekanan darah dan tahap hemoglobin menurun. Setakat ni paras HB saya atas pagar je iaitu 11.0 :(( manakala tekanan darah 90/70 [average la..kadang2 rendah lg dari ni] paling tinggi tekanan darah saya ialah 100/70. tu pun sekali je..huhu.
Mungkin masalah saya tidaklah teruk sangat..tapi tetap risau jugalah kan. Ada nasihat or pendapat mcm mana nak naikkan paras HB dan tekanan darah ke tahap normal? 

Ada teman2 yg mensyorkan makan obimin lah, kerang, buah jambu batu, sup tulang, bayam...macam macam lagilah..sampai saya sendiri lupa senarainya. hehe. Misi di klinik kesihatan pulak suruh makan pil tambah darah yg color coklat tu 2 biji sehari. 

So, para2 ibu..macam mana? Sila bantu saya *wink2*

p/s : apsal sekarang punya polisi wanita yg mengandung umur 26thn dan ke atas wajib minum air gula padahal tak penah ade sejarah or penyakit diabetes?? aduss..leceh la pulak..huhu~


|| nota: saya takde penyakit talasemia ye...cuma masa mengandung ni selera mkn berkurangan ||



Wednesday, July 21, 2010

Kenangan Itu..

Sebenarnya, entry kali ini ditujukan khas wat family ku yang berada di JB nun.. Saje nak bagi derang tgk gambo2 yg sempat diambil sebelum kepulangan kami ke Terengganu aritu..hehe~


 Ayah dan anak di tepi kolam ikan


candid!!

 gambo pasangan romantis..
ecehh!!~~
pinjam handbag angah yg beso tu kunun nk cover peyut
ekeke~

 sila perhatikan gambar ini 
dan kemudian gambar di bawah nya...


 dah macam video clip pulak kan!!


 abang yg tggi mcm galah ni..kawan a'ley zharif

 alahai..cinonit je dia bila amik gmbr dari jauh..uhuk2!


 gambar close up
excited tul dia!

Kami bertiga (^^,)v


zharif paling suka bila yaya angkat dia tinggi2 camtu =p


elehh..usu control cun la tu~


di perkarangan masjid kotaraya sesudah solat magrib
sementara tggu ayah zharif,
aksi happy angah, zharif dan usu


kelam kabut dia lari bila angah kejar


a'ley dan ibu

nenek tolong pakaikan sandal zharif
angah tak abis2 nyibuk

gambar candid zharif

pas solat sementara tunggu nak gi amik atuk zharif
singgah foodcourt sat..alas peyut yg lapar ;)

kami bertiga share secawan ABC

last2 jd hak milik kekal zharif =p

a'ley dan nenek sapa lg cun?



|| nota: sorila sebab gambar2 di atas tak sempat di edit terlebih dahulu..direct upload from hp =D ||

Wednesday, June 23, 2010

Wahh!! Banyaknya mainan dia..

Actually, saya tengah menceriakan mood sbbnya tinggal lagi 2 hari je lagi untuk kami stay di JB ni..hari sabtu InsyaAllah akan kembali semula ke Terengganu (t_t) naik bas okay~ adoiyaii...

Kebetulan pula [kuasa Allah sebenarnya] hari ini hujan turun dgn sgt lebatnya sepanjang hari [even skang ngah guruh2 ku tetap sebok berblog ;p ] macam tau2 je perasaan saya...ecehh~

Walaubagaimanapun bila memikirkan yg suamiku a.k.a ayah Zharif akan sampai esok pagi..barulah rasa happy sikit (^_^)/

Okla, lupakan pasal tu, saya nk cerita tentang mainan2 baru yg zharif dpt dari atuknya. Sepanjang berada di Johor ni bermacam2 benda yg atuk belikan untuk cucu kesayangan dia sorang ni. Baik dari segi mainan, pakaian, makanan dll lagi la.. Zharif sgt2 dimanjakan bila berada di JB ni..huhu~

Di antara mainan2 yg atuk belikan untuk zharif sepanjang sebulan di JB ni :


kereta mainan remote control




 helicopter remote control [besar]

 helicopter remote control [kecil]


 motor mainan berkuasa bateri
ibu lupa plak nak amik gmbar motor je =p
bear pooh tu angah zharif punya
zharif pnjam konon2 nak bw pi jln2 (^,<)

ni baru bgn tido. terus meluru ke motor dia.
siap leh posing ala-ala model lagi u (>,<)v


 ni masa baru dpt kereta mainan tu.
belum buka kotak lagi, dia dh testing dulu.

 setelah kotak dibuka...
dialah yg conquer sorang.
orang lain takleh pegang..
bukan dia pandai pun guna remote tu..main tekan2 je. 
Balik2 dia akan tekan butang demo tu jek =p


|| nota : rasa sgt happy sebab esok suamiku tiba..tp at the same time rasa agak sedih juga sbb dh nk balik ganu..huhu..cam x puas lagi la..ekk~ takpelah, nanti raya balik lagi (n_n)m ||



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...