Tuesday, June 2, 2009

Home Sweet Home...


Mlm td pukul 3 pg ibu zharif masih blom tdo. Naper tah mate leh x nantuk plak...baby zharif plak mase tuh dh lame hanyut dibuai mimpi. Hmm..mimpi apela agaknyer eh anak ibu sorg tuh mlm td smpai x bgn nk nenen..haihhh..smpai bengkak susu ibu dibuatnyer..huhu. Xpela, asalkan MZW x meragam cukupla. [ade idea cmner nk kurangkn bengkak susu nih??]
Haa...dlm duk melayan mata yg x ngantuk mlm td, tetiba dtg idea nk tulis blog arinih psl H.O.M.E~~[hurmm..apekah??] dimanakah rumahku?? dulu mase kecik2 ibu zharif selalu berangan angan nk ade rumah yg besar..laman yg luas menghijau..[ala cm umah omputih yg kt dlm tv tuh...] adekah ia mampu direalisasikan?? ntahla..
Sebenarnya, dh lama berhajat nk ade rumah sendiri...x kesahla besar or ke
cik pun..asalkan rumah sendiri. Bukan ape, almaklumla selepas bergelar isteri dan ibu nih..byk mende yg difikirkan akan bersangkut paut gak ngn anak dan jugak suami. [x paham??] ala,senang cerita...kalo ade rumah sendiri, walaupun sebesar saiz parking lot tuh jek..it's still your very own property..btul x? harta sendri..utk anak2 or utk hari tua nnt. Kalo asik duk umah sewa jek [nih bg yg dh berkahwinla] rase cm rugi la plak or x berbaloi. Sbb tiap2 bulan bayar duit bg kt tuan rumah..but then, at last bukannyer harta tuh jd milik kta kn. Lebih baik beli umah sendiri. bulan2 bayar kt bank [walaupun kene ikat smpai 30thn ngn bank..still, ur house] nk decorate cntik2 pun umah kita sendiri kn? kalo umah sewa nk decorate bagai nk rak..haihh..rase cm membazir jek ;p tp itu terpulang pd setiap individula kn..ade yg rase xpe kalo nk wat umah sewa cm umah sendiri sbb kta yg duduk pun dlm umah tuh. terpulang....
Kalo yg duk ngn family plak [juga bg yg dh berkahwin] smpai bila??? Smpai dh beranak 10 br nk cari umah sendiri or akan terus menetap kat situ smpai tua?? kira menggantikan pulak parents yg duk umah tu sblmnya. Tp kalo ade yg stay ngn family or parents sbb lom mampu..it's totally acceptable..yela maybe duit byk dh spent mase kawen kn [sape suh spent byk2..huhu] then pas dh stabil baru
nk beli umah..kira okla tuh [tp x nyusahkan parents ke??] walaupun mase tuh mgkin anak dh nk masuk 4-5 org. hehe.. tp,bab PRIVACY mgkin xder or kureng la kn..you have to bear with it! yela, hidup ramai2 dlm satu umah..nak pulak kalo umah kecik pastu adik beradiknyer ramai..ehemm..tahan jela~~
Penah suatu ketika ade seorang teman bercerita pengalamannyer tggl di rumah family mertua. Dia x katela x best..in fact
dia kater best tggl ngn mertua sbb ade org tlg jg anaknyer [mase tu anak br sorg] plak tuh umah tu cuma tggl mak ngn bapak mertua dia jek. adik beradik lain ade yg dh kawen..ade yg smbung blajar di University. So, soal privacy tuh adela. Tp yg membuatkan dia terpaksa gak pindah umah sbb AURAT..[hmm..kenape yekk??] dia ckp yg adik beradik suaminya ramai lelaki hnya seorg jek perempuan. so,bila adik2 ipar lelaki balik bercuti selama berbulan2 dr Uni. dia rase x selesa nk pakai pakaian harian rumah cm selalu [cth:baju kelawar, t-shirt lengan pendek dll] pulak tuh kene sentiasa bertudung dlm rumah [wajib tutup aurat katenya wlpun dlm umah] adik yg perempuan wlpun dh kawen dan tggl berasingan, tp slalu gak dtg umah ngn suaminya. Dan bila tiba hari raya, semua adik beradik akan pulang ke rumah itu..so, agak sesak katenya sbb rumah tuh kecik jek. Oleh sbb itu dia pakat ngn suami dia beli umah kt kawasan yg berhampiran..[cntik tau rumah dia..hehe] so, senang..kalo nk gi umah mertua pun x la jauh sgt..dlm 20 min jek. Teman ibu zharif tuh ckp lg yg sejak pindah umah, hubungan ngn mertua makin rapatla pulak [aishh..pelik nih~] dia ckp kdg2 baru 2-3 hari x gi umah mertua, diaorg akan call tnya nape x dtg or suh dtg bw anak2..[rndu cucu kot..] so, she told me to get my own 'home sweet home' hehehe...[cemano nk beli umah..kta x keje..harapkan duit laki jek..lain la awk pn. xxxx huhuhu..] but, InsyaAllah...cita2 nk beli umah sendiri tu takkan pernah luntur [cewahhh~] 'Semoga dipermudahkan segala urusan'

okla, dh pjg lebar membebel..time to stop...baby zharif nk nyusu jp gi. The point that I want to stress out here is NOT about BUY A HOME! tp lebih kepada pandangan peribadi semata-mata. terpulang kepada individu itu sendiri samada nk sewa rumah, tggl ngn family or beli umah sendiri. Ape2 pun biarlah keselesaan isteri/suami dan anak2 diberi keutamaan demi utk kesejahteraan keluarga itu sendiri. Biase kta dgr 'sekolah pertama anak2 adalah di rumah' , 'kalau ibu bapa bahagia & penuh kasih sayang, anak2 akan membesar dlm suasana yg positif dan mudah diajar & belajar'

So, terpulang.... [tepuk dada tanya iman] Wassalam~~

umah nih pelik tapi unik..simple but nice ;)

note: haihh...bila mau ada umah sendiri ya?? Where's my Home Sweet Home??? whatever it is..tetap bersyukur sgt2 ke hadrat Ilahi kerana masih dikurniakan tempat untuk kami
sekeluarga menumpang teduh panas & hujan ;)

4 nukilan anda:

« Ä ď Χ ċ Ĥ ŷ Щ ż »

Kesimpulannye...bli uma sndri walopon arge nye mahal..
ngegeeee

ibu zharif

tula..insyaAllah. tolong support la dr segi kewangan nyer...huhu..lala..

Anonymous

insyAllah satu ari nanti pasti ade uma sendiri..mak beli kat mane tu???????????//

ibu zharif

huh? mak beli kat mane tu??? salah taip kah?? nak beli kat mane yer? erm...x tau ag la..kene tanya sama encik suami a.k.a ayah zharif..kerana sumber kewangan dr dia..huhu ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...