Friday, November 20, 2009

Happy 1st Birthday my Son =)

Alhamdulillah...that's the exact word to describe how's my feeling right now.


Syukur yang tak terhingga ibu panjatkan ke hadrat Ilahi sebab memanjangkan usia anakanda kesayangan Muhammad Zharif Wafiq bin Ahmad Sharunizan (arini genap setahun). Semoga baby zharif membesar dgn jayanya..menjadi anak yg soleh. Ibu sentiasa doakan segala yg terbaik buat Muhammad Zharif Wafiq sepanjang hidupnya. 

Ayah zharif pun doakan yg terbaik buat putera kesayangannya yg sorang nih ;) 


Kami doa, moga2 baby zharif membesar menjadi insan yg berguna pada agama, bangsa dan negara (ayat skema ni.huhu..) jadi budak bijak, anak soleh, taat pada ibu, ayah & suruhan agama, hormat org tua..dan harapan ibu (besar sebenarnya harapan ibu ni..huhu) kalau boleh nk baby zharif jd doktor pakar bila besar nanti. Tapi itu terpulang pada zharif sendiri bila besar nanti. Dia berhak memilih cita2 nya sendiri (jgn cita2 yg mengarut udah ler)


Okla, ibu zharif mau sambung tolong tok ummi nya buat karipap utk majlis harijadi baby zharif esok. Last but not least....




HAPPY 1ST BIRTHDAY
MUHAMMAD ZHARIF WAFIQ!






note: thanx so much pd nenek, atuk & aunties zharif di jb nung yg sanggup tggu detik 12 mlm utk wish baby zharif. Malangnya kami tido awal plak mlm td. huhu. maaf yer~ takpe nanti kami balik jb kita celebrate ag ok.

Pada aunty ros (officemate ibu masa keje dulu) thanx for the wish. Terkejut sebab kak ros siap ingat waktu baby zharif dilahirkan..aduhh!! terharu sungguh ibu ;)  Tq2..

To aunty yat TM (roomate ibu masa study dulu) thanx juga. Happy advance birthday 29hb nanti ;)

And to all yg sudi wish baby zharif..thank u so much..




Free Signature Generator


Free Signature Generator

Thursday, November 19, 2009

Besok besday MZW - Pe nak buat ye??

Tomorrow is 20th November 2009 = Muhammad Zharif Wafiq's Birthday!

Sekarang nih ibu duk memikir mikir..pe lagi yg tak cukup utk majlis harijadi baby zharif nanti.

Oh ya! ibu bercadang insyaAllah sabtu ni (21 November) nak wat majlis harijadi baby zharif...maka nya, kawan2 yang seangkatan ngan baby zharif yang tinggal di kuala terengganu nih..dijemput hadir ;)

Kepada para ibu2 sekalian apakah persediaan yg perlu utk majlis ni? since this is my 1st time. Kek dah tempah, makanan ringan siap dibeli..mainan kecil2 utk di bagi pada budak2 sudah beli.

Ape lagi ye?



note: Tahniah usu zharif dgn keputusan UPSR nya (",)

Free Signature Generator

Free Signature Generator

Wednesday, November 11, 2009

MZW - Latest milestone (11 months)

Isk..isk..sedar x sedar (sedar sebenarnya..saje je wat ayat cenggitu ;p) lagi 2 minggu, baby zharif akan genap setahun..InsyaAllah. Wahhhh~~ udah beso anak ibu. Macam x percaya jek. Alhamdulillah...baby zharif membesar dgn sihat dan jayanya (^_^)

lame x update milestone my lil' prince charming nih. so, kalinih nk update sketla pe yg buah hati pengarang jantung ku ini udah pandai :-
  • mulutnya sudah becok dan riuh sekali
  • dah pandai sebut "buuu..buu" (panggil ibu la tu..hehe) "yaaa..yaa" (ayah), "papapa", "kung..kung.."(nak dukung kot ;p) paling latest suka sebut "beh..beh" (bukan best ye dlm loghat tengganu..huhu tp 'BEAR')
  • suka menyanyi skang especially bila dia dh kenyang suka hati =) haa..time mandi for sure nyanyi..sbb tok ummi dia suka ajar dia nyanyi..
  • lagu yg selalu dinyanyikan oleh anakandaku ialah "kukuku..mbamba..dadada.." bahasa ape pun kurang pasti (",)/ '
  • suka joget (menari) bila dengar lagu..abis digoyangkan satu badan..especially kakinya yg kejap tu.
  • suka amik gmbr dan tgk gmbr sendiri..senyum smpai telinga bila nmpk gmbr dia *wink*
  • bila dgr azan secara automatik akan letak tgn kat telinga (cam gaya org ngah azan tu) sbb biasa tgk ayah dia wat cenggitu *peace2*
  • pas abis azan akan tadah tgn pastu tekup kat muka (baca doa la tu) smbil sebut "mennn..." (amin)
  • pantang nmpk tikar sembahyang/sejadah..automatik akan cium sejadah tu (maknanya dia nk solat, tiru gaya org sujud..sbb tu dia cium sejadah..hehe..alhamdulillah)
  • suka kacau org mengaji especially ayahnya lah..dia pun nk mengaji juga.
  • pantang nmpk gambar baby kat mana2 pun. paper ke, majalah ke, kat pampers ke (biase kat pampers mst ade gmbr baby kan) mesti nk cium...sayang la tu kunun ;p
  • toys plg disukai ialah songkok, buku2, pen or pencil, getah, sikat, rehal, kain baju yg dh dilipat, kunci, beg duit ayah n ibu, kasut sendiri, straw...pe lg ye?? lupa plak :p
  • dh boleh diri tnpa dipegang, tp still takut2 nk jln..nk kene tateh gk (pegang tgn dia smbil jln2)
  • dh pandai ikut kata..ibu suh flying kiss, baca doa, bye2..dia akan wat. ibu tnya eye mana dia kenyit mata, nose dia angkat idung..tangan dia tunjuk tgn dia, fan..dia tunjuk kipas siling, bird dia tgk langit.

ooopss!! baby zharif dh bgn..rasenye stakat ni dulu..nnt bila baby zharif dh genap setahun, insyaAllah ibu akan update ag..




suka baca buku dia



 smbil tggu tok ummi siap ibu suh baby zharif tepuk amai2 (>_<)


 
tgh syok main, azan bunyi..terus ltak tgn kat telinga (",)

note: para ibu2 or mommies skalian..ade tips or cara x cmne nk latih anak cepat jln? huhu


p/s : atuk, nenek, aunties zharif di jb tu..hope puas ati ngn perkembangan baby zharif stakat nih ;) chioww~~



Free Signature Generator

Free Signature Generator

Friday, November 6, 2009

MZW - Latest pics + hari ni x hujan..




Hari ni mentari muncul lagi..setelah 4 ke 5 hari ek x nmpk langsung batang idung sang matahari. Semalam ibu zharif tgk berita, pantai timur sudah mula dilanda banjir..huh? ramalan ku menjadi kenyataan..ngee~~
So, arini pesta menjemur baju & kain pun bermula..huhu.. fuhh..kalo tgk keliling umah mcm kedai dobi pun ade gak..jiran2 pun x mau kalah..huhu..memasing pun sakan menjemur =)

Actually, kali ni nyer entry bukan mau cerita pasal jemur kain or yg seangkatan dgnnyer..tu kira intro jek..hehe. Kali nih just nk post aksi terbaru dari my little prince charming..MZW *peace*  utk tatapan para pembaca/pelawat blog ini dan terutama skali atuk,nenek n aunties baby zharif di jb nung [hari2 duk tanya mane gmbr gelo2 (panggilan manje MZW) arini]


senyum sokmo  ^_^









Oh! aksi gelak over ni...smpai terangkat kaki


main jam ayah Da dia


ibu suka gmbr ni (sbb senyum x over..huhu)


gigi bwh 2 btg jelas kelihatan \\ (^_^) //


ni time dia ngacau ayah yg sdg mengaji..isk2





dpt rehal jek pun jd la.. *wink*


p/s: musim hujan (banjir) dh mula melanda pantai timur..teringat last year umah kami kene banjir. time tu masih dlm pantang..sob..sob..



Wednesday, November 4, 2009

MZW- Gi Klinik + Shopping

Hari nih ibu sungguh gembira bercampur sedih, kompius dan yg sewaktu dgn nya.. Gembira sbb arini ayah zharif amik cuti semata mata utk temankan ibu & baby zharif gi klinik utk check up 12 month punyer. Macih ayah...

Sedih + geram + kompius nyer sebab nurse kat klinik tuh bgtau "eh, anak awk blom cukup setahun kn..x boley cucuk ag la kalo cmtu..kita tmbg jek " pulak tuh..kat kad baby zharif tulis appoinment date 2/11/09 (isnin) walhal klinik tuh wat check up utk kanak2 or babies hanya pd hari rabu (arini 4/11/09) sbb tuh kami dtg hari ni..bila ibu zharif tnya "kenapa kat kad tulis 2 hb?" nurse tuh hnya menjawab " oh..kami silap bg tarikh, awk kene mari semula 25hb utk cucuk" haih...cuba anda byg kn kalau anda ditempat saya? sudahla menunggu 2 jam setengah (since 9.30 am - 11.30am) tup2 kene dtg semula lg 2 mnggu..adehh... kesian ayah zharif penat2 amik cuti..[sorry ye ayah]

Next, disebabkn taknak membazirkan cuti ayah tuh [drpd x buat ape2, duk umah saje]..so, ibu ajak ayah gi shopping utk beli brg2 keperluan sket..oh ye! pampers zharif plg penting..hehe. Walaupun hari hujan.. [kat sini musim hujan la..dh 3 hari hujan turun nonstop..takut banjir je]

Nih ibu zharif nk kongsikan beberapa aksi si kecil ibu ni mase kat klinik dan mase kami ber'shopping' tuh..

baby zharif & ayah di klinik menunggu giliran

ala..manja2 ngn ayah. lentok pale kt ayah

tgk camera plak...

dia sudah turun...

hurmm..biaselah my little hero ni xleh duk diam

yg ni..setelah 2 jam berlalu. dia suda bowing~~

mata sudah nantuk mau tdo..turn lmbt ag

||.: mujur ade ayah, tolong jg baby zharif yg xleh duk diam tuh =p :.||


ni mase kat tmpt pampes, pntg nmpk gmbr baby, msti nk cium..

aksi baby zharif dlm troli

tgk ibu amik gmbr dia =)



kasutnya tercabut..lalu dibuat main :|


ibu belikan yogurt..x sbr nk mkn la tu..
 

Monday, November 2, 2009

CUTEST BABY IN BLUE CONTEST




Contest nih ibu jumpa kat blog ramai teman2 yg join contest nih. So, ibu rasa terpanggil juga nk join contest ni. Contest yg dianjurkan oleh mummy eliza nih bermula 24 october dan akan berakhir pd 17 november 2009. Jom join ramai2..

diantara syarat2 nya ialah :

1. Terbuka kepada kesemua blogger yang menjadi follower saya secara langsung & tak langsung

2. Dengan Sukahati dan rela hati menjadi FOLLOWER saya di Blog ini.. DONE

3. Linkkan -elizakru.blogspot.com di blog anda DONE

4. Sila Add kan Banner Contest di side bar blog memasing...banner tersebut mestilah di link kepada entry contest ini DONE

5. Sila buat special entry utk contest ini dan upload 1 keping gambar anak uols in blue..tak kisah la pakai baju biru ke, kasut biru ke, as long ada biru DONE

6. Sila link kan url blog anda di comment saya ini bagi memudahkan saya melihat pernyertaan anda. DONE

7. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional berdasarkan kecomelan baby dan kualiti gambar serta gambar yg menarik perhatian juri

8. Had umur baby uols :- newborn ~ 5 tahun

9. Oleh sebab ini kali yg ke 5 punye anniversary, so akan ada 5 pemenang ..hadiahnya? tungguuuuu.........

p/s: Jangan lupa tulis nama dan umur baby uols ye!


Di atas permintaan mummy Eliza, ibu tukar gmbr yg asal kpd beberapa gmbr yg mana baby zharif berpakaian serba biru or berwarna biru =) [tuan penganjur sila pilih mana yg terbaik yer *wink2* ] Ibu zharif pilih gmbr di bawah nih:




*
*
*


*
*
*



*
*
*


Nama anak : Muhammad Zharif Wafiq
Umur : 11 bulan

Sunday, November 1, 2009

My Funniest Baby Contest

20 October - 13 November '09 (12pm)


Sedang ibu zharif duk syok melawat blog-blog kaum ibu, ternampak iklan contest nih..so, saje cube2..manetau bernasib baik..hehe.. Contest anjuran UmiDanish nih nmpk menarik [berdasarkan hadiah2 yg ditawarkan..hehe]

Di antara sponsor2 :


BabyUmishop
Kat sini ade cloth diapers (Skim KUTU cloth diaper pun ade gak), laundry bag, Nappy Wet Bag berjenama LUNATOTS. Selain itu kalau ade yg berminat nk beli barangan rumah pun ade seperti Tupperware & Bio Aura Water Filter. Utk ibu2 pas bersalin ade dijual Set Herba Ibu Bersalin & Minuman Herba.

IT@RLiiT'S BoutiQue & Beauty Centre
Berkonsepkan online boutique...ade barangan berjenama EUMORA, pakaian utk wanita,kanak2 pompuan&laki dan juga ade jual AIR ECPI

Moms & Baby Shop
Kat sini pulak ade jual CD Babyland, JUS MATE 5, Susu Hi-Goat HR


So, ibu zharif memilih gambar di bawah utk contest ini sbb pada ibu, aksi baby zharif melucukan dgn mimik mukanya tuh...actually, mase tuh ibu suruh baby zharih tunjuk mana 'nose' dia..lalu dia terus angkat hidungnya mcm tuh..hihi.

Nama : Muhammad Zharif Wafiq
Umur : 11 bulan
Kategori : B


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...